رکود مسکن به شهرستان ها هم می رسد
بر مبنای آمار و ارقامی که در اتحادیه املاک به دست آمده است به این نتیجه می رسیم که معامله های صورت گرفته در قسمت مسکن در طول 18 روز از آغاز ماه آذر به میزان 60 درصد کاهش پیدا کرده است، ولی در تمام کشور اوضاع بازار مسکن تا حدودی بهتر است و خرید و فروش و معاملات املاک با 15 درصد افت مواجه بوده است. با این حال کارشناسان عقیده دارند با توجه به این که شهر تهران در بازار معامله های مسکن در کشور، در درجه ی اول قرار دارد، افت معامله هایی که در آن رخ داده است، به دیگر شهرهای کشور هم خواهد رسید و شهرهای دیگر را نیز درگیر خواهد نمود.
در این رابطه منصور طاقه ای رئیس انجمن انبوه سازان کرمانشاه به راکد شدن بازار مسکن در شهر تهران اشاره کرده و گفته است: به طور معمول این اوضاع و شرایط با تاخیر سه تا چهار ماهه به استان ها می رسد.
او به مسئله ی سه تا چهار برابر شدن قیمت مصالح ساختمانی نسبت به هزینه های تولید نیز اشاره ای کرد و ادامه داد: در استان کرمانشاه هم اکنون 80 درصد انبوه سازان به دلیل این که ساخت و ساز توجیه اقتصادی ندارد، پروژه های خود را متوقف و کار را خوابانده اند.
رونق گرفتن ساخت و ساز مسکن در شهر تهران با وجود گرانی مصالح
با وجود این که بعد از بالا رفتن قیمت دلار، قیمت مصالح ساختمانی هم به شکل بسیار زیادی افزایش یافت، آمارهای صورت گرفته از سوی مرکز آمار حکایت از این موضوع دارد که واحدهای مسکونی پیش بینی شده در پروانه های صادره برای ساختن ساختمان از طریق شهرداری تهران در فصل بهار امسال نسبت به فصل بهار سال گذشته به میزان 31.6 درصد بیشتر شده است.
هر چند ممکن است به علت بالا رفتن قیمت نهاده های ساختمانی، ساخت و ساز در شهر تهران هم کمتر شود، اما با این وجود اگر به پایین آمدن 54 درصدی معامله های مسکن نگاهی بیندازیم متوجه می شویم که تقریباً نیمی از واحد هایی که آماده تولید به 490 هزار واحد خالی استان تهران اضافه خواهد شد. در عین حال اکثر مصالح ساختمانی با بالا رفتن قیمت ها روبرو شدند و این مسئله می تواند به حد فاصل زمانی، تاثیر منفی بر روی تولید و عرضه مسکن بگذارد.
بر مبنای آماری که در طول شش ماهه آغازین سال 1397 انجام شد گروه لوله و پروفیل های فولادی از 26 تا 151 درصد، گروه میلگرد از 98 درصد تا 146 درصد، گروه ورق های گالوانیزه از 54 تا 93 درصد و گروه سنگ های تخت پلاک از 7 تا 56 درصد با رشد قیمت مواجه بوده اند. بالا رفتن شگفت انگیز قیمت مصالح ساختمانی در شرایطی به وقوع پیوست که اکثر این مصالح در خود کشورمان تولید می شود، پس این موضوع افزایش قیمت نمی تواند از بالا رفتن قیمت ارز تاثیر گرفته باشد.
فرشید پورحاجت دبیر کانون انبوه سازان این گونه می گوید: حمایت دولت از بخش مسکن با کاهش قیمت زمین و کاهش عوارضی دولتی دریافتی از طرح های انبوه سازی و حل هزینه های سنگین بیمه کارگری ممکن می شود.
در عین حال سعید ساعی شاهی، دبیر انجمن صنفی انبوه سازان مسکن استان یزد رکود بازار معاملات مسکن را به علت کم شدن قدرت خرید مردم می داند و از پرداخت تسهیلات صندوق یکم بانک مسکن به عنوان یک فرصت برای رونق بخشیدن به انبوه سازی اشاره کرد.
او پایین آمدن قیمت زمین و همچنین پایین آوردن هزینه های ساخت با بهره گیری از فناوری های جدید را راه حل خروج از رکود بازار مسکن دانست و از همه ی دستگاه ها خواست که در مورد پایین آوردن هزینه های تولید مسکن با همدیگر همکاری نمایند.
بر مبنای تازه ترین گزارشاتی که بانک مرکزی از بازار مسکن تهران در ماه آبان سال 97 انتشار داد، میانگین قیمت خرید و فروش یک متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران به 9 میلیون و 180 هزار تومان رسیده که این میزان نسبت به همین ماه در سال گذشته حدود 91.5 درصد بالاتر رفته است. به همین شکل تعداد معامله های صورت گرفته در این ماه 6900 فقره بود که این میزان نسبت به ماه آبان سال قبل به میزان 53.6 درصد کمتر و همچنین نسبت به ماه قبل نیز 26.7 درصد کمتر شده است.
منبع: اقتصاد آنلاین