شکست قیمت های نجومی در بازار مسکن
قیمت های نجومی در بازار مسکن از بین رفت
فعالان این حوزه معتقدند که کمتر شدن فایل های نجومی در دفاتر مشاوره املاک، به رونق بازار مسکن کمک می کند. تنها در 15 روز نخست آذر ماه، تعداد قراردادها در شهر تهران 300 درصد افزایش داشته است.
کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمت مسکن در طی سال گذشته چنان بود گزارش های میدانی از مشاورین املاک و آمار رسمی از مرکز آمار ایران از کاهش چشم گیر تعداد قراردادها خبر می دادند. مشاوران املاک می گویند چنین رکودی در وضعیت مسکن را در 25 سال اخیر تجربه نکرده اند. رییس اتحادیه مشاورین املاک در کرج ضمن اشاره به وضعیت نامناسب و رکود مسکن ، می گوید در مدت اخیر، حتی سازندگان هم به دلیل افزایش قیمت مصالح کارشان را متوقف کرده بودند .او معتقد است رشد بیش از حد قیمت خانه باعث افزایش اجاره نشینی مردم و جابه جایی های مداوم آنها شده است.
به باور فعالان بازار مسکن، در سال اخیر قیمت خانه ها به قدری افزایش داشت که به ناچار وارد روند نزولی شد. صحبت های رییس اتحادیه مشاوران املاک در این باره تامل برانگیز است که می گوید: "امروز قیمت های قطعی تا 7 درصد و قیمت های پیشنهادی تا 40 درصد کاهش داشته است. دیگر نمی توان برای یک خانه قیمت نجومی تعیین کرد. حتی همکاران ما هم مواردی را که قیمت نجومی داشته باشند، برای کار قبول نمی کنند. "
رئیس اتحادیه مشاوران املاک می افزاید: توهم های قیمتی فروکش کرده است. بازار مسکن مثل هر بازاری ظرفیت محدود خود را دارد. رشد 200 درصدی قیمت ها در 2 سال اخیر آن قدر زیاد بود که تغییرات اخیر در وضعیت اقتصاد کشور که باعث کاهش نسبی قیمت برخی کالاها شده بود، نتوانست بر قیمت مسکن اثر بگذارد.
نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک در این باره می گوید: در 6 ماه اول سال 98 ما شاهد رکود تورمی در قیمت خانه بودیم یعنی با این که تعداد معاملات کم بود ولی قیمت ها همچنان سیر افزایشی داشت. از پاییز امسال شرایط تغییر کرده است. اگرچه هنوز تعداد معاملات کم است اما قیمت ها حدود 30 تا 40 درصد در مناطق مختلف کاهش داشته است.
او می افزاید، ما امسال با پدیده ی ریزش قیمت طرف هستیم نه کاهش! پارسال قیمت خانه 4 برابر نرخ تورم افزایش داشت! به همین دلیل خریداران واقعی مسکن از گردونه معاملات خارج شدند و این سرمایه داران بودند که باعث چنین افزایش قیمتی شدند. حالا این ریزش قیمت ها به خاطر افزایش عرضه و ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا نیست و رکود بازار هم به دلیل کم شدن قدرت خرید مردم است.
به هر روی، زمستان سرد امسال، شاهد گرم شدن بازار مسکن هستیم. به نظر می رسد توقف رکود مسکن به این معناست که خریداران با این میزان کاهش در قیمت خانه، کنار آمده اند.
گویی یک همزیستی مسالمت آمیز میان طرفین عرضه و تقاضا به وجود آمده است. مالکان پذیرفته اند که قیمت خانه نمی تواند از این حد بالاتر رود و خریداران هم انتظار کاهش شدیدتری را در قیمت خانه ندارند و دست به کار شده اند.
طبق آمار ارائه شده از دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، تعداد کل مبایعات ثبت شده در آذر ماه امسال 9664 بوده که نسبت به عدد 4068 مبایعه در سال اخیر ، 137 درصد افزایش را نشان می دهد. به علاوه طبق این آمار، بیشترین میزان خرید و فروش در منطقه 5 شهر تهران و کمترین میزان متعلق به منطقه 19 بوده است.
چرا شاهد رونق بازار مسکن هستیم؟
مصطفیقلی خسروی، رییس اتحادیه مشاوران املاک، می گوید کاهش فایل های نجومی در دفاتر مشاور املاک، به این اتفاق کمک کرده است. در 15 روز نخست آذر امسال تعداد قراردادهای مسکن در تهران 3 برابر شده است. بازار مسکن همیشه در اقتصاد ایران جلودار تغییرات بوده است پس می توان این رونق را خبر خوبی برای کشور دانست.
نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک در این باره می گوید: برآورد می شود که این ریزش قیمت ها تا 6 ماه نخست سال 99 ادامه داشته باشد. بازار مسکن ظرفیت کاهش 15 الی 30 درصدی در قیمت ها را دارد.
قیمت مسکن دیگر جهش نخواهد داشت
یکی از کارشناسان اقتصاد مسکن در این باره می گوید: افزایش قیمت بنزین پیش بینی ها را به هم زده است. معاملات مسکن تا پایان سال با یک نوسان 1 تا 2 درصدی روند صعودی خواهد داشت و سال آینده هم دیگر رکودی در بازار مسکن تجربه نخواهیم کرد. ایشان پیش بینی می کند که در ماه های آینده به جز نوسانات خرد قیمتی، تغییر عمده در قیمت خانه را شاهد نخواهیم بود. او حتی این افزایش 1 تا 2 درصدی را مفید می داند زیرا بازده و انگیزه سرمایه گذاری را افزایش می دهد.
بازار مسکن رنگ ثبات به خود خواهد دید
در این بین، محمود محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی خاطر نشان می کند که با یک بررسی درون-بازاری، در حال حاضر هیچ دلیل فنی و علمی وجود ندارد که بتواند قیمت مسکن را گران کند. البته نباید فراموش کنیم که چون بازارها همیشه روی هم اثر می گذارند، ممکن است پس لرزه ها ی تحولات یک بازار دیگر ، روی قیمت خانه هم اثر بگذارد. در غیر این صورت ما تا پایان سال 98 ثبات را در بخش مسکن خواهیم داشت و امیدواریم بتوانیم تا پایان سال، برنامه های جدیدی را برای کنترل بهتر قیمت ها ارایه کنیم.