مسکن اجتماعی چیست؟
مسکن اجتماعی قرار است با رفع نواقص مسکن مهر اجرایی شود
مدت زیادی است که خبرهایی حاکی از جایگزینی پروژه مسکن اجتماعی به جای پروژه عظیم مسکن مهر بر سر زبان ها افتاده است. البته این تقریبا سابقه 3 ساله داشته و هر سال به سال بعدی موکول می شود. البته بنیاد مسکن قول داده است که این طرح در سال 96 در صورت تصویب هیئت دولت اجرایی شود.
در واقع این طرح به جای مسکن مهر برای کمک به قشر کم درآمد طراحی شده است. البته در کنار دولت قرار است ارگان های علاقه مند مثل کمیته امداد و بهزیسیتی نیز دخیل شوند تا بار آن تنها بر دوش دولت نباشد.
در کنار این موارد، مسکن سازانی که حاضر باشند در این طرح کار کنند، از دولت یارانه و تسهیلات ویژه ای دریافت می کنند. با این کار در واقع مسکن سازان نیز به سرمایه گذاری در این نوع مسکن علاقه مند خواهند شد.
این طرح به این صورت طراحی شده تا کمکی باشد برای دهک های پایین جامعه به منظور خانه دار شدن. در واقع هدف اصلی این طرح خانه دار کردن زوج های جوان و اقشار آسیب پذیر جامعه است.
در طرح مسکن مهر، در ابتدای امر عمده سرمایه دریافت می شد و همین امر باعث ایجاد مشکل برای علاقه مند شدن اقشار کم درآمد به شرکت در این طرح می شد. اما در طرح مسکن اجتماعی، این مشکل برطرف شده و دیگر قرار نیست فرد مبلغ زیادی را در ابتدای امر پرداخت کند.
البته به خاطر وجود موقعات مسکن مهر ، سرمایه گذاران علاقه زیادی به شرکت در این طرح نداشته و بیم بازنگشتن سرمایه خود را دارند. همین علت باعث شده تا طرح با کندی بیش از حد به پیش برود.
با توجه به رکود حاکم بر جامعه، توان خرید مسکن در تمامی اقشار جامعه به خصوص قشر کم درآمد به شدت کاهش یافته و در واقع این طرح برای تکان دادن این وضعیت است.
البته کارشناسان نگرانی های خاصی دارند. به گفته کارشناسان حوزه مسکن، اگر قرار باشد مسکن اجتماعی هم مثل مسکن مهر در اطراف شهر ساخته شود، قطعا با شکست مواجه خواهد شد و مشکلات عمده ای را ایجاد می کند. در واقع دولت نباید سرمایه کشور را بیهوده هدر داده و در حاشیه ها خانه بسازد.
پیشنهاد کارشناسان مسکن این است که این طرح برخلاف مسکن مهر، در بافت فرسوده شهر ها ایجاد شود تا استقبال مردمی را به همراه داشته باشد. در این صورت دیگر نیاز به ایجاد زیرساخت هایی مثل بیمارستان و مسجد و ... در همان ابتدای امر نیست و می توان از امکانات موجود استفاده کرده و سپس این امکانات را هم نوسازی کرد.
البته در کنار این کار باید توجه ویژه ای به زیرساخت های شهرک های حومه شهر ها شود تا این شهرک ها نیز رشد و توسعه بهتر و بیشتری را تجربه کنند. الان شهرک ها نیازمند زیرساخت های مهمی همچون تلفن هستند. البته بیمارستان و مسجد و فضای سبز هم در بسیاری از شهرک ها به نیاز اول ساکنان تبدیل شده است.
برای اینکه این طرح ها به خوبی سامان بپذیرد و قشر کم درآمد بتوانند خانه دار شوند، باید بخش خصوصی وارد میدان شود تا این بلاتکلیفی را سر و سامان دهد. اگر بخش خصوصی بتواند با مکان یابی و انتخاب مکان مناسب برای مسکن سازی وارد این عرصه شده و نظارت مداوم بر نحوه ساخت و ساز داشته باشد، همه این طرح ها به زودی اجرایی می شوند .
مسلما این کار نیاز به سعه صدر داشته و با شتابزدگی هیچ کاری به خوبی پیش نمی رود. اگر با صبر و حوصله این پروژه پیش برود، قطعا خبرهای خوبی در راه خواهد بود.