زنگ خطر کاهش سهم واحدهای مسکونی نوساز در بازار مسکن
گزارش ها حاکی از آن است که فروشنده های واحد های نوساز با شیفت متقاضیان به سمت واحد های قدیمی ساز با نشانه های شکست روبرو شده اند. از دیگر سو آمارهای رسمی معاملات مسکن خبر از ایجاد یک حرکت انحرافی در بازار فروش واحدهای مسکونی نوساز می دهند.
این حرکت انحرافی ایجاد شده باعث شده است که طی یک و نیم سال گذشته حجم فروش واحد های نوساز در مقایسه با سایر واحد ها 6 درصد افت داشته باشد و سهم آپارتمان های نوساز و پیشتاز در معاملات مسکن به واحدهای قدیمی ساز و سالخورده انتقال پیدا کند.
در هفته های گذشته در نقاط مختلف تهران بعضی از مالکان واحدهای نوساز اقدام به افزایش قیمت واحدهای خود نمودند. بررسی جزییات این روند انحرافی نشان می دهد با توجه به وضعیت حال حاضر بازار مسکن و سطح قدرت خرید مردم برای خرید آپارتمان های مسکونی، در صورتی که این جریان انحرافی در بازار فروش نوساز ها استمرار داشته باشد شاهد ایجاد شرایط زیان دو طرفه برای هر دو طرف عرضه و تقاضا در بازار معاملات مسکن خواهیم بود.
بررسی جزئیات معاملات واحدهای مسکونی نوساز که به عنوان آپارتمان های نوساز شناخته می شوند نشان می دهد که این گروه از واحد ها ( واحدهای تا 5 سال ساخت)، در طول یک و نیم سال گذشته در بازار معاملات خرید و فروش مسکن در فروردین 95 از 53 درصد به 47 درصد در آبان ماه امسال رسیده است، کاهش 6 درصدی حجم معاملات واحدهای مسکونی نوساز باعث شده که به همین میزان سهم معاملات واحدهای قدیمی ساز (16 تا 20 سال) از کل معاملات مسکن در تهران افزایش یابد.
با بررسی روند یک و نیم سال گذشته معاملات مسکن تهران مشخص شد که واحدهای مسکونی 16 تا 20 سال ساخت، 13 درصد افزایش داشته است که این میزان در ابتدای سال قبل 7 درصد بوده است.
اگرچه آپارتمان های نوسازی که حداکثر 5 سال عمر دارند، با حفظ سهم 47 درصدی آپارتمان های پیشتاز در معاملات خرید و فروش مسکن شهر تهران به حساب می آیند ولی در حال حاضر مثل مدت مشابه سال قبل دارای سهم نصف به علاوه دو درصد از کل معاملات مسکن در شهر تهران نیستند. سهم آپارتمان های نوساز از کل معاملات مسکن در تهران در آبان ماه امسال به 47 درصد رسید؛ همچنین آپارتمان های با 6 تا 10 سال عمر 16 درصد از کل معاملات مسکن، 11تا 15 سال 15 درصد و 16 تا 20 سال 13 درصد از حجم کل معاملات فروش مسکن را به خود اختصاص دادند.
علاوه بر این واحدهای با عمر بنای بیشتر از 20 سال که به عنوان واحدهای قدیمی ساز یا کلنگی شناخته می شوند کمتر از 10 درصد از حجم معاملات مسکن در تهران را به خود اختصاص داده اند.
به اعتقاد کارشناسان در شرایط کنونی ادامه این روند انحرافی نه تنها به دلیل افزایش غیر منطقی قیمت واحدهای مسکونی نوساز از یک سو و ناکافی بودن قدرت خرید برای تامین نقدینگی برای خرید این واحد ها از سوی دیگر موجب خواهد شد که این گروه از واحدها از انتخاب متقاضیان خارج شود بلکه با گذشت زمان و با توجه به افزایش روز افزون هزینه های ساخت و ساز مسکن، ایجاد تاخیر در فروش واحدهای مسکونی نوساز باعث زیان بیشتر فروشندگان به دلیل تحمیل هزینه های بیشتر ناشی از افزایش قیمت مصالح و دستمزد کارگران و .. خواهد شد.
منبع : اقتصاد نیوز