شارژ مسکن در بودجه 98(بخش اول)
لایحه بودجه سال 98 که در روز قبل برای بررسی و تصویب، از طرف دولت به مجلس ارائه شد، شامل یک برنامه در چهار بند برای شارژ مالی حداقل 10 هزار میلیارد تومانی قسمت مسکن است. تحقیق و بررسی ها از جزئیات این لایحه بیانگر این است که شارژ 10 هزار میلیارد تومانی قسمت مسکن در این لایحه در شکل یک برنامه ی پنج بخشی به جهت حمایت نمودن از دو سوی عرضه و تقاضای مسکن در سال 98 از طرف دولت ارائه شده است.
اکثر تمرکز این برنامه بر روی پشتیبانی مالی قسمت مسکن است که شامل: شارژ مالی مورد احتیاج به جهت کمک به کامل کردن و تحویل دادن واحدهای نیمه کاره ی مسکن، به وجود آوردن 100 هزار واحد مسکونی در قسمت بافت فرسوده شهری در شکل و صورت طرح ملی بازآفرینی شهری، 100 هزار واحد مسکونی در شهرهای تازه تاسیس، و 100 هزار واحد مسکن اجتماعی و حمایتی از طرف بنیاد مسکن در شهرهای کوچک می گردد. با این وجود در این لایحه منابع سازی رساندن به جهت شارژ صندوق پس انداز مسکن خانه اولی ها(در شکل برنامه پشتیبانی از سوی تقاضای مسکن) ارائه شده است تا از این راه بتوان وام مسکن را به گروه های زیادتری از خانه اولی ها پرداخت نمود.
بر طبق برنامه های پیش بینی شده برای قسمت مسکن، قرار است که تا آخر برنامه ششم توسعه، سالانه 100 هزار واحد مسکونی در قسمت بافت های فرسوده شهری به وجود آید و قرار است به جهت به وجود آوردن اختلاط جمعیتی در شهرهای تازه تاسیس، قسمت هایی از زمین هایی که در این شهرها وجود دارند برای ساختن 200 هزار واحد مسکونی در طول دو سال به جهت واگذار نمودن آن به کسانی که درآمد متوسطی دارند در نظر گرفته شود که 100 هزار واحد از میان 200 هزار واحد قرار است در سال 98 ساخته شود.
از طرف دیگر و به علت اعلام آمادگی بنیاد مسکن برای بالا بردن فعالیت های ساختمانی خود در شهرهای کوچک، ساخت 100 هزار واحد مسکونی به شکل سالانه در قالب طرح های مسکن حمایتی برای گروه های هدف در شهرهای کوچک در فهرست برنامه های قسمت مسکن قرار داده شده است که برنامه ریزی شده است که فعالیت ها و تلاش های مرتبط به این گونه ساخت و سازها بعد از تامین نمودن منابع مورد نیاز از سال 98 شروع شود و این با وجودی است که در حال حاضر حدود 200 هزار واحد مسکن مهر نیمه تمام و در حال ساخت در تمام کشورمان وجود دارد. درست است که ساخت و ساز 200 هزار واحد دیگر مسکن مهر تمام شده است، اما چون از خدمات زیر بنایی مانند آب، برق، گاز و ... برخوردار نیستند یا خدمات روبنایی و محوطه سازی نیز به صورت ناقص انجام شده است، در حال حاضر نمی توان از این واحدها برای زندگی استفاده نمود.
و با این وجود به دلیل این که خانه اولی ها و کسانی که در بافت های فرسوده زندگی می کنند از تسهیلات صندوق پس انداز مسکن استقبال زیادی نمودند، در حال حاضر متقاضیانی که قصد استفاده از تسهیلات این صندوق را دارند از آن چه در نظر گرفته شده بود بیشتر است. از آغاز راه اندازی این صندوق، پرداخت نمودن تسهیلات به سالانه حدود 90 هزار متقاضی واجد شرایط به عنوان ظرفیت صندوق مشخص شد، اما در طول یک یا دو سال اخیر به علت نبود تسهیلاتی که توان رقابت با تسهیلات مسکن یکم را داشته باشند، این تقاضا به حدود 200 هزار متقاضی در سال زیادتر شده است. پس برای این که بتوان کمبود منابع این صندوق را جبران کرد باید آن را شارژ مالی نمود.
آن چیزی که دولت در روز قبل به عنوان پیشنهاد تامین مالی برای قسمت مسکن در لایحه بودجه 98 به مجلس ارائه نمود، شارژ حداقل 10 هزار میلیارد تومانی برای قسمت های گفته شده را در بر می گیرد که قسمتی به شکل شارژ نقدی و قسمت دیگر به شکل شارژ غیر نقدی برای برآورده نمودن طرح ها و برنامه های بخش مسکن ارائه شده است. در شکل تبصره 8 لایحه بودجه 98، اگر مجلس آن را به تصویب رساند، به دولت این اختیار داده خواهد شد که برای آغاز آماده کردن، ساخت محوطه، تامین نمودن خدمات زیر بنایی و روبنایی و همچنین کامل نمودن واحدهای مسکن مهر، طرح های بازآفرینی شهری و زنده کردن بافت های فرسوده و ساختن واحدهای مسکن اجتماعی و حمایتی، حداقل 4 عمل صورت گیرد.
در این لایحه، دولت به مجلس پیشنهاد داده است که معادل 5 هزار میلیارد تومان از محل خط اعتباری مسکن مهر به سرمایه نقدی بانک مسکن تبدیل شود تا با زیاد کردن سرمایه بانک مسکن ظرفیت و توان پرداخت تسهیلات از طرف با اهمیت ترین نهاد این قسمت زیادتر شود. پیش بینی شده است که این کار از محل وصول قسط های ماهیانه وام های مسکن مهر صورت پذیرد. در حال حاضر سالانه دست کم هزار تا 1500 میلیارد تومان از محل بازگشت اقساط وام مسکن مهر، منابع مالی تامین می شود که در لایحه بودجه سال 98 ارائه شده است، معادل 5 هزار میلیارد تومان از خط اعتباری 30 هزار میلیاردی مسکن مهر از محل بازپرداخت تسهیلات به بالا بردن سرمایه بانک مسکن مختص است.
ادامه دارد....