روزشمار پایان مسکن مهر به جریان افتاد
بر مبنای گزارشات، پروژه دو میلیون و دویست هزار واحدی مسکن مهر از نظر بناها به آخر رسیده، ولی 390 هزار واحد نیمه تمام هنوز باقی مانده اند که قسمت عمده ی مسائل آن ها به علت نبودن انشعابات، خدمات، زیر ساخت ها و همین طور نبودن متقاضی ارتباط پیدا می کند. بر مبنای پیش بینی های به عمل آمده برای این که پروژه مسکن مهر تمام شود نیاز به 11 هزار میلیارد تومان منبع هست که با در نظر گرفتن حساسیت های موجود در اجتماع طرح و مقایسه کردن این رقم با اعتبار 500 هزار میلیارد تومانی پروژه های عمرانی در تمام کشور، آن چنان زیاد نیست، ولی به وقوع پیوستن این هدف تا به حال رخ نداده است.
به همین علت دولت در تبصره 8 لایحه بودجه سال 1398 ساز و کار قانونی برای بهره گیری از منبع های داخلی شرکت عمران شهرهای جدید و سازمان ملی زمین و مسکن به جهت یاری رساندن به طرح های روبنایی و زیر بنایی و همین طور تمام کردن واحدهای مسکونی مهر در نظر گرفته است.
راه حل دیگری که می تواند کمک شایانی به زیر ساخت های مسکن مهر نماید در بند «ه» تبصره یک لایحه بودجه آمده است. در این بند به شرکت ملی نفت ایران تکلیف شده است که شش هزار میلیارد تومان از منابع دریافتی از خوراک پتروشیمی ها و پالایشگاه ها را به دستگاه های اجرایی برای خریداری نمودن قیر مصرفی پروژه ها مختص نماید. پنجاه درصد از این اعتبار هم برای روکش آسفالت های راه های اصلی، راه های فرعی و راه های روستایی و سایر معابر محله هایی که در طرح بازآفرینی شهرهای واقع شده اند، پروژه های مسکن مهر و فرودگاه های کشور در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار می گیرد که تایید این دو تبصره از طرف نمایندگان مجلس می تواند باعث به اتمام رسیدن پروژه مسکن مهر در تابستان سال 1398 میگردد.
وزیر راه و شهرسازی روز پنجشنبه 6 دی ماه 1397 به بازدید از پروژه های شهر جدید پردیس پرداخت و به راه و روش های تازه ی تامین مالی برای کامل کردن مسکن مهر اشاره نمود و این گونه گفت: برای کل مسکن مهر شش ردیف بودجه در لایحه بودجه 98 پیش بینی کرده ایم تا منابع لازم برای تولید مسکن در این لایحه لحاظ شود.
یکی دیگر از هدف هایی که مد نظر سه قوه، ریس جمهور و وزیر جدید راه و شهرسازی است خانه دار نمودن متقاضیان باقی مانده ی مسکن مهر است و در سال های گذشته همیشه از سوی مردم و مسئولان درخواست می شده که هر چه زودتر این پروژه را به پایان برسانند. در روزهای گذشته هم وزیر راه و شهرسازی در یک سفر به شهر پردیس از در نظر گرفتن شش ردیف بودجه در لایحه بودجه 98 برای مسکن مهر اطلاع داد.
با این وجود در حال حاضر اعتبار آن چنان زیادی برای مختص نمودن به واحدهای باقی مانده مسکن مهر که با بالا و پایین شدن های قیمت ارز آنان نیز تغییر کردند، نیست. برای اجرای پروژه های عمرانی کشورمان حدود 500 هزار میلیارد تومان به اعتبار نیاز داریم که مسکن مهر هم یکی از این ها به حساب می آید. اما به نظر کارشناسان از لحاظ اجتماعی، مسکن مهر را نمی توانیم با پروژه های دیگر مقایسه نماییم. مثلا حدود 52 هزار واحد در شهر جدید پردیس وجود دارد که حساسیت بسیار زیادی در مورد آن ها موجود است و تنها مشکل موجود به وجود آوردن ساز و کار قانونی برای مختص نمودن 2000 میلیارد تومان از منابع دولتی است که اگر این اتفاق بیفتد، می تواند تغییر و تحولات مهمی در این شهر به وجود آورد.
رسیدگی به اوضاع و احوال شهر پردیس به این دلیل مهم است که در قیاس با هشتگرد، پرند، اندیشه، و دیگر شهرهای اطراف تهران از پیشرفت فیزیکی و حمایت های کمتری روبرو شده است. تا به حال 30 هزار واحد مسکن مهر در شهر پردیس افتتاح شده است و 52 هزار واحد هم به میزان 86 درصد پیشرفت فیزیکی نموده اند. اما در پی تغییر و تحولات قیمت ارز، قیمت نصبیات مرحله های پایانی سه تا چهار برابر زیادتر شده است و این مسئله برای پیمانکاران به یک مشکل اساسی منجر شده است. از طرف دیگر مطابق با گزارشات و تحقیقات گسترده، با توجه به زیاد شدن قیمت مسکن و اجاره بها در تهران، کسانی که متقاضی مسکن مهر پردیس هستند به صورت جدی و پیگیرانه منتظر این هستند که خانه هایی که دولت نهم و دهم قرار بود در مدت زمان 18 ماه به آن ها تحویل دهد را دریافت کنند، ولی پس از آن که طرح را در سال 1390 با 82 هزار واحد تعریف نمودند، فقط 6300 واحد را بدون کمترین امکانات و خدمات به مشتریان تحویل داده و رفتند.
با این وجود از تمام دو میلیون و 200 هزار واحد مسکن مهر که از شروع تعریف شده یک میلیون و 120 هزار واحد در دولت روحانی و 690 هزار واحد در دولت پیش از آن کامل شده است. به این معنا که 64 درصد از تمام خانه های تحویل شده در زمان روحانی بوده است. از 390 هزار واحد باقی مانده ها 150 هزار واحد به علت جانمایی نامناسب مشتری ندارد و 240 هزار واحد کامل شده که به علت نداشتن خدمات روبنایی و زیربنایی، نمی توان آن به متقاضیان تحویل داد.
وزیر راه و شهرسازی در روزهای گذشته در یک برنامه ی تلویزیونی حضور پیدا کرد و توضیحات مفصلی در مورد مسکن مهر را بیان کرد. محمد اسلامی با اشاره به تحویل حدود 700 هزار واحد در دولت قبلی و یک میلیون و 120 هزار واحد در زمان دولت تدبیر و امید، به مشکلاتی مانند نبودن تاسیسات روبنایی و انشعابات، زمین هایی که معارض و جانمایی نامناسبی دارند اشاره نمود. او این وعده را نیز در سخنان خود مطرح کرد که از این پس هر ماه منازل مسکن مهر شروع به افتتاح شدن می نمایند.
احمد اصغری مهرآبادی، قائم مقام وزیر راه و شرسازی در طرح مسکن مهر هم در جلسه شورای تامین مسکن مهر در شهر آذربایجان غربی گفت که پرونده مسکن مهر تا اواسط سال پیش رو بسته خواهد شد. اما سخنان نمایندگان مجلس حاکی از نبودن بودجه دولتی برای مخنص نمودن مسکن مهر است. یوناتن بت کلیا یکی از اعضای کمیسیون عمران مجلس گفت: در شرایط کنونی اعتبار قابل توجهی وجود ندارد که بتوان آن را برای مسکن مهر اختصاص داد، بنابراین امیدی نیست که این طرح در ماه های آتی به سرانجام برسد.
اما سه شنبه 4 دی در تبصره 8 لایحه بودجه سال 98 که از طرف رئیس جمهور به مجلس ارائه شد این اختیار به شرکت های دولتی داده شده که برای کامل کردن واحدهای مسکونی از منبع های خود بهره ببرند که این دستور هنوز قانون نشده است، اما گویا در مجلس برای این لایحه مخالفی وجود ندارد. در این تبصره به دولت اجازه داده می شود که برای آماده نمودن، ساخت محوطه، به وجود آوردن خدمات روبنایی و زیربنایی و کامل کردن واحدهای مسکن مهر، طرح های بازآفرینی شهری و همین طور زنده کردن بافت های فرسوده و ساختن واحدهای مسکن اجتماعی و حمایتی از 5 هزار میلیارد تومان بدهی بانک مسکن به بانک مرکزی استفاده شود. بند دیگر این تبصره می گوید وزارت راه و شهرسازی از سوی شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید و سازمان ملی زمین و مسکن اجازه دارد تا میزان 15 هزار میلیارد ریال از محل منابع داخلی و یا تهاتر اراضی و املاک متعلق به شرکت های نام برده به قیمت کارشناسی برای اجرا نمودن امور مربوط به مسکن مهر استفاده شود.
منبع: اقتصاد آنلاین