تسویه حساب های الزامی پیش از معاملات ملکی
در این مقاله خواهید خواند:
تسویه حساب های پیش از معامله ملکی
در زمان انجام معاملات ملکی پس از استعلام سند و اطلاع از آزاد بودن سند، یکی دیگر از مواردی که بایستی به آن توجه داشته باشید بدهی ها و عوارض مربوط به ملک و مالک فعلی آن می باشد. این مورد باید حتما پیش از انجام معامله و پرداخت هرگونه مبلغی بررسی و نسبت به تسویه بدهی های مربوطه اقدام شود. در معاملات ملکی مانند هر گونه معامله دیگری احتمال ضرر و زیان وجود دارد اما پرداخت مبالغی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد می تواند گامی موثر برای جلوگیری از برخی خسارات احتمالی در زمان معامله باشد.
در زمان معامله بایستی پیش از انتقال سند برخی حساب های مربوط به ملک تسویه شود، این حساب ها شامل موارد زیر می باشد.
مفاصا حساب
همانطور که ذکر شد برای انجام مراحل نقل و انتقال سند بایستی ابتدا تمامی بدهی ها و هزینه های مربوط به ملک تسویه شود که از جمله آنها می توان به هزینه های مربوط به شهرداری، دارایی، بیمه و یا بخشداری اشاره کرد. این هزینه ها را مفاصا حساب می گویند که برای املاک با موقعیت ها و شرایط گوناگون و همچنین کاربری های مختلف، متفاوت خواهد بود. لذا پرداخت مبالغ مربوطه باید پیش از انتقال سند پرداخت و مدارک مربوطه به دفاتر اسناد رسمی ارائه شود.
از آنجایی که مفاصا حساب مربوطه به شهرداری، دارایی و دیگر ارگان ها بایستی پرداخت شود پیش از انجام معامله از پرداخت مبالغ مربوطه اطمینان حاصل کنید. چرا که به دلیلی زمان بر بودن فرایند پرداخت آنها از معطلی در زمان انتقال سند جلوگیری خواهید کرد. برای اطمینان می توانید از فروشنده برگه تسویه مفاصا حساب را طلب کنید و یا از داشتن آن مطمئن شوید.
عوارض شهرداری
عوارض شهرداری در انواع مختلف خود یکی از مهمترین منابع درآمد شهرداری ها بوده و تمامی خانه ها و اراضی را شامل می شود. در سال 1347 به منظور تامین هزینه های مربوط به توسعه معابر، ایجاد پارک ها، میدان ها و طرح های عمرانی، قانون نوسازی و عمران شهری تصویب شد که به موجب آن، شهرداری ها به عنوان مسئول این امر موظف به دریافت عوارض از مردم در قبال برنامه های اجرایی و نقشه های جامع شهری شد.
مبلغ عوارض براساس معیارهای تعیین شده، محاسبه و توسط شهرداری ها در زمان سند زدن ملک و یا انتقال آن، از مالکین دریافت می شود. باید توجه داشت که تمامی افراد موظف به پرداخت مبالغ تعیین شده می باشند و در غیر اینصورت علاوه بر جریمه، اجازه ساخت و ساز و یا انتقال سند را نخواهند داشت.
عوارض شهرداری ها شامل عوارض نوسازی و عمران شهری، عوارض مدیریت خدمات پسماند و عوارض کسب و پیشه بوده ومبلغ آنها بسته به شهر قرارگیری ملک متفاوت خواهد بود.
تسویه حساب خانه های مستاجر نشین
اگر مالک ملک در حالی که خانه در اختیار مستاجر قرار دارد نسبت به فروش آن اقدام کند بایستی پیش از انتفال سند نسبت به تعیین تکلیف مستاجر وارد عمل شود تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شده و هزینه های رد و بدل شده و توافقات صورت گرفته بین طرفین معلوم شود. در این زمان خریدار می تواند اجاره نامه را به نام خود منتقل کرده و با اطلاع از توافقات انجام شده و قبول کردن آنها نسبت به ادامه قرارداد و همراهی با مستاجر اقدام کند. علاوه بر این در صورت عدم رضایت خریدار برای ادامه اجاره بایستی تمامی هزینه های مربوط به مستاجر از جمله مبلغ رهن پرداخت شده و مستاجر خانه را تحویل دهد. در صورت عدم توافق بر سر این مسائل احتمال بروز مشکل بسیار زیاد بوده و می تواند موجب دردسر شود. لذا توصیه می شود حتما پیش از انجام معامله برای موارد ذکر شده با فروشنده و مستاجر مربوطه وارد گفتگو شوید.
لازم به ذکر است برای پرداخت تمامی موارد ذکر شده امکان توافق میان طرفین وجود داشته و در صورت رضایت آنها خریدار به دلایلی که برای طرفین می تواند معقول و منطقی باشد نسبت به پرداخت هر یک از موارد گفته شده اقدام کرده و تمامی مسائل پیش رو را قبول کند. اما باید توجه داشت که هرگونه توافقی در زمان معامله بایستی به صورت مکتوب و محضری انجام شود تا قابل پیگیری باشد. در غیر اینصورت برای توافقات لفظی نمی توان اقدامی قانونی انجام داد.