فضا برای رشد بازار مسکن محدود شد
گزارشات حاکی از این است که در پی کم شدن قیمت دلار و طلا در روزهای قبل، فاصله ی قیمتی میان دلار و سکه با مدت مشابه در سال گذشته که به تازگی و در طول چند ماه اخیر به میزان بیش از 250 درصد رسیده بود، کمتر شد و مسلماً این مسئله به بازار مسکن نیز سرایت خواهد نمود. مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک اعتقاد دارد که تا آخر امسال بازار مسکن به یک ثبات نسبی خواهد رسید. به علت این که با توجه به کم بودن توان و قدرت طرف تقاضا، کشش بالا رفتن دوباره ی قیمت ها وجود ندارد. تا روز سه شنبه سیزدهم آذر ماه بالا رفتن قیمت دلار 180 درصد، قیمت سکه 210 درصد و قیمت مسکن به میزان 91 درصد نسبت به سال گذشته ثبت شد، که در قسمت دلار و سکه این حد فاصل میان قیمت های آنان نسبت به ماه قبل از آن متعادل سازی شده بود و این انتظار وجود داشت که همین شیوه در بازار مسکن نیز به وقوع بپیوندد.
اما وجود این علت که چون بالا رفتن قیمت مسکن تا حدودی نصف بازارهای ارز و طلا بود، پس باید این فاصله را از بین ببرد، از طرف کارشناسان پذیرفته شده نیست، به علت این که مسکن یک کالای درشت به حساب می آید و برای خریداری نمودن آن ما نیاز به مبالغ زیادی داریم و این موضوع گاهی از توان متقاضیان خارج است. اقتصادی هم که تقاضایی نداشته باشد، هیچ توجیهی ندارد؛ هر چند این روزها اکثر خرید و فروش ها میان سرمایه گذاران قسمت مسکن صورت می پذیرد، ولی آنان نیز باید در نهایت در یک نقطه، واحدهای مسکونی خودشان را به بازار وارد نمایند که فشار عرضه باعث تعدیل قیمت ها شود. در حال حاضر نیز در پی بالا رفتن 91 درصدی قیمت مسکن، معامله های مسکن به میزان 54 درصد با کاهش مواجه شده اند که این موضوع بیانگر این است که رکود تورمی در این بازار هنوز وجود دارد و تمام علامت ها نشان دهنده ی این است که مسکن در مسیر رکود مطلق قرار گرفته است.
فروشندگان احتیاط را رعایت می کنند
فایل هایی که قیمت مناسب مسکن را ارائه می دهند، در این بازار کمیاب شده اند و پیش بینی ها از بازار مسکن شهر تهران حاکی از این است که واحدهای ریز متراژ نوساز بالاترین افزایش قیمت را شاهد بوده اند و بالا رفتن قیمت آن ها با توان و قدرت متقاضیان مسکن برابر نیست. با این وجود پایین آمدن قیمت ارز در روزهای گذشته، این مسئله را به وجود آورده است که ممکن است قیمت خانه نیز کمتر شود. اما کارشناسان می گویند عملی شدن این موضوع با ثبات نسبی در اقتصاد کلان اتفاق خواهد افتاد.
با وجود این که بازار مسکن در سیر رکود معاملاتی واقع شده است، فروشندگان مسکن محتاط شده اند. تحقیقات گسترده که مورد تایید واسطه های ملکی نیز هست، حکایت از این موضوع دارد که عرضه کنندگان واحدهایی که هنوز کلید نخورده اند، دائماً قیمت ها را به روز می نمایند و این با وجودی است که مشتری برای این گونه فایل ها وجود ندارد و همین مسئله موجب شده است که فاصله ی بسیار زیادی میان قیمت واحدهای قدیمی و نوساز به وجود آید و از طرف دیگر معامله ها به شکل قابل حسی کمتر شوند.
پیش بینی نمودن قیمت مسکن نفعی به حال مردم ندارد
مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران این گونه می گوید: به اعتقاد من هر نوع اظهار نظر در خصوص کاهش یا افزایش قیمت مسکن به نفع مردم نیست. اگر قیمت مسکن کاهش یابد ما آن را به فال نیک می گیریم، اما کسانی که چنین مطالبی را مطرح می کنند باید این موضوع را هم در نظر بگیرند که بازار مسکن تابع عرضه و تقاضا است، در عین حال از بازارهای ارز، طلا، بورس، حامل های انرژی و برنامه های وزارت راه و شهرسازی در حوزه تولید و عرضه مسکن تاثیر می پذیرد.
کاری که دلار با بازار مسکن کرد!
درست است که تاره ترین آمار و اطلاعات از بالا رفتن 34 درصدی صادر شدن پروانه های ساختمانی نسبت به همین مدت در سال 96 خبر می دهد، اما بالا رفتن قیمت مصالح ساختمانی و کاهش 54 درصدی معامله های مسکن به احتمال بسیار زیاد تاثیر منفی در تولید مسکن خواهند گذاشت. بانک مرکزی در ماه مهر امسال گزارش داد که در طول 6 ماه آغاز سال 97 حدود 32 هزار پروانه ساختمانی در تمام کشور و 3000 پروانه ساختمانی در شهر تهران صادر شده است که این میزان نسبت به همین ماه در سال 96 به ترتیب 7.5 و 34 درصد با رشد مواجه بوده است.
با وجود این که صادر شدن پروانه های ساختمانی در ماه های مختلف هرگز مسیر ثابتی را طی نکرده است، اگر متوسط 6.2 واحد مسکونی برای هر کدام از 3000 پروانه ی صادر شده در شهر تهران را در نظر بگیریم، تا پایان سال 1397 حدود 37 هزار واحد مسکونی تولید خواهد شد. با در نظر گرفتن این که تعداد معامله های مسکن نصف شده است، ممکن است نصف این واحدها روی دست صاحبان خود بنمانند! و این موضوع باعث اضافه شدن 490 هزار واحد خالی از سکنه به شهر تهران خواهد شد. وقتی طرف متقاضی مسکن از توانایی برای خرید مسکن برخوردار نباشد، موجب به وجود آمدن رکود معاملاتی می شود که با توجه به حدود 700 هزار ازدواجی که سالیانه در کشور رخ می دهد، تقاضای مطلق در حال زیاد شدن و انباشته شدن است.
بازار مسکن در آغازی برای رکود 12 فصلی
در ماه آذر سال 96 معامله های مسکن در شهر تهران به میزان 50 درصد با افزایش مواجه شد و قیمت ها رشد تقریبا کمِ 15 درصدی را شاهد بودند که بهترین حالت رونق و گرمای بازار بود. اما در حال حاضر شرایط معکوس و با وجود کاهش 54 درصدی خرید و فروش، دماسنج قیمت مسکن قرمز شده است. بر مبنای رفتاری که در بازار مسکن معمول است در طول دوره های اخیر این بازار بعد از یک دوره رکود که ممکن است 10 تا 12 فصل به طول بینجامد، به مرحله رونق وارد می شود. محاسبه ی زمان وارد شدن به رکود از زمان ثابت شدن قیمت ها حساب می شود و زمان وارد شدن به دوره ی گرمای بازار مسکن به طول رکود غیر تورمی بستگی دارد. بر مبنای جدیدترین گزارشاتی که بانک مرکزی از بازار مسکن شهر تهران در ماه آبان سال 97 منتشر نموده است، میانگین قیمت خرید و فروش یک متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران به 9 میلیون و 180 هزار تومان رسیده است که این مدت نسبت به ماه مشابه در سال گذشته به میزان 91.5 درصد بیشتر شده است. و همین طور تعداد معامله های مسکن که در طول این ماه صورت گرفته است 6900 فقره بود که این میزان به نسبت ماه آبان سال قبل با کاهشی به میزان 53.6 درصدی و نسبت به ماه قبل هم کاهش 26.7 درصدی را تجربه نموده است.
منبع: اقتصاد آنلاین