افزایش ساخت و ساز بافت فرسوده
بهبود یافتن شرایط بافت فرسوده
طبق آمار منتشر شده برای دوماه ابتدایی امسال، میزان ساخت و ساز بافت فرسوده نسبت به زمان مشابه سال قبل با رونق قابل توجهی روبرو بوده است. عوامل این اتفاق خوشایند میتواند بطور کلی بدلیل تحولات در بازار مسکن یا برقراری مشوق ها باشد. بر حسب گزارش یکی از خبرگزاری ها، ساخت و ساز در مناطق قدیمی تهران که معمولا در مرکز شهر نیز واقع اند در حال افزایش بوده و روند روبه جلو و امیدبخشی را نوید می دهد.
طبق آمار و ارقام منتشر شده از طرف شهرداری تهران در مورد حجم ساخت و سازهای بافت فرسوده که عمدتا درهسته این شهر قرار گرفته اند، در دوماه ابتدایی امسال نسبت به مدت مشابه 95، میزان ساخت و ساز بیشتر از 5/1 برابر شده در حالیکه این مقایسه در مورد دو سال پیشین از کاهش آن خبر میدهد.
از سال 92 با شروع دوره رکود، ساخت و سازها به شدت کاهش یافته، بنحوی که در سال93 معادل 59 درصد و در سال94 معادل 34درصد افت داشته است که آماری بسیار ناخوشایند به حساب می آیند. اما آمار کل ساخت و سازهای تهران در سال95 نسبت به سال 94 یک درصد افزایش داشته و شاید این عدد نشان دهنده عبور از قعر دوره رکود و در ادامه و به ندرت، موجب رونق یافتن بازار مسکن گردد. همچنین این افزایش برای بافت فرسوده به میزان 5 درصد بوده است و این نشان از تمایل ساخت و سازها در این مناطق دارد.
مطابق بررسی ها، 6 عامل موجب تمایل سازندگان به مناطق دارای بافت فرسوده شده است که در ادامه به آن اشاره می گردد. اولین دلیل مربوط به شرایط خاص این مناطق برای دریافت تسهیلات صندوق پس انداز یکم است که در حال حاضر متقاضیان دریافت وام مسکن، بیشترین میزان وام را از این نوع تسهیلات دریافت می کنند. در مورد تسهیلات صندوق پس انداز یکم دو امتیاز برای بافت فرسوده در نظر گرفته اند که شامل کمتر بودن نرخ بهره و همچنین حذف شرط خانه اولی برای متقاضیان است.
مشوق دیگر برای رونق ساخت وساز در بافت فرسوده، درنظر گرفتن 50میلیون تومان وام بدون نیاز به سپرده برای سازندگان در این مناطق می باشد. در حال حاضر پرداخت این نوع تسهیلات برای مناطق شهری با مشکل مواجه شده است اما برای احیای بافت فرسوده، روند ارائه تسهیلات برای این مناطق همچنان ادامه دارد.
دلیل سوم علت رونق بازار مسکن در محدوده ی بافت فرسوده، از طرف بازار معاملات مسکن بوده است بنحوی که با وجود کاهش یک درصدی در حجم معاملات ماه قبل نسبت به مدت مشابه سال پیش، میزان معاملات در بافت فرسوده، 3/2 درصد افزایش داشته است. با وجود اینکه حجم معاملات بعد از سالهای 92تا94 که در کمترین میزان خود به سر می برد، افزایش پیدا کرده است و کمی اوضاع بهتر شده، اما شرایط برای بافت فرسوده باز بهتر از سایر مناطق شهری بوده است.
دلیل چهارم به پیش خرید مسکن بر میگردد و اینکه متقاضیان خرید مسکن ترجیح می دهند برای پیشگیری از آسیب نوسانات قیمت، خریدشان را بصورت پیش خرید انجام دهند.
دلیل دیگر در بالاتربودن میزان تمایل ساخت و ساز در بافت فرسوده، کمتر بودن نوسانات قیمتی در این مناطق نسبت به دیگر نقاط شهری است. طبق نتایج بدست آمده، میزان نوسانات قیمتی بافت فرسوده، تفاوت قابل توجهی نسبت به سایر مناطق داشته که این نکته یک مشوق برای خریداران و به تبع آن فروش بیشتر برای سازندگان به حساب می آید.
ششمین عامل رونق بیشتر در مناطق فرسوده به امتیازات تعیین شده از طرف شهرداری مربوط می شود به گونه ای که سازندگان با سرمایه گذاری در این مناطق با کاهش برخی هزینه ها، سودهایی را بدست آورند. تراکم تشویقی، تخفیف در عوارض ساختمانی، تامین پارکینگ، و ارائه رایگان انشعابات از جمله این امتیازات شهرداری است.