کمیسیون ماده 100 شهرداری چیست؟

دسته بندی ها: اموزشی

کمیسیون ماده 100 شهرداری چیست؟

در این مقاله خواهید خواند:

کمیسیون ماده 100 شهرداری چیست؟

بر اساس ماده 100 قانون شهرداری ها مالکان و سازندگان موظف به رعایت برخی اصول پیرامون املاک و ساختمان های خود می باشند در این میان اگر افراد به عنوان سازنده و یا مالک تخلفی را مرتکب شوند و به برخی از اصول ذکر شده در قوانین شهرداری ها پایبند نباشند کمیسیون ماده 100 شهرداری وارد عمل شده و رسیدگی به تخلف صورت گرفته را بر عهده می گیرد. این کمیسیون که فعالیتی مجزا از شهرداری ها دارد به صورت تخصصی به تخلفات ساختمانی و امور مربوطه پرداخته و مطابق با قوانین شهرداری ها وارد عمل می شود.

در بسیاری موارد سازندگان آگاهانه یا غیر آگاهانه تخلفات ساختمانی مختلفی را مرتکب شده و با ورود شهراری به وضوع شاهد جلوگیری از ادامه عملیات ساخت هستیم. لازم به ذکر است که شهرداری بر اساس تخلف صورت گرفت اجازه تخریب بخشی از ساختمان و یا تمام آن را نداشته و می بایست تنها از ادامه کار جلوگیری کند و بررسی تخلف و رسیدگی به آن را به کمیسیون ماده 100 ارجاع دهد. 

کدام دسته از تخلفات به کمیسیون ماده 100 ارجاع داده می شوند؟

سازندگان و مالکان املاک و اراضی باید بداند که اجرای هر گونه عملیات ساخت در محدوده شهر ها نیاز به مجوز داشته و می بایست پیش از شروع عملیات نسبت به دریافت پروانه مربوطه اقدام کنند و سپس بر اساس مجوز و قوانین شهرداری ها عملیات ساخت را انجام دهند. لذا اجرای هر گونه عملیات ساختمانی بدون مجوز از شهرداری تخلف به شمار رفته و شهرداری با فرد خاطی برخورد خواهد کرد. اما در این میان کدام دسته از تخلفات ساختمانی در کمیسیون ماده 100 شهرداری بررسی خواهد شد؟

کمیسیون ماده 100 شهرداری چیست؟

در میان تخلفات ساختمانی مختلف، کمیسیون ماده شهرداری مسئول رسیدگی به موارد زیر می باشد.

ساخت و ساز بدون مجوز

همان طور که بیان شد احداث بنا و ساختمان بدون مجوز تا هر میزان، تخلف به شمار رفته و پرونده مربوطه به کمیسیون ماده 100 شهرداری ارجاع داده خواهد شد. کمیسیون ماده 100 شهراری بسته به نوع ساخت و اصول رعایت شده اقدام به صدور حکم تخریب و یا دریافت جریمه از مالکان و سازندگان خواهد کرد. به طوری که اگر ساختمان مربوطه بر اساس اصول و استاندارد های موجود بنا شده باشد جریمه ای برابر یا یک‌دهم ارزش معاملاتی ساختمان در ازای هر مترمربع بنای ساخته شده، دریافت خواهد شد و در صورت عدم رعایت اصول ساخت، دستور تخریب بنا را خواهند داد.

 

در همین رابطه بخوانید:

مراحل صدور جواز ساخت آپارتمان

 

عدم وجود پارکینگ مناسب

یکی از اصول ساخت و احداث ساختمان ها در نظر گرفتن پارکینگ برای ساختمان مورد نظر می باشد. اگر سازندگان به هر دلیلی برای پارکینگ اقدامی نکرده باشند و یا اقدامات آن ها بر اساس اصول و استاندارد ها نباشد، شهرداری به موضوع ورود کرده و پرونده ساختمان را برای رسیدگی های بیشتر به کمیسیون ماده 100 ارجاع می دهد. برای این مورد اگر امکان اصلاح ساختمان و ایجاد پارکینگ باشد حکم به اصلاح داده خواهد شد و در غیر این صورت جریمه نقدی در نظر گرفته می شود.

عدم توجه به نوع کاربری ملک

پروانه های ساختمانی در زمان صدور حاوی اطلاعات مربوط به ساختمان می باشند که فعالیت خارج از آن مجوز، تخلف به شمار می رود. به عنوان مثال اگر کاربری ملک، مسکونی تعریف شده باشد اما سازنده اقدام به ساخت ملک به صورت تجاری کرده باشد تخلف وی مشهود بوده و با وی برخورد خواهد شد. در این موارد نیز کمیسیون ماده صد بررسی های لازم را انجام داده و دستورات لازم را صادر خواهد کرد.

عدم رعایت اصول استحکام بنا

در کمیسیون ماده 100 شهرداری تخلفات مختلف بررسی شده و سپس اقدامات لازم انجام می شود که بسته به نوع تخلف جریمه و یا تخریب را شاهد هستیم. در زمان ساخت بنا، سازندگان بایستی اصولی مشخص را جهت استحکام و مقاومت بنا در نظر داشته و آن ها را اجرا کنند. لذا به همین منظور مهندسان ناظر بر ساختمان ها نظارت داشته و در صورت تخلف موضوع را به شهراری ها اطلاع می دهند.

در این مورد از تخلفات ساختمانی کمیسیون ماده صد دستور به اجرای اصول ساخت و استحکام بنا خواهد داد که در صورت سرپیچی مالکان و یا عدم امکان اصلاح ساختمان، دستور تخریب داده خواهد شد. 

تراکم ساختمانی

همانند کاربری ملک، میزان تراکم ساختمان نیز در پروانه ساخت درج می شود که مالکان بیستی ر اساس آن اقدام به ساخت کنند. اگر تراکم ساختمان خارج از میزان مجوز صادر شده باشد تخلف سازنده در کمیسیون ماده 100 بررسی شده و جریمه نقدی شامل حال سازنده و مالک خواهد شد. 

تجاوز به معابر شهری

اگر ساختمانی بر اساس طراحی انجام شده در آن به فضاهای عمومی و شهری تجاوز کرده باشد بایستی در صورت نوسازی موارد ذکر شده را رفع کند اما در صورتی که تخلفات انجام شده بر خلاف پروانه ساخت باشد و خارج از طرح تصویب شده انجام شده باشد پرونده ملک مربوطه به کمیسیون ماده 100 ارجاع داده خواهد شد.

کمیسیون ماده 100

حکم کمیسیون ماده 100 برای تخلفات ساختمانی

کمیسیون ماده 100 شهرداری بر اساس قوانین موجود، تخلفات صورت گرفته توسط مالکان و سازندگان را بررسی کرده و بسته به شرایط موجود اقدام به صدور حکم خواهد کرد.

اما در موارد متداول چه حکمی را صادر می کنند؟در چه مواردی حکم تخریب صادر می شود؟ در چه مواردی مالک محکوم به پرداخت جریمه نقدی می شود؟ میزان جریمه نقدی به چه صورت خواهد بود؟

کمیسیون ماده 100 شهرداری بر اساس قوانین موجود در موارد زیر حکم تخریب بنارا صادر می کند.

  • ساخت و ساز بدون پروانه ساخت
  • عدم رعایت اصول شهرسازی، اصول بهداشتی، اصول فنی و استحکام بنا در ساختمان اجرا شده و عدم امکان اصلاح ساختمان
  • عدم پرداخت جریمه کمیسیون ماده ۱۰۰، توسط مالک و یا سازنده
  • ساخت و ساز در زمین و ملک شخص دیگر
  • کاربری ساختمان در حال ساخت بر خلاف پروانه ساخت باشد

کمیسیون ماده 100 شهرداری بر اساس قوانین موجود به طور معمول در موارد زیر حکم پرداخت جریمه نقدی را صادر می کند.

  •  تراکم اضافه: عواملی مانند نوع استفاده از فضای ایجادشده و نوع ساختمان از نظر مصالح، محل قرارگیری ساختمان (خیابان‌ اصلی، خیابان‌ فرعی، کوچۀ بن‌باز یا کوچۀ بن‌بست) در جریمه کمیسیون ماده ۱۰۰ بر تراکم اضافه مؤثر هستند.

املاک مسکونی: سقف جریمه تعیین شده بر اساس هر متر مربع بنا اضافی، نباید از حداقل یک دوم کمتر و از سه برابر ارزش معاملاتی بنا بیشتر باشد.

املاک تجاری: سقف جریمه تعیین شده بر اساس هر متر مربع اضافی ساخته شده نباید از حداکثر چهار برابر و از حداقل دو برابر کمتر از ارزش معاملاتی بنای تجاری بیشتر باشد.

  • عدم ساخت پارکینگ یا قابل استفاده نبودن آن

میزان جریمه در خصوص پارکینگ، برای هر متر مربع فضای از بین رفته پارکینگ نباید از حداقل یک برابر و از حداکثر دو برابر ارزش معاملاتی بنا بیشتر باشد. به این موضوع نیز توجه داشته باشید که با احتساب گردش مساحت هر پارکینگ ۲۵ متر مربع است.

  • تجاوز به معابر شهری

اگر ملکی موظف به عقب نشینی بوده و مالک از این کار امتناع کرده باشد این موضوع در کمیسیون بررسی خواهد شد.

اما تجاوز به معابر فعلی شهری یعنی زمینی که از قبل متعلق به شهرداری بوده و شخص بیش از مساحت زمین خود که در سند ثبت شده است اقدام به ساخت و ساز کرده است، در قوه قضاییه بررسی و جرمی کیفری تلقی می شود.

حکم کمیسیون ماده 100 برای تخلفات ساختمانی

اعتراض به حکم صادر شده توسط کمیسیون ماده 100

بساری از مواقع افراد در نتیجه رای صادر شده توسظ کمیسیون ماده 100 متضرر شده و نسبت به رای این سازمان اعتراض دارند. در این مواقع افراد یا وکیل آن ها می توانند به شهرداری مراجعه کرده و اعتراض خود  به رای صادر شده را اعلام کنند. پس از اعتراض مالکان پرونده مربوطه به کمیسیون تجدید نظر رفته و مجددا مورد بررسی قرار می گیرد. 

در صورت صدور رای توسط کمیسیون تجدید نظر امکان اعتراض و تغییر رای وجود نداشته و یا به سختی امکان پذیر می باشد. در برخی موارد در صورتی که قوانین موجود نقض شده باشد، با دخالت دیوان اداری این رای قابل تغییر خواهد بود اما به طور معمول رای صادره توسط کمیسیون تجدید نظر قطعی می باشد.

نکات ضروری برای پرونده های کمیسیون ماده 100

رای های صادره توسط کمیسیون ماده 100، در برخی موارد قابل اعتراض و همچنین قابل ابطال می باشند که افراد می توانند به پشتوانه آن ها اقدام کرده و نسبت به رای صادره اعتراض کنند. از جمله نکاتی که می بایست برای این موضوع مورد بررسی قرار گیرد می توان موارد زیر را یادآور شد.

  • اگر مالک با اراده خود اضافه بنای اجرا شده را رفع کند کمیسیون ماده ۱۰۰ دیگر اجازه حکم به پرداخت جریمه را ندارد.
  • جریمه های تعیین شده توسط کمیسیون باید بر اساس ارزش ساختمان در تاریخ تخلف محاسبه شود 
  • اگر در زمان صدور رای به اسناد، مدارک و حتی سوابق مالک توجهی نشده باشد.
  • رای کمیسیون باید در فرم های چاپی مخصوص صادر شود.
  • رای صادر شده باید با اسناد به موارد حقوقی و قانونی صورت گیرد و در متن رای به آن ها اشاره شده باشد. 
  • شماره پلاک ملک باید در رای صادره درج شده باشد.
  • اگر اعضای کمیسیون تجدید نظر همان افراد کمیسیون ماده 100 باشند، این رای قابل ابطال است.
  • جلسه کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری باید با حضور حداقل سه نفر تشکیل شود و توسط همه افراد امضاء شده باشد. 

ابطال رای های صادره توسط کمیسیون ماده 100

به این نوشته امتیاز دهید 1 2 3 4 5 (2 رای)