خرید خانه با وام مسکن
چندی پیش شورای پول و اعتبار بعداز 4 سال سقف وام خرید مسکن را به 200 میلیون تومان همچنین وام جعاله را نیز به 40 میلیون تومان افزایش داد که در روز شنبه 14 دی ماه به شعب عامل ابلاغ شد و متقاضیان می توانند برای دریافت وام از روز سه شنبه 17 دی اقدام کنند.
براین اساس متقاضی وام خرید مسکن می تواند تقاضای استفاده از 200 میلیون تومان وام مسکن را از طریق خرید اوراق مسکن در بورس و سپس طی مراحل تکمیل پرونده در بانک مسکن دنبال نماید.
در حالی که مجموع وام مسکن نسبت به سال گذشته افزایش یافته است اما با مقایسه قیمت ها در بازار مسکن به ویژه کلانشهر ها نشان می دهد در صورتی که خود متقاضیان ذخیره نقدی برای خرید مسکن در اختیار نداشته باشند، از طریق مبلغ وام جدید نمی توانند صاحب خانه شوند.
درسال 97 و اوایل امسال متوسط قیمت مسکن در کشور بیش از 100 درصد افزایش یافت، موضوعی که به کاهش شدید قدرت خرید مردم و به دنبال آن کاهش معاملات مسکن منجر شد.
متاسفانه با افزایش وام خرید مسکن نمیتوان چندان به افزایش قدرت خرید قشرهای ضعیف و متوسط جامعه برای ورود به بازار مسکن امیدوار بود.
به گفته رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ، تسهیلات مسکن باید حداقل ۵۰ درصد از قیمت تمام شده یک واحد آپارتمان را پوشش دهد، در حالی که هماکنون با وام ۲۰۰ میلیون تومانی حداکثر میتوان ۱۵-۱۰ مترمربع آپارتمان خرید.
تصمیم اخیر شورای پول و اعتبار برای افزایش سقف تسهیلات اوراق یک گام به جلو بود اما کافی نیست چرا که سیستم بانکی کشور نتوانسته است همگام با افزایش چشمگیر قیمت مسکن، تسهیلات مناسبی را به متقاضیان ارائه کند این مسئله باعث شده تا گروه های متوسط و ضعیف درآمدی جامعه امکان چندانی برای خرید مسکن نداشته باشند به صورت کلی، وام جدید مسکن در تهران تنها امکان خرید حداکثر 10 تا 15 متر مسکن را دارد.
میزان افزایش تسهیلات مسکن در شبکه بانکی باید به مراتب بیشتر باشد و افزایش تسهیلات باید به نحوی صورت گیرد که اقساط آن در استطاعت متقاضیان مسکن باشد و برای این منظور می توان نرخ سود و مدت بازپرداخت را تغییر داد طوری که تسهیلات حداقل ۵۰ درصد از قیمت تمام شده مسکن را پوشش دهد.
رییس کمیسیون عمران مجلس گفت : یکی از مهمترین مولفههای موثر بر قیمت تمام شده مسکن، زمین است. در کشور ما قیمت زمین عموما بسیار بالاست و همین موضوع بیش از هر مولفه دیگری عامل افزایش قیمت مسکن در دورههای مختلف بوده است.
وی افزود : استفاده از زمینهای موجود در بافتهای فرسوده برای ساخت و ساز یک راهحل موثر برای کاهش قیمت تمام شده مسکن است و سازندهها را باید به سمت تولید مسکن در این قبیل زمینها هدایت کنیم؛ ضمن اینکه زمینهایی که در شهرهای جدید وجود دارد میتواند به تولید مسکن ارزانقیمت کمک کند.