افت معاملات مسکن در شهریور ماه
از یک طرف موضوع با تاخیر ثبت شدن معاملات مسکن در سامانه یادشده و از طرف دیگر این موضوع که اواخر شهریور با روزهای تاسوعا و عاشورا مقارن شده بود، گمان نمی کنیم که آمار معامله های املاک صورت گرفته در شهر تهران بیشتر از 9 هزار فقره باشد.
بر مبنای آماری که بانک مرکزی ارائه داده بود تعداد معاملات آپارتمان های مسکونی شهر تهران در ماه شهریور سال 96 به میزان 15 هزار و 500 واحد مسکونی بود که این میزان به نسبت شهریور سال 95 حدود 9.2 درصد با رشد مواجه بوده است. و در حال که معاملات مسکن در ماه شهریور سال قبل رونق بهتری نسبت به شهریور سال 95 داشته است، اما در شهریور سال 97 حجم معاملات مسکن نسبت به شهریور سال 96 حدود 50 درصد کمتر شده است.
متوسط قیمت یک متر مربع زیر بنای واحد مسکونی که در شهریور سال 96 معامله شده است، 4.76 میلیون تومان بوده است که این میزان نسبت به ماه گذشته و شهریور سال 96 به ترتیب 1.9 درصد و 9.7 درصد زیادتر شده است. و این با وجودی است که بر مبنای جدیدترین آمار بانک مرکزی، میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران در ماه مرداد سال 97 7.4 میلیون تومان بوده است. اگر به آمار معاملات مسکن در ماه شهریور سال 95 نگاهی بیندازیم می توانیم اوضاع بازار مسکن در شهریور سال 97 را بهتر بررسی نماییم.
آماری که از طرف بانک مرکزی اعلام شده است در مورد تعداد معاملات مسکن و آپارتمان های مسکونی شهر تهران در شهریور سال 97 گویای این موضوع است که تعداد قراردادهای خرید و فروش مسکن 14.3 هزار واحد مسکونی بوده که این مقدار نسبت به ماه شهریور سال 96 حدود 10.9 درصد زیادتر شده است.
ضمناً در ماه شهریور میانگین قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیر بنای واحد مسکونی معامله شده در بنگاه های معاملات ملکی شهر تهران 4.27 میلیون تومان بوده است که این مقدار نسبت به شهریور سال 96 2.3 درصد بیشتر شده است.
آیا رکود آغاز می شود؟
بررسی آمار معاملات مسکن در شهریور سال های 95، 96 و 97 بیانگر این است که میزان قراردادهای خرید و فروش مسکن در ماه شهریور سال 95 و 96 نسبت به شهریور سال 94، رو به رشد بوده است، اما در شهریور سال 97، حجم معاملات مسکن کمتر شده است که این مسئله یک زنگ هشدار است برای برگشتن به رکود است که تعداد معاملات مسکن فقط یکی از موارد مورد بررسی در مورد رکود یا رونق بازار مسکن است و قیمت مسکن، تعداد پروانه هایی که صادر شده اند هم تاثیر مهمی در مشخص نمودن اوضاع بازار مسکن دارند، ولی با توجه به کم شدن محسوس معاملات مسکن، این مسئله آینده ی خوبی برای بازار مسکن در ماه های آینده مشخص نمی کند.
در آمار حجم معاملات مسکن در ماه شهریور امسال، قراردادهای امضا شده در هفته آخر شهریور مبنا قرار نگرفته است. زیرا اطلاعات مربوط به 25 روز آغازین این ماه است. اما اگر این موضوع را در نظر بگیریم که ممکن است بعضی از معاملات مسکن صورت گرفته هنوز در سامانه املاک به ثبت نرسیده باشند، این امکان وجود دارد که بین 500 تا 1000 معامله افزایشی تا آخر شهریور داشته باشیم. هر چند باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که روزهای آخر ماه شهریور با عاشورا و تاسوعا همزمان بود و همین مسئله می تواند یکی از علل کم شدن معاملات مسکن در این ماه باشد.
روند معاملات مسکن رو به نزول است.
کم شدن حجم معاملات مسکن در شهریور سال 97 نسبت به شهریور سال 95 و 96 در حالی اتفاق افتاد که در قیاس آمار معاملات مسکن در ماه مرداد امسال نسبت به ماه مرداد سال قبل فقط 33 درصد کمتر شده است و کاهش معاملات مسکن در ماه شهریور محسوس تر از ماه مرداد بوده است. کم شدن حجم معاملات مسکن نسبت به ماه مشابه سال گذشته که از خرداد 97 شروع شده بود، همچنان ادامه دارد و هر ماه این آمار رشد بیشتری دارد.
حجم معاملات مسکن از نیمه دوم سال قبل رشد کمتری داشته است و این در حالی است که حجم معاملات مسکن از نیمه دوم سال قبل به رشد رسیده بود و آمار قراردادهای خرید و فروش مسکن در ماه های مهر، آبان و ... نسبت به نیمه ی آغازین سال 96 و همین طور نیمه دوم سال 95 زیادتر شده بود.
حجم معاملات مسکن از نیمه دوم سال قبل شروع شد و با بالا رفتن قراردادهای خرید و فروش، قیمت ها هم رشد نمود. و این اوضاع تا ماه بهمن ادامه داشت، حجم معاملات مسکن در دو ماه آخر سال قبل ثابت بود، حتی با وجود رشد قیمت ها.
اوضاع بازار معاملات مسکن در فروردین ماه امسال هم آن چنان تغییری در قیمت و حجم معاملات مسکن نداشت، اما از ماه اردیبهشت در قسمت مسکن با بالا رفتن قراردادهای فروش، قیمت ها بالا رفت. در ماه خرداد حجم معاملات مسکن نسبت به ماه اردیبهشت پایین آمد، اما قیمت ها زیادتر شد، قراردادهای خرید و فروش هم نسبت به ماه خرداد پایین آمد، اما قیمت ها بالا رفت، اوضاع در ماه مرداد تغییر کرد، اما حجم معاملات مسکن کاهش پیدا کرد و قیمت ها ثابت ماند، اوضاع حجم معاملات مسکن در ماه شهریور نسبت به ماه مرداد کمتر شد و همین شیوه در ماه مرداد ادامه یافت.
به چه علت به رکود رسیدیم؟
آماری که سامانه املاک ثبت شده است در 25 روز آغازین ماه شهریور سال 97 به شکل متوسط روزانه 301 قرارداد خرید و فروش امضا شده است که این مقدار در شهریور سال قبل روزانه 438 مورد بوده است. بازار مسکن در نیمه ی امسال روزهای خوبی ندارد و معاملات مسکن در حال کمتر شدن است و ثبت این آمار به دلیل بالا رفتن قیمت مسکن از ماه اردیبهشت امسال است، رشدی که در بعضی از منطقه های تهران مانند 2،4، و 5 با رشد 70 درصدی مواجه بود.
با بالا رفتن قیمت مسکن خانواده ها نمی توانند مسکن مورد نظر خود را خریداری نمایند و این موضوع باعث کم شدن تعداد قراردادهای خرید و فروش و معاملات مسکن از ماه اردیبهشت شد و ثبت 19 هزار قرارداد خرید و فروش به 7500 قرارداد در شهریور رسید.
کارشناسان می گویند در نیمه اول سال 97 قیمت ها در شهر تهران با 62 درصد رشد مواجه شد و از طرف دیگر معاملات مسکن 33 درصد پایین آمد. بالا رفتن رشد ماهیانه قیمت ها در مرداد ماه کمتر شد و رشد ماهیانه قیمت در تیر 97 حدود 7.1 درصد بود و در مرداد ماه به 6.1 رسید. در مرداد ماه امسال میانگین قیمت هر متر مربع زیر بنای واحد مسکونی از طریق بنگاه های معاملات ملکی شهر تهران 7 میلیون و 400 هزار تومان بود که این میزان نسبت به ماه گذشته 6.1 درصد و نسبت به ماه ماه مشابه سال گذشته 62.1 درصد بالاتر رفت. بالاترین میزان رشد متوسط قیمت مربوط به منطقه 5 با 81.8 و کمترین میزان به منطقه 12 با 25.3 درصد نسبت به ماه مرداد سال قبل بود.
خارج شدن سفته بازان، راکد ماندن معاملات مسکن و کم شدن توان طرف تقاضا از این موضوع حاکی است که در ماه های آینده معاملات مسکن کم خواهد شد و قیمت ها رشد خواهد کرد. اگر قیمت ها پایین نیاید، معاملات مسکن هم زیادتر نخواهد شد.
منبع: اقتصاد آنلاین