رکود تورمی مسکن یعنی چه؟

دسته بندی ها: اموزشی

رکود تورمی مسکن یعنی چه؟

در این مقاله خواهید خواند:

در مباحث اقتصاد و سرمایه گذاری، رکود تورمی این مفهوم را بیان می کند که شرایط بازارها بسیار نامساعد بوده و روند نامطلوبی را طی می کند. رکود تورمی برای بازارهای مختلف بیان شده و می تواند تاثیرات عمیقی بر درآمد فعالان اقتصادی در حوزه های مختلف داشته باشد. در این میان بازار مسکن نیز مستثنی نبوده و این روزها شاهد رکود تورمی آن هستیم.

بازار مسکن در دوره های مختلف دچار تنش ها و شرایطی می شود که معاملات و سرمایه گذاری افراد را تحت الشعاع قرار می دهد. لذا آگاهی از آن ها می تواند منجر به تصمیمات بهتر و اقدامات به موقع شود. برای بیان مفهوم رکود تورمی می بایست ابتدا با مفهوم تورم و رکود آشنا بود و با شناخت این دو می توان به راحتی درک درستی از رکود تورمی و تاثیر آن بر بازار مسکن داشت. 

رونق و رکود بازار مسکن

بازار مسکن معمولا دوره های مختلف را در طول زمان و طور سیکلیک تجربه می کند. به صورتی که دوره رونق و رکود بازار در پی هم اتفاق افتاده و تقریبا برای تحلیل گران این بازار قابل پیش بینی می باشد. در بازار مسکن به طور کلی دوره های زیر را شاهد هستیم که در هر دوره شرایط بازار تغییر کرده و روند معاملات متفاوت می شود. 

  • دوره رونق بازار مسکن
  • دوره گذار از رونق به رکود
  • دوره رکود بازار مسکن
  • دوره گذار از رکود به رونق

در این دوره ها شرایط بازار کاملا متفاوت بوده و خریداران و سرمایه گذاران نیز باید رویکرد متفاوتی را در پیش گیرند. چرا که در بحث سرمایه گذاری اولین اولویت افراد بازدهی بازار و سودآوری آن می باشد. این موضوع در بازار مسکن نیز صادق بوده و افراد می بایست برای داشتن سود بالاتر در زمان مناسب و درست وارد بازار شوند تا در کوتاه مدت سود مناسبی را دریافت کنند. بهترین زمان برای خرید ملک و ورود به بازار مسکن را می توان دوره گذار از رکود به رونق و همچنین اوایل دوره رونق دانست. چرا که در این زمان قیمت املاک در بازه زمانی کوتاهی تغییرات بسیاری خواهد داشت که می تواند سودآوری سرمایه را به همراه داشته باشد.

در همین رابطه بخوانید:

دوره های مختلف در بازار مسکن

رونق و رکود بازار مسکن

شرایط بازار در دوره رکود

در دوره رکود به طور معمول بازار مسکن با افت شدیدی مواجه می شود و سرمایه گذاران کمتر اقدام به خرید و فروش می کنند. در این بازه تعداد معاملات بازار بسیار کاهش یافته و به طور معمول حضور خریداران واقعی و مصرفی را شاهد هستیم. بر خلاف باور عموم مردم که تصور می کنند در دوره رکود کاهش قیمت مسکن را داریم، نرخ املاک با افزایشی هر چند اندک همراه است. به عبارتی در دوره رکود با وجود کاهش معاملات ملکی، افزایش قیمت را شاهد هستیم. اما میزان تغییرات قیمت متفاوت بوده و معمولا کمتر از نرخ تورم می باشد.

به طور کلی در دوره رکود بازار مسکن اتفاقات زیر را شاهد هستیم:

  • افت سنگین تعداد معاملات ملک
  • افت اندک قیمت ها
  • عدم امکان فروش ملک با شرایط مناسب
  • کم شدن تعداد جواز به سازندگان و عرضه کنندگان مسکن 
  • حضور خریداران مصرفی

در این شرایط همان طور که بیان شد به سبب افزایش قیمت ها در دوره قبل و رونق بازار، توان خریدار بسیار کاهش یافته و میزان معاملات با افت شدیدی همراه می باشد. حال چنانچه در این شرایط اقتصاد کشور با تورم همراه باشد، چه شرایطی را در بازار شاهد خواهیم بود؟

در همین رابطه بخوانید:

بهترین زمان برای خرید ملک

شرایط بازار در دوره رکود

تورم 

به طور کلی می توان تورم را افزایش بی وقفه قیمت کالاها و خدمات دانست. 

در برخی مواقع به سبب شرایط سیاسی و رویکردهای اشتباه اقتصادی شاهد رکود در بازار های مختلف و افزایش بیکاری ها هستیم. اما در همین شرایط و با این حال به سبب تورم موجود، افزایش قیمت ها را نیز تجربه می کنیم. به عبارتی بازارها و عموم مردم از دو سو با شرایط نامطلوبی همراه هستند. به طوری که قیمت ها در حال افزایش بوده و با رکود بازارها درآمد افراد با کاهش همراه است. این موضوع بیان کننده کاهش قدرت و توان خرید مردم به سبب افزایش قیمت ها می باشد که برخی مواقع به صورت مستمر اتفاق می افتد و حاصل این شرایط افزایش تورم می باشد که تاثیر آن را بر همه جوانب زندگی مردم می توان شاهد بود

به عبارتی زمانی که اقتصاد کشور با تورم همراه است می توان شرایط زیر را برای آن در نظر گرفت:

  • افزایش بی وقفه قیمت کالاها و خدمات
  • بی ارزش شدن دارایی مردم
  • کاهش قدرت و توان خرید مردم
  • عدم رونق بازارهای مختلف
  • بسته شده کسب و کارهای کوچک
  • افزایش بیکاری

رکود تورمی مسکن چیست؟

رکود تورمی مسکن چیست؟

رکود تورمی مسکن بیان کننده این است که در بازار به طور همزمان رکود و تورم را شاهد هستیم. به عبارتی کاهش تعداد معاملات از طرفی و افزایش قیمت املاک از طرف دیگر در حال وقوع است. در شرایط عادی، در دوره رکود ثبات و یا افزایش اندک قیمت ها را شاهد هستیم در حالی که در رکود تورمی افزایش قیمت ها در مقایسه با شرایط مشابه بالاتر بوده و بر خلاف تصور عموم قیمت ها رشد بالایی دارند. معمولا این رشد قیمت ها در دوره رکود ناشی از شرایط اقتصادی کشور و تاثیر بازارهای موازی مانند ارز بر بازار مسکن می باشد. اما چون قیمت ها در دوره پیشین و رونق بازار افزایش بالایی داشته است، بخش تقاضا قدرت کافی برای حضور در بازار را نداشته و لذا رکود بازار مسکن را شاهد هستیم. به طور کلی در رکود تورمی شرایط زیر را برای بازارها شاهد هستیم:

  • افزایش قیمت مسکن
  • کاهش تعداد معاملات در بازار مسکن
  • نوسانات شدید در بازارهای موازی مانند بازار ارز
  • کاهش قدرت خرید مردم
  • افزایش قیمت مصالح
  • کاهش ساخت و ساز 

در مجموع رکود تورمی را می توان عمیق ترین حالت رکود در بازار مسکن دانست. چرا که با گذر زمان به سبب تورم و افزایش قیمت ها توان مردم برای خرید شدیدا کاهش یافته و این خود عاملی است که بر رکود بازار دامن می زند.

در همین رابطه بخوانید:

توصیه هایی برای افزایش سرمایه در بازار مسکن

رکود تورمی مسکن

رکود تورمی تحت چه شرایطی از بین خواهد رفت؟

همان طور که بیان شد در شرایط رکود تورمی مردم و افراد جامعه به سبب کاهش قدرت خرید از طرفی و همچنین تورم حاکم بر اقتصاد کشور امکان خرید ملک و سرمایه گذاری در بازار مسکن را ندارند. در این شرایط تنها عاملی که می تواند رکود تورمی را از بین ببرد افزایش درآمد مردم و یا همخوانی درآمد آن ها با تورم خواهد بود. در این شرایط با افزایش قدرت خرید مردم شاهد رونق بازار مسکن و از بین رفتن رکود تورمی و چرخه معیوب آن خواهیم بود.

در این شرایط معمولا دولت ها با افزایش تسهیلات مسکن راهی برای رونق بازار و افزایش قدرت خرید مردم در نظر می گیرند که با عملی شدن آن و واگذاری تسهیلات شاهد رونق بازار خواهیم بود. در این شرایط چون تسهیلات مسکن برای خرید املاک کوچک متراژ مناسب است شاهد افزایش خرید و فروش این دسته از خانه ها هستیم. اما از آنجا که روند خرید و فروش در بازار مسکن مانند دومینو ادامه پیدا می کند رونق خرید و فروش املاک کوچک به دیگر بخش های بازار سرایت کرده و رونق سراسری را در بازار شاهد خواهیم بود. 

به این نوشته امتیاز دهید 1 2 3 4 5 (5 رای)