راهنمای جامع استعلام وکالت نامه فروش ملک
در این مقاله خواهید خواند:
- فروش وکالتی ملک
- نکات حقوقی مربوط به وکالت نامه فروش ملک
- اطلاعات درج شده در وکالت نامه فروش ملک
- استعلام وکالت نامه فروش ملک
- استعلام وکالت نامه از طریق دفاتر اسناد رسمی
- استعلام وکالت نامه از طریق سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
- استعلام وکالت نامه های خارج از کشور
- نکات تکمیلی پیرامون استعلام وکالت نامه فروش ملک
فروش وکالتی ملک
فروش ملک به صورت وکالتی یکی از پر چالش ترین معاملات در بازار مسکن می باشد که افراد می بایست تا حد ممکن موارد حقوقی مربوطه را رعایت کنند تا از ضرر و زیان و دردسرهای مربوطه جلوگیری کرده باشند. در این نوع از معاملات فروشنده ملک به دلایل مختلف امکان انتقال سند را نداشته و لذا به صورت وکالتی اقدام به فروش می کند. یعنی در روند این معامله سند رسمی ملک به نام خریدار منتقل نمی شود و تنها به کمک وکالت نامه معتبر و مبایعه نامه فروش ملک مورد نظر معامله شده و با توجه به شرایط طرفین معامله در فرصتی مناسب انتقال سند انجام خواهد شد.
عدم انتقال سند در معاملات وکالتی سبب ریسک بالا در این معاملات شده لذا توصیه می شود پیش از انجام معامله تمامی جوانب را در نظر گرفته و موارد حقوقی مربوط به این دسته از معاملات را مطالعه کنید. به طور خلاصه توصیه می شو موارد زیر را در نظر داشته و با دید آگاه تری وارد معاملات وکالتی شوید:
- حتما در زمان انجام معامله استعلام سند ملک را انجام داده و از مالک بودن فروشنده اطمینان یابید.
- پیش از انجام معامله بدهی مالیاتی ملک را بررسی کنید.
- معامله مورد نظر را در دفاتر املاک مطمئن به انجام رسانید.
- برای اثبات مالکیت جدید و جلوگیری از فروش همزمان ملک به چند نفر؛ مبایعه نامه فروش ملک را حتما تنظیم کنید و برای آن کد رهگیری دریافت کنید.
- مبایعه نامه بدون کد رهگیری معتبر نبوده و خطر معامله را بالا می برد.
- پیش از انجام معامله از توقیف نبودن سند اطمینان یابید.
- در صورتی که سند ملک در رهن بانک باشد تا پایان مدت رهن؛ اجازه انتقال سند را نخواهید داشت.
- ترجیحا از خرید ملک با سند وکالتی و معامله با افراد ناشناس خودداری کنید.
نکات حقوقی مربوط به وکالت نامه فروش ملک
وکالت نامه فروش ملک یکی از ضروری ترین و مهمترین مدارک موجود در معاملات وکالتی می باشد که بررسی اعتبار آن و همچنین نکات درج شده در آن از اهمی بالایی برخوردار می باشد. چرا که در صورت درج شدن و یا درج نشدن برخی موارد امکان به وجود آمدن مشکل در روند انتقال سند بالا رفته و می تواند خطراتی را در پی داشته باشد. لذا در زمان تنظیم وکالت نامه موارد زیر را در نظر داشته و آن ها را جدی بگیرید.
- وکالت نامه دریافت شده را در دفاتر اسناد رسمی تنظیم کرده و از دریافت وکالت نامه های غیر رسمی بپرهیزید.
- وکالت نامه های دستی معتبر نمی باشند.
- وکالت نامه بلاعزل دلیلی برای عدم انجام فروش و یا انتقال سند به دیگری توسط فروشنده نخواهد بود.
- برای جلوگیری از فروش مجدد و انتقال سند توسط شخص فروشنده؛ در وکالت نامه درج شود که فروشنده ملک اجازه فروش ملک را شخصا نداشته و به این ترتیب این حق از وی سلب می شود.
- وکالت نامه مورد نظر را بدون محدودیت زمان تنظیم کنید.
- وکالت نامه بلاعزل در صورت فوت و یا جنون مالک باطل شده و فاقد اعتبار خواهد بود. لذا برای انجام مراحل انتقال سند در اولین فرصت اقدام کنید.
- پیش از انجام معامله استعلام وکالت نامه فروش و تایید اعتبار آن ضروری است.
اطلاعات درج شده در وکالت نامه فروش ملک
در وکالت نامه ها مانند هر سند رسمی دیگری مشخصات افراد می بایست به طور کامل درج شود. به طوری که در این اسناد اطلاعات مربوط به وکیل؛ موکل و همچنین اطلاعات مربوط به مورد وکالت را شاهد هستیم. علاوه بر این اطلاعات مربوط موارد حقوقی و توافقات میان وکیل و موکل در وکالت نامه ها به طور کامل درج می شود که در صورت نیاز قابل پیگیری و استناد هستند.
تمامی وکالت نامه های تنظیم شده در دفاتر اسناد رسمی دارای مشخصاتی مخصوص همان سند می باشند که شامل موارد زیر می باشد:
تمامی موارد ذکر شده با عدد تعبیه شده در تصویر هماهنگ می باشد.
- شناسه سند (کد 18 رقمی)
- رمز تصدیق (کد 6 رقمی)
- شماره سند ثبت شده (شماره وکالت نامه)
- شماره صفحه؛ شماره دفتر جلد و همچنین تاریخ تنظیم سند
- شماره و آدرس دفترخانه
استعلام وکالت نامه فروش ملک
همان طور که بیان شد وکالت نامه های دستی از نظر قانون هیچ اعتباری نداشته و مستند نمی باشند. لذا افراد باید توجه کنند که به هیچ عنوان با وکالت نامه دستی و ادعای اعتبار آن از سوی فروشنده وارد معامله نشوند. علاوه بر این وکالت نامه های محضری و رسمی نیز نباید بدون اعتبار سنجی استفاده شوند؛ یعنی پیش از انجام معامله حتما استعلام وکالت نامه تنظیم شده؛ دریافت شود و در صورت معتبر بودن آن اقدامات بعدی صورت گیرد.
برای استعلام وکالت نامه می توان از روش های زیر استفاده کرد:
- استعلام به روش حضوری و از طریق دفاتر اسناد رسمی
- استعلام به روش غیر حضوری و از طریق سامانه اداره ثبت اسناد و املاک کشور
استعلام وکالت نامه از هر دو روش (در ادامه به طور کامل شرح داده می شود) به راحتی امکان پذیر بوده و افراد می توانند در زمان لازم برای این منظور اقدام کنند.
استعلام وکالت نامه از طریق دفاتر اسناد رسمی
برای استعلام وکالت نامه فروش از طریق دفاتر اسناد رسمی می بایست به دفتر تنظیم کننده وکالت نامه ارائه شده مراجعه کرده و صحت آن را بررسی کنید. لازم به ذکر است برای اطمینان از این مورد می توانید به صورت تلفنی نیز مورد را پرس و جو کرده و از اعتبار وکالت نامه مربوطه مطمئن شوید.
برای استعلام وکالت نامه فروش نیاز به برخی اطلاعات درج شده در وکالت نامه دارید که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شناسه سند (کد 18 رقمی بالای برگه وکالت نامه)
- شماره وکالت نامه (شماره سند ثبت شده)
- آدرس و شماره تلفن دفتر ثبت اسناد رسمی
همان طور که در تصاویر بالا مشخص است تمامی این اطلاعات در قسمت بالای وکالت نامه ها قابل دستیابی می باشد که می توانید از آن ها در زمان لازم استفاده کنید.
استعلام وکالت نامه از طریق سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
استعلام وکالت نامه فروش ملک به روش غیر حضوری و اینترنتی؛ با استفاده از سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به راحتی امکان پذیر بوده و افراد می توانند در قسمت تصدیق اصالت اسناد تنظیمی سایت و با استفاده از برخی اطلاعات درج شده در وکالت نامه ارائه شده برای این منظور اقدام کنند. برای استعلام وکالت نامه از این روش می بایست به آدرس confirm.ssaa.ir مراجعه کرده و با وارد کردن اطلاعات مربوطه اعتبار وکالت نامه مورد نظر را مورد بررسی قرار داد.
همان طور که در تصویر مشاهده می کنید تمامی اطلاعات مورد نیاز برای استعلام از این طریق شامل شناسه سند و رمز تصدیق می باشد که در قسمت بالایی برگه وکالت نامه ارائه شده قابل دستیابی می باشد.
لازم به ذکر است که سامانه مربوطه از تاریخ ۱۳۹۲/۰۶/۲۶ فعال شده و لذا وکالت نامه هایی که پیش از این تاریخ تنظیم شده باشند باید به روش قبل استعلام شده و اعتبار آن ها از دفترخانه تنظیم کننده استعلام شود. این اقدام با استفاده از سامانه ثبت الکترونیک اسناد به صورت مکاتبه مکانیزه نیز امکان پذیر می باشد.
استعلام وکالت نامه های خارج از کشور
منظور از وکالت نامه های خارج از کشور وکالت نامه هایی می باشد که فرد موکل یا همان وکالت دهنده خارج از کشور بوده و برای فروش ملک به فرد خریدار و یا یکی از اطرافیان برای فروش ملک وکالت می دهد. در مواقع برای استعلام وکالت نامه مربوطه می توان به دو صورت زیر عمل کرد:
- روش حضوری و مراجعه به سفارت خانه
- روش غیرحضوری و با استفاده از سامانه خدمات کنسولی
برای استعلام وکالت نامه های خارج از کشور به روش حضوری افراد می توانند به سفارت خانه مراجعه کرده و حضورا موضوع را پیگیری کنند.
در روش غیر حضوری افراد می توانند به سامانه مدیریت یکپارچه خدمات کنسولی (میخک) مراجعه کرده و در قسمت بررسی صحت مدارک (در انتهای سایت)؛ به صورت اینترنتی وکالت نامه مورد نظر را استعلام کنند.
همان طور که در تصویر مشاهده می کنید در قسمت "بررسی صحت مدارک" افراد می توانند گزینه "مدارک وکالتنامه/تصدیق امضاء" در قسمت نوع مدرک را انتخاب کرده و با وارد کردن اطلاعاتی شامل کد رهگیری وکالت نامه و کد ملی موکل (وکالت دهنده)؛ وکالت نامه مربوطه را مورد بررسی قرار دهند.
نکات تکمیلی پیرامون استعلام وکالت نامه فروش ملک
- وکالت نامه های تنظیم شده در صورتی که بلاعزل باشند توسط موکل یا همان وکالت دهنده قابل باطل شدن نخواهند بود.
- وکالت نامه های بلاعزل در صورت فوت یکی از طرفین و یا جنون آن ها باطل خواهد شد.
- وکالت نامه در صورتی که دارای محدودیت زمان باشند با رسیدن تاریخ تعیین شده وکالت نامه حتی اگر بلاعزل باشد خود به خود باطل خواهد شد.
- سایت های درج شده در متن مقاله؛ تنها برای استعلام اصالت وکالت نامه و اعتبار سنجی آن ها کاربرد دارد.
- در صورتی که وکالت نامه خود را گم کرده اید می توانید به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و با دادن مشخصات خود وکالت نامه مورد نظر را استعلام کنید.
- برای اطلاع از باطل شدن وکالت نامه بایستی به دفاتر اسناد مراجعه کرده و موضوع را پیگیری کنید.
- برای اطلاع از وجود و یا عدم وجود وکالت نامه در مواقعی که نمیدانید وکالت داده اید یا نه؛ باید به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و با دادن کد ملی و مشخصات مربوطه موضوع را پیگیری کنید.
- تمامی اطلاعات درج شده در این صفحه برای استعلام وکالت نامه فروش ملک به روش های گوناگون می باشد و برای تنظیم وکالت نامه می بایست به دفاتر ثبت اسناد رسمی و برای وکالت نامه های خارج از کشور به کنسولگری ها مراجعه کرده و با توجه به درخواست خود اقدامات لازم را انجام دهید.
استعلام وکالت نامه فروش ملک در زمان معامله چه اهمیتی دارد؟
در روند معامله وکالتی، سند رسمی ملک به نام خریدار منتقل نمی شود و تنها به کمک وکالت نامه معتبر و مبایعه نامه فروش ملک مورد نظر معامله خواهد شد. عدم انتقال سند در معاملات وکالتی سبب ریسک بالا در این معاملات شده لذا توصیه می شود پیش از انجام معامله وکالت نامه ارائه شده حتما ااعتبار سنجی شود
آیا وکالت نامه های دستی برای معامله ملک معتبر هستند؟
خیر. برای انجام معامله وکالتی، وکالت نامه رسمی تهیه کرده و پیش از عقد قرارداد حتما استعلام وکالت نامه را گرفته و اعتبار آن را بررسی کنید.
برای استعلام وکالت نامه فروش ملک چه باید کرد؟
1. استعلام به روش حضوری و از طریق دفاتر اسناد رسمی 2. استعلام به روش غیر حضوری و از طریق سامانه اداره ثبت اسناد و املاک کشور
برای استعلام وکالت نامه های خارج از کشور چه باید کرد؟
1. روش حضوری و مراجعه به سفارت خانه 2. روش غیرحضوری و با استفاده از سامانه خدمات کنسولی
برای استعلام وکالت نامه به صورت غیر حضوری به چه اطلاعاتی نیاز است؟
تمامی اطلاعات مورد نیاز برای استعلام از این طریق شامل شناسه سند و رمز تصدیق می باشد که در قسمت بالایی برگه وکالت نامه ارائه شده قابل دستیابی می باشد.