خواب زمستانی بازار مسکن(بخش دوم)
برگ برنده دولت در تولید مسکن، زمین است
یکی از مسائل بسیار مهمی که در قانون ساماندهی و پشتیبانی نمودن از تولید و عرضه مسکن به آن پرداخته شده است، تامین نمودن زمین مناسب و کم کردن یا حذف نمودن قیمت زمین از قیمت تمام شده مسکن است. در همین رابطه در ماده دو قانون این گونه آمده است: به دولت اجازه داده می شود، نسبت به واگذاری زمین تحت تملک خود با اعمال تخفیف، تقسیط یا واگذاری حق بهره برداری به صورت اجاره ای ارزان قیمت در قالب برنامه های که ذیل آن ماده آمده است، اقدام کند.
در همین مورد نیز کارشناسان قسمت مسکن با توجه به این موضوع که زمین میان 60 تا 90 درصد از قیمت تمام شده مسکن را مختص به خود می نماید، این پیشنهاد را مطرح می کنند که وزارت راه و شهرسازی، مدیریت زمین را در برنامه کار خود بگنجاند و با توجه به منابع زمین که دولت آن ها را تحت اختیار خود دارد، از این اختیار قانونی که در قانون هم مطرح شده است استفاده نماید و با برنامه ریزی درست و بهره گرفتن از تجربه مسکن مهر در ضعف ها و قوت ها، بتواند نقدینگی های سرگردان و سرمایه های انبوه سازان را جذب کنند و زمین را تحت یک سری از شرایط ویژه و با نگاهی منصفانه برای ساخت مسکن در اختیار آن ها قرار دهد. در ضمن با رجوع به بند 1 ماده 2 این قانون، وزرات راه و شهرسازی می تواند طرح های کوتاه مدتی مثل مسکن استیجاری را در دستور کار اجرایی خود بگذارد و قسمتی از وظیفه های خود را در تامین نمودن مسکن برای جامعه را از این قسمت به انجام برساند.
بانک ها باید در ارائه تسهیلات همکاری نمایند
کم شدن قدرت خرید مردم در ماه های گذشته هم، یکی دیگر از آفت های به وجود آمده در بازار مسکن است. اگر به بالا رفتن 92 درصدی قیمت مسکن در یک سال اخیر نگاهی بیندازیم و همچنین تورم را در این قسمت مورد بررسی قرار دهیم، به این نتیجه می رسیم که بالا رفتن تسهیلات مسکن با سود کم، می توانست نیاز جامعه را به بازار مسکن تا حدودی بر طرف نماید. در همین مورد حسام عقبایی، نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک به مسئله اهمیت بالا رفتن اندازه تسهیلات در بازار مسکن اشاره کرد و گفت: افزایش تسهیلات مسکن، تورم کاذب را در این بازار ایجاد نمی کند.
همچنین او در یک گفتگویی که قبلا انجام داده بود به مسئله بودجه سال 98 اشاره نموده و در مورد برآورد بالا رفتن سرمایه 500 میلیاردی برای بانک مسکن در جهت کمک به پایان دادن به پروژه مسکن مهر این چنین گفته بود: در بخش اختصاص بودجه به بانک مسکن، اختلاف نظر وجود دارد. چرا که وزیر راه و شهرسازی به عنوان متولی راه و مسکن در دولت چندین بار مطرح کرده اند که اعتقادی به ارائه تسهیلات بانکی ندارند و به صراحت گفته اند که مخالف ارائه تسهیلات بانکی هستند.
او در ضمن به این موضوع نیز اشاره کرده بود که: اعتقاد من بر این است که نه تنها ارائه تسهیلات بانکی نباید قطع شود، بلکه باید افزایش یابد، چرا که قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده و در مقابل، قیمت مسکن حدود 100 درصد افزایش پیدا کرده است. از این رو رشد تسهیلات بانکی باید متناسب با رشد قیمت مسکن باشد و منابع مالی بیشتری باید به این موضوع اختصاص داده شود.
قبل از این هم وزیر راه و شهرسازی بالا بردن میزان تسهیلات مسکن را تورم زا خوانده و گفته بود که بازار مسکن نیازی به این تغییر و دگرگونی ندارد. این یک سیاست بود و بعد با تاکید مدیر عامل بانک مسکن پیگیری شد و ابوالقاسم انارکی گفت: تامین مالی 480 هزار واحد مسکونی با رقم 180 هزار میلیارد ریال، انجام شده و در حال حاضر منابع صندوق تمام شده و این صندوق متکی به وصول های مسکن مهر است. از این رو افزایش سقف وام مسکن دیگر در دستور کار نیست.
بر مبنای نظری که کارشناسان بازار مسکن در این مورد ارائه داده اند، بالا رفتن تسهیلات مسکن با سود پایین و همکاری بانک ها در این مورد، می توانست در کنار توجه بشتر وزارت راه و شهرسازی به ترمیم بافت های فرسوده، همکاری و هم فکری نمودن با انبوه سازان با بهره گیری از کارت زمین و آسان نمودن کار ساخت و ساز و همین طور کمک به کم کردن مصالح ساختمانی از راه قانونی، به عنوان یک عامل بسیار بزرگ در جهت رونق بازار مسکن و بالا رفتن خرید و فروش ملک بین معامله گران واقعی بازار نقش مثبت خود را بازی می کند.
منبع: اقتصاد آنلاین