نگاهی دوباره به رکود مسکن
رکود مسکن مشکلات عدیده ای برای اقتصاد ایران به همراه داشته است
بر اساس آمار منتشر شده از سرشماری نفوسو مسکن٬ طی5 سال گذشته نرخ رشد تعداد منازل مسکونی خالی از سکنه در کشور در مقایسه با خانه های در حال سکونت بسیار بیشتر بوده است.
با وجود افزایش میزان منازل در حال سکونت طی این چند سال٬ اما آنچه تاثیر بیشتری روی رکود بازار مسکن داشته است میزان افزایش منازل خالی از سکنه می باشد که در مقایشه با افزایش خانه های در حال سکونت از نرخ قابل توجه و بالاتری برخوردار است. دلیلی که باعث رکود عمیق در طی چند سال اخیر شد.
با این وجود بخش مسکن٬ در حال گذر از رکود بوده و این رکود در حال حاضردر پایین ترین حد خود قرار داشته و حتی می توان رونق ناچیز ولی محسوسی را در معاملات آپارتمان های کم متراژ در تهران مشاهده کرد.
به گفته ی مدیر کل دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن دوره های رکود مسکن معمولا بین سه تا چهار ساله می باشد.
اما باید این نکته را نیز در نظر گرفت که رکود مسکن فقط مربوط به این بخش نمی شود و تحت تاثیر اقتصاد کشور است. از طرفیبه مرورشاهد عبوراز رکود و رسیدن به مرحله ی پیش رونق در بازار مسکن هستیم.
و باید این نکته را نیز در نظر گرفت که عبور از رکود باعث افزایش قیمت ها نخواهد شد زیرا انتظار می رود میانگین قیمت مسکن در تهران به اندازه ی نرخ تورم عمومی افزایش یابد.
این مقام مسول همچنین دلیل رکود چندساله را ساخت و ساز بیش از اندازه در سالهای پیش از رکود مسکن دانست که بیشتر از حد تقاضا بوده است و گفت طی آمار سرشماری سال 95 حجم واحدهای مسکونی خالی دو میلیون و 600 هزار واحد می باشد و این آمار از بیشتر بودن میزان عرضه نسبت به تقاضا و عدم تعادل بازار مسکن خبر میدهد. ایشان از زیاد بودن فروشندگان نسبت به خریداران خبر دادند.
رکود چهار ساله ی بازار مسکن عمدتا به دلیل تنش های قیمتی و عواقب آن در چند سال پیش رخ داده است.
پیش بینیمدیرکل دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن درباره ی آینده ی بازار مسکن این است که با توجه به انتخاب مجدد دولت در انتخابات رونق بصورت ملایم و احتمال ایجاد شوک های قیمتیدر این بازار ضعیف می باشد.
ایشان همچنین دلیل رکود بازار در چند سالپیش را کند شدن روندصدور پروانه های ساختمانی دانسته و اشاره کرده است که در سال95 بدلیل توقف روند کاهش صدور پروانه بازار به سمت رونق پیشروی داشته است. ایشان معتقد است که در طیچهار سالگذشته قیمت مسکن افزایش چندانی نداشته و حتی اینکه نسبت به تورم از کاهش قیمت برخورداربوده است. همچنین اشاره می کنند که در تهران و در ماههای ابندایی سال جاری معاملات بویژه برای آپارتمانهای کلنگی و مسکن روند افزایشی قابلملاحظه ای را داشته است.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن اشاره دارند که اگرچه حجم صدور پروانه های ساختمانی هنوزافزایش چندانی نداشته است ولی شاخص ها بیانگر روند نسبتا خوبی برای خروج از رکود مسکن هستند.
آنچه که مشخص است باید در ماه های آینده به صورت کاملا نبض بازار مسکن در رصد قرار گیرد تا مشکلی ایجاد نشود. باید توجه داشت رکود مسکن امری یک شبه نبوده است که به این راحتی برطرف شود و قطعا زمان بر خواهد بود ، هر چند باید دقت ویژه ای شود تا این موضوع به درستی مدیریت شده و رکود مسکن روند خوبی را طی کند.
پیش بینی ها همگی نشان دهنده آینده خوبی است هرچند تدبیر دولت بعدی نیز تاثیرات فراوانی خواهد داشت که این موضوع به سرانجام برسد و ابتر باقی نماند. به امید بهتر شدن شرایط بازار مسکن و پایان یافتن رکود مسکن.