وکالت بلاعزل و نکات پیرامون آن
در این مقاله خواهید خواند:
- وکالت بلاعزل چیست؟
- مدارک لازم جهت صدور وکالت بلاعزل
- آیا ابطال وکالت بلاعزل امکانپذیر است؟
- نکات حقوقی پیرامون وکالت بلاعزل
وکالت بلاعزل چیست؟
وکالت به معنی اختیار دادن به فردی دیگر جهت انجام امور حقوقی بوده و برگه یا سندی که به این منظور صادر شده و می توان به آن استناد کرد و را وکالت نامه می گویند. این امر که بر اساس اعتماد و یا نیاز حقوقی افراد انجام می شود، دارای شرایطی است که بایستی پیش از دادن وکالت به فرد دیگر، نسبت به آن مطلع شوید. در این میان برخی از وکالت ها بصورت ساده بوده و برخی دیگر بصورت وکالت بلاعزل صادر می شوند. منظور از وکالت بلاعزل نوعی از وکالت می باشد که فرد وکالت دهنده پس از صدور وکالت نامه و وکیل قراردادن فرد دیگر قادر به عزل و ابطال وکالت نبوده و اجازه بر هم زدن قرارداد وکالت را ندارد. بلاعزل بودن این نوع از وکالت، بگونه ای است که در وکالت نامه عدم عزل وکیل توسط موکل، ذکر شده و لذا به همین سبب امکان ابطال آن به سادگی وجود ندارد.
مدارک لازم جهت صدور وکالت بلاعزل
برای صدور وکالت نامه بلاعزل بایستی با در دست داشتن مدارک لازم به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و درخواست صدور وکالت نامه را ارائه دهید. از جمله مدارک لازم جهت صدور وکالت بلاعزل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اصل و تصویر کارت ملی موکل و وکیل مورد نظر
- اصل و تصویر شناسنامه موکل و وکیل مورد نظر
- مدارک مربوط به موضوع وکالت جهت اثبات مالکیت موکل(سند ملک)
آیا ابطال وکالت بلاعزل امکانپذیر است؟
ابطال این نوع از وکالت با مشکلات خاص خود همراه بوده و تنها در شرایطی خاص امکان پذیر است. لذا توصیه می شود با اطلاع از تمامی نکات مربوطه اقدام به دادن وکالت بلاعزل کنید. از جمله مواردی که ابطال وکالت بلاعزل امکان پذیر است، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استعفای وکیل مربوطه از وکالت
- ابطال وکالت بلاعزل در دادگاه با بررسی شرایط موجود
- فوت وکیل یا موکل
- جنون وکیل یا موکل
- از بین رفتن مورد یا موضوع وکالت
- پایان مدت وکالت
نکات حقوقی پیرامون وکالت بلاعزل
در زمان اقدام برای صدور وکالت نامه بلاعزل بایستی به نکاتی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت توجه داشته آنها را مد نظر قرار دهید.
- در زمان تنظیم وکالت نامه تمامی موارد را با جزئیات کامل ذکر کنید.
- در زمان خرید و فروش ملک از طریق وکالت نامه نسبت به بررسی اعتبار وکالت نامه اقدام کرده و از دفاتر اسناد رسمی استعلام وکالت نامه را درخواست کنید.
- وکالت نامه به هیچ عنوان نشان دهنده مالکیت فرد وکیل نبوده و این امر تنها در صورتی امکان پذیر است که ملک مورد نظر تحت قراردادی مشخص به فرد وکیل واگذار شده باشد.
- در زمان تنظیم وکالت نامه بلاعزل، دقت کنید که وکالت تنها برای موضوع مشخص نوشته و صادر شود تا خسارتی به شما وارد نشود.
- امکان کلاهبرداری به وسیله وکالت بلاعزل وجود داشته لذا در ذکر جزئیات و عنوان کردن موضوع وکالت دقت لازم را داشته باشید.
- برای تنظیم وکالت نامه بلاعزل تنها به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید، در غیر اینصورت وکالت نامه تنظیم شده ارزش و اعتباری نخواهد داشت.
- با افراد ناشناس وارد معملات وکالتی نشوید.
- در صورت خرید و فروش به کمک وکالت بلاعزل، وکالت نامه مورد نظر را بررسی و از صحت آن اطمینان حاصل کنید.
- در صورت خرید و فروش به کمک وکالت بلاعزل، در اولین فرصت نسبت به سند زدن ملک اقدام کنید.
- در زمان معامله و صدور وکالت بلاعزل توسط فروشنده برای خریدار، بایستی دو نسخه از وکالت نامه صادر و به هر یک از طرفین قرارداد تحویل داده شود.