اجاره خانه با سکه طلا؟
«اجاره بهایتان را با سکه بپردازید.» این یکی از شرط های تازه بعضی از صاحبخانه های تهران برای مستاجرانشان است و با از راه رسیدن فصل اجاره این گونه نرخ های عجیب و غریب در بازار مسکن به وجود آمده است. اگر در این روزها گذر شما هم به بنگاه های معاملات ملکی افتاده باشد، شاید شما هم ناامید شده باشید. چرا که متوجه می شوید قیمت های رهن و اجاره نه تنها چندین برابر شده است و با سرعت عجیبی هم در حال زیاد شدن است، بلکه چیزهایی به چشم خودتان می بینید که شاید در باور شما هم نمی گنجد. تنها کافی است به قیمت ها یک نگاهی بیندازید یا این که به نزد چند مشاور املاک بروید و از آن ها قیمت های رهن و اجاره را بپرسید،آن هنگام است که با این سوال مواجه می شوید که آیا واحدی که برای اجاره پرداخت می کردید از ریال و تومان به سکه و دلار تغییر پیدا کرده است؟ شاید این موضوع باور کردنی نباشد، اما در بعضی از بنگاه های معاملات ملکی خانه هایی وجود دارند که شما برای اجاره نمودن آن ها باید کیسه هایی پر از سکه یا دلار داشته باشید. شاید اول که به این موضوع نگاه کنیم این گونه به نظر بیاید که این شرایطی که وجود دارد تنها برای خانه هایی است که اکازیون و همه چیز تمام هستند و در شمال شهر واقع شده اند، اما در واقع این گونه نیست و راه و رسم اجاره دادن خانه بر مبنای دلار و سکه یک بحران است که در تمام نقطه های شهر و برای هر خانه و هر متراژی به وجود آمده است. بحران هایی که در بازار سکه و ارز به وجود آمده است، موجب شده است که بعضی از صاحبخانه های سودجو و فرصت طلب به کارهای عجیب و غریبی دست بزنند و برای به دست آوردن پول رهن و اجاره ی ماهانه، به جای پول نقد سکه و دلار بخواهند. با این شرایطی که در حال حاضر وجود دارد نرخ ارز و سکه هم روز به روز در حال افزایش است و بعید است که این بساط تازه ای که به وجود آمده است و برای اجاره دادن خانه ها بسیار ناعادلانه است به این زودی ها برچیده شود، مگر با برخوردهایی از سوی قانون.
راه و رسم های تازه ای برای اجاره دادن خانه
یکی از مالکان خانه ها برای این که خانه ی 50 متری خودش را در خیابان آذربایجان اجاره دهد، برای مبلغ رهن 10 عدد سکه و برای اجاره ماهیانه هم یک عدد نیم سکه درخواست نموده است. در منطقه دیباجی جنوبی هم یک مالک برای اجاره دادن خانه ی 120 متری خودش ، برای رهن 40 سکه و برای اجاره ماهیانه هم یک سکه درخواست نموده است. از این دست آگهی ها هر روزه در سایت هایی که به خرید و فروش و اجاره خانه وجود دارند هر روز مشاهده می کنیم و تعداد آن ها هم هر روز بیشتر می شود. بر این مبنا مستاجر هر ماه بدون توجه به زیاد شدن یا کم شدن قیمت سکه باید به مالک منزل خود، در ازای اجاره ی خانه سکه پرداخت کند که مطمئناً با این اوضاعی که شاهد هستیم قیمت ها کم نمی شود و در این بین مستاجر است که از بابت پرداخت نمودن اجاره خانه بر مبنای سکه ضرر می بیند و روز به روز جیبش خالی تر از قبل می شود. در کنار تمام این موضوعات مالکانی هم هستند که تصمیم دارند ملک خود را به جای این که با سکه یا ریال اجاره دهند، به سراغ دلار بروند. آن هم نه دلار 4200 تومانی که در بازار کمیاب و یا حتی نایاب شده است، بلکه دلاری که 10 هزار و 300 تومان است، و این کار هم به این دلیل است که سود فراوانی بابت این کار دریافت می کنند. این اتفاق در این روزها اکثراً در منطقه های شمالی شهر تهران رایج شده است. البته این موضوع همیشه در معامله ایرانی ها با اتباع خارجی مرسوم بوده است و مالکان اجازه دارند برای این که ملک خودشان رابه یک فرد خارجی اجاره دهند بر مبنای دلار از او اجاره دریافت کنند، اما بر مبنای قانون نظام صنفی و قانون مدنی ایران، هیچ صاحبخانه ای یا صاحب کالا و خدماتی این حق را ندارد که کالا یا خدمات خودش را با دلار یا پول های خارجی دیگر در معامله با ایرانی ها استفاده کند و باید از وجه رایجی که در مملکت هست که همان ریال است استفاده نماید.
مظنه بازار اجاره چقدر است؟
بر مبنای اعلام اتحادیه مشاوران املاک نرخ افزایش هر ساله اجاره خانه باید به میزان 15 درصد باشد و درست است که اتحادیه مسکن گفته است که اگر از این قانون تخلف نمایند با متخلفین به شدت برخورد خواهد نمود و از مردم نیز درخواست نموده است که سراغ اجاره هایی که خیلی گران هستند نروند، اما در عمل می بینیم که اتحادیه و قوانینی که در آن وجود دارد نمی توانند برای قیمت خانه و اجاره خانه سقف مشخصی تعیین نمایند.
در حال حاضر قیمت اجاره خانه از سال قبل تا الان، به جای این که 15 درصد افزایش پیدا کند، چیزی نزدیک به 40 درصد زیادتر شده است.
یکی از صاحبان بنگاه در منطقه قیطریه می گوید: « افزایش قیمت ها بیشتر از آن چیزی بود که خودمان هم انتظارش را داشتیم. معمولاً در فصل تابستان بیشتر از فصل های دیگر افزایش قیمت داریم، اما امسال واقعا افزایش قیمت ها سرسام آور بوده است. خانه ای را که سال گذشته خودم با قیمت 100 میلیون تومان پیش و یک میلیون تومان قرارداد برای اجاره امضا کردم، امسال 150 میلیون پیش و 2 میلیون و 500 هزار تومان اجاره داده ام. متاسفانه مالکان می آیند و قیمت های سرسام آوری پیشنهاد می دهند. ما هم تا جایی که بتوانیم با آن ها چانه می زنیم، ولی از دست ما هم کار زیادی برای افزایش ندادن قیمت ها بر نمی آید.»
بر مبنای گفته های بنگاه داران شمال شهر، بیشتر منطقه های شمال شهر تهران افزایش قیمت قابل توجهی داشته اند، اما در تمام منطقه ها آپارتمان های نوساز زیر 5 سال ساخت حتی بیشتر از 40 درصد هم با زیاد شدن قیمت ها مواجه بوده اند و اجاره های آن ها به چندین میلیون تومان در ماه رسید. در منطقه های مرکز شهر هم این چنین افزایش قیمت ها شاهد بوده ایم. منطقه هایی مانند اطراف میدان های انقلاب، هفت تیر، ولیعصر، و جاهایی که تردد زیادی در آنجا هست، افزایش قیمتی نزدیک به 30 درصد داشته اند. یکی از بنگاه داران در مرکز شهر این گونه می گوید:«خود ما هم از این حجم افزایش قیمت مانده ایم. شاید خیلی ها فکر کنند که ما بنگاه هی ها مقصر گران شدن خانه هستیم، اما واقعا خود ما هم از این همه گرانی ضرر کرده و به ستوه آمده ایم.حجم معامله ها واقعا پایین آمده است و مستاجران زیادی هستند که با این شرایط توان اجاره خانه را ندارند. ما حتی به برخی از صاحبخانه های هم می گوییم که قیمت پایین تری را برای اجاره بگذارند، چون خانه شان اجاره نمی رود، اما آن ها کوتاه نمی آیند و حتی برخی ارقام سرسام آوری برای اجاره خانه شان پیشنهاد می دهند.»
همچنان که نرخ معمول برای زیاد شدن اجاره خانه به میزان 15 درصد است، اما این امکان دور از انتظار است که در تهران اجاره بهای خانه ها از 50 درصد کمتر افزایش داشته باشند. و این در حالی است که منطقه های جنوب شهر هم افزایش چشمگیری در اجاره بها و حتی در منطقه های ارزان در پایین شهر هم با افزایش قیمت مواجه بوده اند.
ارزان ترین منطقه های تهران برای مستاجران
البته همچنان بعضی از منطقه های جنوب تهران هستند که نسبت به دیگر منطقه ها واحدهای ارزان تری برای اجاره دارند. درست است که در منطقه های مختلف اجاره خانه ناپایدار است و این امکان وجود دارد که قیمت اجاره هر کوچه با کوچه کناری آن متفاوت است. منطقه هایی مانند شهر ری، جوادیه، میدان خراسان، شمیران نو، یافت آباد، سه راه آذری، خواجه نظام، پاسدار گمنام، بروجردی، صد دستگاه، جشنواره، حکیمیه، نیکنام، استاد معین، وحیدیه و بریانک منطقه هایی از تهران هستند که هنوز می توان در آن ها واحد های مسکونی با قیمت هایی که مناسب باشند پیدا کرد. به طور مثال در جوادیه برای رهن کامل یک واحد مسکونی 55 متری باید 30 میلیون تومان هزینه نمایید که در این شرایط یک قیمت نسبتاً مناسب محسوب می شود. در منطقه آذری تهران هم برای رهن یک واحد مسکونی 35 متری، 9 ساله باید 21 میلیون تومان در دست داشته باشید یا برای مثال قیمت رهن یک واحد مسکونی 56 متری نوساز در شهر ری، هم بیشتر از 30 میلیون تومان نیست. در بعضی از منظقه های حاشیه تهران هم مانند پرند و شهرک اندیشه می شود واحدهای مسکونی با قیمت های مناسبی برای اجاره یافت، درست است که این روزها زیاد شدن قیمت اجاره بها به شهرهای اطراف پایتخت هم سرایت پیدا کرده است.
قیمت اجاره بها در حاشیه شهر تهران چقدر است؟
تا همین چند وقت گذشته، اوضاع شهرها در حاشیه شهر تهران به شکلی بود که اگر شما پول کافی برای گرفتن خانه در تهران نداشتید، می توانستید با نصف سرمایه خودتان یک منزل مناسب در یکی از شهرهای حاشیه شهر تهران اجاره نمایید. منطقه هایی مانند اندیشه، پرند و پردیس در اطراف شهر تهران از منطقه هایی هستند که در سال های گذشته مستاجران زیادی از شهر تهران در آن ساکن شده اند. از میان شهرهای زیادی که در حومه تهران هستند این سه منطقه دارای محبوبیت زیادی هستند و مهاجران این سه منطقه را برای زندگی انتخاب می کنند. به خصوص شهر پردیس در شهر تهران که در مدت دو سه سال گذشته، پیشرفت زیادی داشته است و از نظر امکانات رفاهی هم فرق چندانی با پایتخت ندارد.
در بین این شهرها، شهر اندیشه از همه ی آن ها قدیمی تر است و در قسمت مرکزی شهرستان شهریار واقع شده است. این شهر 6 فاز دارد و در 30 کیلومتری شهر تهران، 3 کیلومتری شمال غربی شهریار و 7 کیلومتری جنوب شرقی کرج ساخته شده است که همجوار با کرج است. خانه های اجاره ای اندیشه به نسبت کرج ارازن تر است، اما گمان نکنید که می توانید با پول کم در این شهر خانه ای بر طبق میل خودتان اجاره نمایید. برای مثال قیمت رهن خانه ای 80 متری در فاز 2 اندیشه 60 میلیون تومان است که متری 750 هزار تومان قیمت آن است. پس اندیشه با این که در 30 کیلومتری شهر کرج واقع شده است و از نظر دسترسی و داشتن وسایل نقلیه عمومی هم با مشکلات زیادی مواجه است، هم خانه های ارزانی ندارد.
اوضاع شهر پردیس هم در شرق تهران از این بهتر نیست. شهر جدید پردیس در 17 کیلومتری شرق تهران در مسیر جاده هراز واقع شده است و به آب و هوای مطبوعی که دارد مشهور است. این شهر از منطقه هایی در حومه شهر تهران است که مهاجران زیادی را از تهران در خود جا داده است و با مسکن مهرهای زیادی که در آنجا ساخته شده است به یک شهر شلوغ و پر جمعیت مبدل شده است. پردیس در طول 5 سال گذشته رشد قیمت زیادی داشته است و دیگر نمی توان آن را به عنوان یک منطقه ی خارج از تهران که برای اجاره نشینان مناسب است، دانست. بر مبنای آن چیزی که مشاوران املاک می گویند اجاره خانه در پردیس 40 درصد نسبت به سال قبل زیاد تر شده است و مستاجرانی که از تهران به این شهر می آیند تا یک خانه ی ارزان پیدا کنند با مسائل و مشکلات زیادی روبرو می شوند. برای مثال قیمت اجاره واحدی 80 متری در پردیس که سال قبل 50 میلیون تومان رهن کامل بود، امسال به 70 تا 80 میلیون تومان زیادتر شده است. با وجود این موضوع پردیس به علت نزدیک بودن به تهران و امکانات کامل رفاهی که دارد بیشتر از دیگر شهرهای حومه تهران مورد توجه مستاجران واقع شده است.