سبقت اجاره بها از قیمت مسکن
بازار «خرید و فروش» و «اجاره» مسکن در پایتخت روند معکوسی را طی میکنند
به گفته نائب رئیس اتحادیه مشاوران املاک افزایش قیمت مسکن،تورم، عدم توازن بین عرضه و تقاضا و کاهش نرخ سود بانکی 4 عامل اصلی و تاثیر گذار در گرانی اجاره بهای مسکن هستند .
یکی از دلایل اصلی تعیین نرخ اجاره بها شاخص قیمت مسکن است.اما به گزارش از بانک مرکزی قیمت مسکن نسبت به سال گذشته 40 درصد افزایش یافته است و قیمت اجاره در بعضی از مناطق پر طرفدار 50 تا 70 درصد افزایش داشته است واین یعنی اجاره بها در حال جلو افتادن از قیمت مسکن است.
در سال های قبل با افزایش قیمت مسکن ، قیمت اجاره به آن اندازه بالا نرفت اما امسال در حالی که رشد سالیانه قیمت مسکن 40 درصد اعلام شده است اما نرخ رشد اجاره بها در شهر تهران طی آذرماه امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۰ درصد و در برخی مناطق نیز 50 تا 70 درصد نیز اعلام شده است با توجه به اینکه از ابتدای مهرماه با اتمام فصل جابهجایی نرخهای پیشنهادی اجاره بها نسبت به شهریورماه حدود ۱۵ درصد کاهش یافته اما عمده مالکان در زمان انعقاد قرارداد و به دلیل اصرار مستاجران برای تمدید، نرخ اجاره را حدود ۵۰ درصد نسبت به سال قبل افزایش دادهاند.و این یعنی نرخ افزایش اجاره در حال سبقت گرفتن از میزان رشد قیمت مسکن است.
به گفته کارشناسان از نیمه دوم سال گذشته و از زمانی که قیمت بنزین افزایش یافت روند معکوس بین اجاره و فروش آغاز شد و این روند نیزادامه دارد. و در حالی که خرید فروش آپارتمان ها در بازار متوقف شده است ،اما آپارتمان های فروش نرفته وارد بازار اجاره شده است در مهرماه امسال ۱۲ هزار و ۹۱۳ اجارهنامه در تهران به امضا رسید که نسبت به شهریورماه ۲.۹ درصد افزایش را نشان میدهد . و یکی از مهم ترین دلیل بالا رفتن تعداد قراردادهای اجاره بها در مهر ماه به تعویق انداختن زمان جابهجایی با هدف رسیدن قیمتها به کف میتواند باشد.
متاسفانه افزایش قیمت اجاره بها باعث کاهش قدرت مالی خانوارها برای اجاره مسکن مورد نیازشان شده است، و به گفته کارشناسان کوچ طبقاتی در تهران در حال رخ دادن است. بدین صورت که مستاجران از شمال شهر به مرکز، از مرکز به جنوب و از جنوب به خارج از شهر پرتاب میشوند. این موضوع میتواند در آینده به فشار تقاضا و متعاقبا رشد اجاره بها در مناطق جنوبی منجر شود.
به گفته عضو کمیسیون عمران مجلس ،بازار اجاره امسال در تهران بیش از 31 درصد رشد داشته است که باعث نگرانی مستأجران کم درآمد شده است، متأسفانه افزایش نرخ اجاره بها موجب شده است که مستأجران کم درآمد برای تأمین مسکن، به مناطق حاشیه ای کلانشهرها و شهرهای اقماری مهاجرت کنند و حاشیهنشینی یکی دیگر از مشکلات افزایش نرخ خرید و فروش و اجاره مسکن است البته به گفته وزارت راه و شهرسازی برنامه اجارهداری حرفهای را در دستور کار قرار داده و به موضوعاتی همچون ودیعه میپردازد که به زودی جزئیات آن را اعلام میکند.