مسکن اجتماعی طرحی نو برای دغدغه ای قدیمی
مسکن اجتماعی برای تحت پوشش قرار دادن خانوار های کم بضاعت ایجاد شده است
دولت یازدهم در واپسین ماه های عمر دولت قصد دارد با یک طرح جدیددر حوزه مسکن خود نمایی کند. این طرح که مسکن اجتماعی نام گرفته است، در مقابل مسکن مهر ایجاد شده و قرار شده تا مشکلات عمده طرح مسکن مهر را نداشته باشد. مهمترین ویژگی این طرح این است که مسکن اجتماعی در دل شهر ها و در بافت فرسوده شهر ها کلنگ خواهد خورد. در واقع بزرگترین انتقاد به مسکن مهر این بود که در حاشیه شهرها اقدام به مسکن سازی شده بود و همین امر باعث شد تا مشکلات زیربنایی زیادی علاوه بر دوری از مرکز شهر برای این پروژه ایجاد شود. اما حالا مسکن اجتماعی که قرار است تنها برای افراد کم بضاعت و زوج های جوان باشد، در دل شهر ها جای خواهند گرفت. در واقع با یک تیر دو نشان زده می شود، هم یکسری از افراد کم بضاعت صاحب خانه می شوند و هم بافت فرسوده شهرهای مختلف ترمیم می شوند.
قرار است در طی 6 سال آتی ، 570 هزار واحد مسکونی ساخته شود. این میزان به تصویب دولت تدبیر و امید رسیده است و برای اجرا شدن نیز ابلاغ گشته است. این میزان در صورت اجرایی شدن می تواند مشکلات زیادی در زمینه مسکن افراد کم بضاعت را برطرف نماید. یکی دیگر از مشکلات مسکن مهر که در مسکن اجتماعی برطرف شده، پایین آمدن مبلغ اولیه برای ثبت نام در طرح است که می تواند باعث شود تا همه افراد کم بضاعت در آن شرکت نمایند.
طبق تعریف دولت در این طرح، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مسئول اجرایی سازی مسکن اجتماعی خواهد بود. با توجه به تجربه بسیار زیاد این سازمان می توان امیدوار بود تا طرح مسکن اجتماعی با کیفیت بسیار مناسب تری نسبت به مسکن مهر ایجاد شود.
طبق برنامه ی دولت در فاز اول اجرایی شدن مسکن اجتماعی، مسکن های ساخته شده به مدت 10 سال به عنوان استیجاری در اختیار خانواده های هکم بضاعت و بی بضاعت قرار خواهند گرفت. برای ورود بخش خصوصی به این طرح نیز تسهیلاتی در نظر گرفته شده که محمد جواد حق شناس، معاون مسکن شهری بنیاد مسکن از آن به عنوان تسهیلات ویژه یاد کرده است. وزارت مسکن نیز قرار است در هر جایی که زمین دارد در اختیار سرمایه گذاران قرار دهد.
به گفته معاون مسکن شهری بنیاد مسکن، در طرح مسکن اجتماعی دو ساختار تعریف شده است. مسکن استیجاری و پرداخت کمک اجاره و وام قرض الحسنه دو ساختار تعریف شده برای مسکن اجتماعی است. ساخت واحد های استیجاری قرار است توسط سازمان هایی صورت گیرد که افراد کم بضاعت تحت پوشش دارد. در واقع سازمان هایی مثل کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی و خیرین مسکن ساز از دستگاه هایی هستند که قرار است با مشارکت آن ها مسکن اجتماعی ساخته شود. البته نهاد های دیگر و همچنین بخش خصوصی نیز در صورت تمایل می توانند در این طرح شرکت کنند.
البته همانطور که گفته شد زمین این طرح باید توسط وزارت مسکن تعبیه شود و در صورت تخصیص زمین توسط این نهاد، تسهیلات پیش بینی شده در اختیار سرمایه گذاران و نهاد های متقاضی برای شرکت در این طرح قرار می گیرد تا بتوانند در موعد مقرر آن را تحویل دهند. البته واحد های مسکونی تحت نظارت بنیاد مسکن ساخته می شوند و در پایان نیز در اختیار خانوارهای اعلام شده توسط کمیته امداد امام خمینی (ره) ، سازمان بهزیستی و دیگر افراد گزینش شده قرار گیرد.
در مورد تسهیلات تخصیص یافته به مسکن اجتماعی نیز حق شناس گفته که قرار است مصوبه هیئت دولت در زمینه نوسازی بافت فرسوده و تسهیلات مربوط به آن مصوبه در اختیار طرح مسکن اجتماعی قرار گیرد. البته اگر سرمایه گذاران خود زمین مورد نظر را داشته باشند، سقف تسهیلات تا دو برابر نیز قابل افزایش است.