راهکارهای دولت در رفع نیاز مسکن خانوارهای متوسط به بالا
برای خانوار های متوسط به بالا نیز باید در راستای رفع نیاز مسکن تلاش شود
طبق گزارش خبرنگار صدف 22 ، برای رفع نیاز مسکن قشر متوسط و پایین تر جامعه در مجموعه ی معاونت مسکن وزارت راه و شهر سازی دولت قبل اقداماتی صورت گرفت؛ همچنین برای رفع این نیاز برای اقشار با درآمد متوسط و بالاتر، اقداماتی با چهار رکن اساسی پایه ریزی و صورت گرفت که شامل گسترش بازار رهن و انتشار اوراق رهنی، بکارگیری شرکتهای لیزینگ، بکارگیری صندوق پس انداز یکم و رواج معاملات در قالب پیش خرید می باشد.
انتشار اوراق رهنی و گسترش بازار رهن، اولین اقدامی بوده که توسط دولت و در جهت تهیه و رفع نیاز مسکن برای قشر متوسط و بالاتر درنظر گرفته شد و این سیاست باعث بالارفتن توان پرداخت تسهیلات بلند مدت بوسیله ی بانک ها می گردد. در سال گذشته نیز مبلغی بعنوان اوراق رهنی منتشر شد و در ادامه نیز این کار در دست اقدام خواهد بود.
سیاست دیگری که در این راستا منظور گردید، بکارگیری شرکت های لیزینگ با توجه به ظرفیت و سرمایه های بخش خصوصی می باشد؛ لازم بذکر است که شورای پول و اعتبار در سال گذشته، طبق تصویب دستورالعملی، تاسیس شرکتهای جدید لیزینگ را مطرح نمود.
کارشناسان عاملی که موجب اخلال در بکارگیری اوراق رهنی و رونق شرکت های لیزینگ میدانند را بالابودن نرخ سودهای بانکی معرفی می کنند
سومین اقدام وزارت راه و شهرسازی برای رفع نیاز مسکن این قشر از جامعه، گسترش بکارگیری سیستمهایی بر پایه پس انداز بدلیل پرداخت تسهیلاتی ارزان در حوزه مسکن است. در سال 94 و متناسب با همین هدف، با استفاده از منابع برگشتی از اقساط طرح مسکن مهر و پس اندازهای خانواده های متقاضی مسکن، صندوق پس انداز یکم تاسیس شد که وظیفه این صندوق پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به خانواده های فاقد مسکن بیان گردید. یکی از مواردی که دولت برای طرح های خود در جهت رفع نیاز مسکن جامعه همواره بر آن تاکید داشته است، پس انداز خانوار بوده است. با توجه به این موضوع گزارشات حاکی از آن بوده که تا پایان سال95، تعداد قابل توجهی حساب سپرده در این صندوق گشوده شده است. یکی از اهداف معاونت مسکن وزارت راه و شهر سازی در مدیریت این صندوق این است که بتواند طول مدت سپرده گذاری خانواده ها در این صندوق را کاهش داده یا به زمان بازپرداخت اقساط اضافه نماید.
با توجه به نظر وزیر راه و شهرسازی، راهکار ورود متقاضیان واقعی مسکن به این بازار، بکارگیری سیاست هایی از سمت این وزارت جهت افزایش قدرت خرید این دسته متقاضیان و استفاده و کمک از سپرده های آنان می باشد. وی در ادامه به افزایش قابل توجه خانواده هایی اشاره کرد که در سال95 و درمقایسه با سال قبل آن، توانستند با این راهکار تسهیلات مسکن دریافت کنند.
این مقام مسول همچنین مدعی شده است که با استفاده از پس انداز مردم، قدرت خرید متقاضیان واقعی در طی دو سال، از یک به پنج افزوده میشود؛ و نیز آمار معاملات مربوط به خانه هایی با متراژ پایین در بازار مسکن نشان از رونق در بازار و نیاز واقعی داشته است.
طبق اظهار نظر مسئولی دیگر در حوزه ی مسکن نیز استفاده از پس انداز مردم برای رفع نیاز مسکن آنها از راهکارهای دولت می باشد.
یکی از اقداماتی که برای توسعه و رونق این صندوق صورت گرفته است کاهش نرخ سود تسهیلات بوده است هر چند که باید این نرخ ها باز هم کمتر شوند.
گسترش بازار پیش فروش مسکن چهارمین سیاست برای رونق در بازار و همچنین رفع نیاز مسکن بوده است که در راستای همین مورد آیین نامه ای برای پیش فروش مسکن در چند سال پیش تدوین گشته ولی ظاهرا هنوز این سیاست با نواقص و مشکلاتی روبروست و باید اصلاحاتی روی آن صورت بگیرد.