چه کسانی باید اطلاعات ملک خود را در سامانه املاک ثبت کنند؟

دسته بندی ها: اموزشی

چه کسانی باید اطلاعات ملک خود را در سامانه املاک ثبت کنند؟

در این مقاله خواهید خواند:

سامانه ثبت املاک

این سامانه که در سال 1398 توسط وزارت راه و شهرسازی رونمایی گردید به منظور جمع آوری اطلاعات ملکی افراد و معاملات آن ها راه اندازی شد. با توجه به آمار املاک کشور این وزارت خانه اعلام کرد که تعداد کثیری از خانه ها، خالی از سکنه بوده و این موضوع شرایط نامناسبی را برای بازار مسکن فراهم آورده است. لذا به منظور رفع برخی مشکلات در بازار مسکن این وزارت خانه اعلام کرد که خانه های خالی از سکنه مشمول مالیات شده و در صورتی که فروخته و یا اجاره داده نشوند مالکان موظف به پرداخت مالیات تعیین شده برای املاک خود خواهد بود. 

با توجه به سوداگری های صورت گرفته در بازار مسکن، این اقدام به منظور جلوگیری از سرمایه گذاری و سفته بازی در بازار انجام شده و امید است که با کاهش تلاطم‌های موجود تقاضای مصرفی و واقعی را در بازار پر رنگ کند تا افراد بتواند برای داشن خانه به راحتی و بدون دغدغه اقدام کنند.

از ۱۹ فروردین ماه،همه‌ سرپرستان خانوار شهری و روستایی موظف به ثبت محل سکونت خود با درج شخصی یا استیجاری بودن آن در سامانه «کد یکتا» هستند.

چرا باید مالکان اطلاعات ملک خود را در سامانه ثبت کنند؟

با توجه به اظهارات وزیر راه و شهرسازی این اقدامات برای کنترل و تاثیرگذاری بر بازار مسکن انجام شده و همکاری افراد برای جمع آوری اطلاعات ضروری می باشد. وی عنوان کرد اطلاعات افراد و املاک آن ها در اختیار است و بانک اطلاعاتی وزارت خانه تکمیل می باشد اما همکاری مردم در پی این فراخوان برای ما مهم بوده و تاییدی از سوی مردم برای این کار گرفته می‌شود. 

آمار به دست آمده از سامانه املاک، برای اجرای برنامه‌های دولت اعم از تنظیم بازار مسکن و نیز برنامه ریزی برای شناسایی خانواده‌های فاقد مسکن یا افراد دارای بیش از یک ملک و اخذ مالیات از مالکانی که واحدهای مسکونی خود را خالی نگه می‌دارند، موثر بوده و دولت به یک بانک اطلاعاتی دقیق در خصوص املاک موجود در کشور دست خواهد یافت.

کدام دسته از املاک مشمول مالیات خواهند بود؟

بر اساس اصلاحیه ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم (قانون مالیات بر خانه‌های خالی) در سال گذشته در مجلس یازدهم، هر خانوار یک محل به عنوان محل اصلی سکونت و یک واحد مسکونی دیگر هم در شهر دیگری به عنوان اقامتگاه فرعی می‌تواند داشته باشد.

همچنین اگر افراد و یا خانوارها بیش از واحدهای مذکور خانه ای داشته باشند که بیش از ۱۲۰ روز خالی از سکنه باشد، مشمول قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی می‌شود.

با درج این اطلاعات هیچ نوع مالیاتی به خانه اول و دوم افراد در شهری دیگر، خانه های دارای سکنه و همچنین خانه‌های واقع در شهرهای کوچک و روستاها تعلق نمی‌گیرد.

چه کسانی باید اطلاعات خود را در سامانه املاک ثبت کنند؟

بر اساس قانونتمام سرپرستان خانوار مالک و مستاجر موظف به ثبت نام در این سامانه هستند. به عبارتی تمامی افراد در شهر ها و روستا با هر تعداد جمعیتی، موظف به ثبت اطلاعات مربوط به املاک خود در سامانه ثبت املاک می باشند.

بر اساس تکلیف مقرر در اصلاحیه ماده 54 مکرر قانون مالیات های مستقیم مصوب دی ماه 1399، "کلیه سرپرستان خانوارها اعم از شهری و روستایی، مالک و مستاجر و تمامی مالکین واحدهای مسکونی مکلفند اطلاعات محل سکونت (اقامتگاه) و املاک تحت مالکیت خود (با مالکیت های رسمی، وکالتی، تعاونی شهری و روستایی) را ظرف مدت 2 ماه از تاریخ 1400/01/19 در سامانه املاک و اسکان کشور درج نمایند". 

چگونگی ثبت نام اشخاص حقوقی، اشخاص حقیقی که کمتر از 18 سال سن دارند، اتباع خارجی و ایرانیان مقیم خارج از کشور در آینده اطلاع رسانی خواهد شد.

اگر مالک ملک سرپرست خانوار نباشد چه باید کرد؟

در صورتی که ملک به نام یکی از اعضا خانواده(همسر یا فرزند سرپرست خانوار) می باشد بایستی سرپرست خانوار به سامانه ثبت املاک مراجعه کرده و در قسمت مالکیت ملک آن عضو خانوار را به عنوان مالک معرفی کند.

این عضو خانوار و به عبارتی مالک ملک نیز لازم است به صورت جداگانه وارد سامانه شده و ملک خود را ثبت کند. دقت شود در هنگام ثبت ملک لازم است وی در قسمت اطلاعات سکونت گزینه "شخص دیگری ساکن است" را انتخاب کرده و کد ملی سرپرست خانوار را وارد نماید.

اگر ملک مورد نظر مشاع باشد چه باید کرد؟

اگر یک ملک به نام چند نفر از اعضای یک خانوار یا به نام افراد مختلف باشد، می بایست همه ی آن اعضا که دارای سهم هستند جداگانه وارد سامانه شده و اطلاعات مربوطه را ثبت نمایند.

اگر ملک مورد نظر به نام مالک منتقل نشده باشد تکلیف چست؟

برای این مورد می بایست مالک ملک به سامانه مراجعه کرده و پس از ثبت اطلاعات ملکی خود در قسمت نوع سند گزینه "عادی" را انتخاب نماید.

اگر اطلاعات ملکی افراد در سامانه ثبت نشود، تکلیف چیست؟

با توجه به اعلام وزارت راه و شهرسازی همه سرپرستان خانوار شهری و روستایی موظف به ثبت محل سکونت خود با درج شخصی یا استیجاری بودن آن در سامانه «کد یکتا» هستند، ثبت نکردن یا ثبت مشخصات اشتباه ملک در سامانه جامع املاک، جرایمی از جمله قطع یارانه‌ها و خدمات بانکی را به دنبال خواهد داشت.

در آینده ارائه خدماتی شامل یارانه، گواهینامه، انشعابات، افتتاح حساب بانکی و بسیاری دیگر از خدمات مشروط به ثبت اطلاعات ملکی در سامانه املاک و دریافت کد یکتا خواهد بود.

نحوه ثبت نام در سامانه ثبت املاک

با توجه به اعلام وزرات راه و شهرسازی، ثبت اطلاعات ملکی و سکونتی خانوار‌ها در سامانه املاک و اسکان به نشانی amlak.mrud.ir از روز پنجشنبه ۱۹ فروردین آغاز شده است. بدین منظور کلیه سرپرستان خانوار می بایست با توجه به ارقام پایانی کد ملی خود و طبق جدول زمان بندی اعلام شده به سامانه املاک مراجعه کرده و اطلاعات ملکی خود را ثبت کنند.

 

19 و 20 فروردینسرپرستان خانواری که رقم آخر کد ملی آن ها 9 می باشد
21 و 22 فروردینسرپرستان خانواری که رقم آخر کد ملی آن ها 8 می باشد
23 و 24 فروردینسرپرستان خانواری که رقم آخر کد ملی آن ها 7 می باشد
25 و 26 فروردینسرپرستان خانواری که رقم آخر کد ملی آن ها 6 می باشد
27 و 28 فروردینسرپرستان خانواری که رقم آخر کد ملی آن ها 5 می باشد
29 و 30 فروردینسرپرستان خانواری که رقم آخر کد ملی آن ها 4 می باشد
31 فروردین و 1 اردیبهشتسرپرستان خانواری که رقم آخر کد ملی آن ها 3 می باشد
2 و 3 اردیبهشتسرپرستان خانواری که رقم آخر کد ملی آن ها 2 می باشد
 4، 5، 6 و 7 اردیبهشتسرپرستان خانواری که رقم آخر کد ملی آن ها 1 می باشد
8 و 9 اردیبهشتسرپرستان خانواری که رقم آخر کد ملی آن ها 0 می باشد
10 اردیبهشت تا 19 خردادسرپرستان خانواری که ثبت نام نکرده اند

 

جدول زمانبندی تا تاریخ 10 اردیبهشت 99 برقرار بوده و پس از آن تمامی افراد در هر زمانی قادر به درج اطلاعات خود می باشند.

ثبت نام اشخاص حقوقی، اشخاص حقیقی که کمتر از ۱۸ سال سن دارند، اتباع خارجی و ایرانیان مقیم خارج از کشور در آینده اطلاع رسانی خواهد شد.

میزان مالیات بر خانه های خالی

هرواحدمسکونی واقع در کلیه شهر‌های بالای 100هزار نفر جمعیت که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور موضوع تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مکرر این قانون، در هر سال مالیاتی در مجموع بیش از ۱۲۰ روز ساکن یا کاربر نداشته باشد به عنوان خانه خالی شناسایی شده و به ازای هرماه بیش از زمان مذکور، بدون لحاظ معافیت تبصره ۱۱ ماده ۵۳ این قانون ماهانه مشمول مالیاتی بر مبنای مالیات بر درآمد اجاره به شرح ضرایب زیر می‌شود.

  • برای مالکان حقیقی واحد بیش از ۱۵۰ متر خالی، مالیات مربوطه در سال اول ۶ برابر مبلغ اجاره ملک خواهد بود و هر سال دو برابر می‌شود به طوری که سال دوم ۱۲ برابر و سال سوم ۱۸ برابر اجاره سالیانه واحد مسکونی است.
  • برای واحد‌های مسکونی که مالکان حقوقی دارند اخد مالیات در سال اول ۱۲ برابر اجاره آن است و در سال بعد دو برابر می‌شود.

با اجرای این قانون، ملک خالی در طول ۱۰ سال به اندازه کل قیمت واحد مسکونی مالیات می‌پردازد.

اگر اطلاعات اشتباه وارد سامانه املاک شود، دو برابر این میزان مالیات به عنوان جریمه در نظر گرفته می‌شود.

به این نوشته امتیاز دهید 1 2 3 4 5 (49 رای)
آدرس سامانه ثبت املاک چیست؟

برای ثبت اطلاعات ملکی و سکونتی خانوار‌ها در سامانه املاک و اسکان باید به نشانی amlak.mrud.ir مراجعه کرد.

چه کسانی باید اطلاعات خود را در سامانه املاک ثبت کنند؟

تمام سرپرستان خانوار مالک و مستاجر موظف به ثبت نام در این سامانه هستند.

کدام دسته از املاک مشمول مالیات نخواهند بود؟

هیچ نوع مالیاتی به خانه اول و دوم افراد در شهری دیگر، خانه های دارای سکنه و همچنین خانه‌های واقع در شهرهای کوچک و روستاها تعلق نمی‌گیرد.

اگر اطلاعات ملکی افراد در سامانه ثبت نشود، تکلیف چیست؟

ثبت نکردن یا ثبت مشخصات اشتباه ملک در سامانه جامع املاک، جرایمی از جمله قطع یارانه‌ها و خدمات بانکی را به دنبال خواهد داشت.