وضعیت اورژانسی مسکن
وضعیت مسکن آنقدر بحرانی است که رییس جمهور نیز از آن گله دارد
وضعیت مسکن در کشور به هیچ وجه در شرایط خوبی نیست. قیمت مسکن بسیار بالا و توانایی مردم برای خرید آن بسیار پایین است. همین موضوع باعث شده تا بسیاری از مردم دیگر حتی فکر خانه دار شدن را هم نکنند. دولت به عنوان متولی این امر و نهادی که به صورت مستقیم باید برای رفع مشکلات مردم راه حل ارائه داده و اجرا نماید، راهی جز دادن تسهیلات برای خرید مسکن ندارد.
الان سه سال و چند ماه از آغاز به کار دولت یازدهم به ریاست جمهوری جناب آقای دکتر روحانی می گذرد. دولتی که با شعار امید بر روی کار آمد تا امید مردم را در همه زمینه ها بالا ببرد. حالا فقط چند ماه به اتمام این دوره از ریاست جمهوری باقی مانده و رییس جمهوری کشورمان یکشنبه شب گذشته جلوی دوربین قرار گرفت تا با مردم به صورت مستقیم صحبت کند. در خلال صحبت های جناب آقای روحانی ارزیابی ایشان از بازار مسکن نیز مطرح شد که در واقع تاییدی بود بر آنچه که کارشناسان حوزه مسکن در چند ماه گذشته بار ها و بار ها تکرار کرده اند. واقعا این وعده ها و نتایج آنها تاثیر مثبتی روی املاک چیتگر داشته است؟
در واقع بازار مسکن که امید های بسیار بالایی برای بهتر شدن اوضاع آن وجود داشت، اگر چه تکان های خفیفی خورده است اما نیاز به تصمیمات بسیار جدی دولتی برای نجات و بهبود این شرایط دارد.
هرچند زمانی که این دولت شروع به کار کرد، شرایط مسکن یک شرایط ویژه و خاص را تجربه می کرد و در مقایسه با سال های پیش دچار رکود شده بود، اما انتظار میرفت در همان سال های ابتدایی دولت طبق وعده های داده شده ، این بازار با تحول جدی مواجه شود. اما همچنان بازار مسکن با رکودد بی سابقه مواجه است و این نه تنها برای بازار مسکن بلکه برای کل بازار و کل اقتصاد ایران فاجعه بار خواهد بود.
طبق آمار سال های پیشین، بسیاری از سرمایه گذاران سرمایه های خود را روانه بازار مسکن می کرده اند که در حال حاضر با توجه به شرایط رکود، این آمار منفی شده و همین می تواند زنگ خطری برای اقتصاد ایران باشد.
البته در ماه های گذشته توسط وزارت راه و شهرسازی راهکارهایی برای ارائه طرح های حمایتی از مسکن سازان و خریداران مسکن ارائه شده است که در صورت اجرا می تواند کمک شایانی به این بازار کند.اما انچه که مشخص است در حال حاضر شرایط اصلا خوب نیست و این را کاملا می شد از لحن رییس جمهور و نارضایتی ایشان دریافت.
طرح های حمایتی مسکن در دو بخش عرضه و تقاضا ارائه شده است اما آنطور که کارشناسان می گویند به هیچ وجه نمی توان انتظار داشت تاثیر آنی آن را لمس کرد. قطعا این طرح ها در کوتاه مدت تاثیری نخواهند داشت و نمی توان منتظر اتفاقات خوب در ماه های آینده بود.
کارشناسان بر این باورند که بر اساس ساخت و ساز هایی که در سال های گذشته شده و تقریبا بازار مسکن را اشباع نموده است و با نظر به نبود توانایی خرید در مردم، روند رکود بازار مسکن ادامه دار خواهد بود. در واقع برای رفع این مشکل نباید به فکر تسهیل ساخت و ساز بود، بلکه باید فکری کرد تا مردم توانایی خرید پیدا کنند. الان مسکن سازان با چالش های بزرگی مواجه هستند و ساختمان های آن ها حتی زیر قیمت نیز به فروش نمی رسد. به همین علت بهتر شدن وضعیت اقتصادی مردم، کاهش تورم و رونق بازارهای مختلف و همینطور اشتغالزایی است که می تواند باعث جهش و حرکت بازار مسکن شود.
امید است با سیاست های دولت و همت عمومی مردم مشکلات حوزه مسکن هرچه سریعتر برطرف شده و رونق به این بازار برگردد. کمک به بازار مسکن می تواند کمک به کل اقتصاد ایران باشد.