اطلس استانی قیمت مسکن (بخش دوم)
قسمت دوم اطلس استانی قیمت مسکن
حجم معامله های خرید مسکن در تمام شهرهای کشور به غیر از شهر تهران در فصل تابستان سال 1397 به میزان 44 درصد نسبت به فصل تابستان سال گذشته بالاتر رفت. این حجم از تغییرات در فصل بهار سال جاری هم به میزان 52 درصد با رشد نسبت به فصل بهار سال 96 بوده است. بازار کشوری معامله های مسکن حدود یک تا دو فصل پس از تهران، با رشد معامله های خرید مسکن روبرو شد.
حجم معامله های خرید مسکن در تمام شهرهای کشورمان به غیر از شهر تهران در ماه مهر امسال 39 درصد نسبت به ماه مهر سال قبل با افزایش مواجه بوده است. با این وجود، این حجم در ماه آبان امسال تنها به میزان 3 درصد نسبت به ماه آبان سال 96 رشد کرده است. این شرایط مشخص کننده ی این موضوع است که بر عکس شهر تهران که معامله های خرید مسکن در این شهر در فصل پاییز امسال به میزان 40 درصد نسبت به فصل پاییز سال قبل کمتر شده است، در دیگر شهرهای کشور تغییرات نقطه ای حجم معامله ها، همچنان مثبت است. اما در اواسط فصل پاییز، تحولات نقطه ای حجم خرید و فروش واحد مسکونی با شیب قابل ملاحظه ای کمتر شده است و از 39 درصد در ماه مهر به 3 درصد در ماه آبان کاهش پیدا کرد. واسطه های ملکی در شهرهای کشورمان اذعان دارند که تورمی عمومی و بالا رفتن هزینه های ضروری خانوارها در ماه های گذشته، خرید خانه را از اولویت گروهی از متقاضیان خارج نموده است و در نهایت این موضوع به صورت کم شدن شتاب معامله های خرید مسکن در شهرهای متفاوت قابل مشاهده است.
در ماه آبان امسال در تمام کشورمان به میزان 20 هزار فقره قرارداد فروش خانه در سامانه رهگیری معاملات ملک ثبت شد که از این میزان حدود 6 هزار فقره آن به شهر تهران، حدود 7 هزار و 500 فقره قرارداد برای دیگر مراکز استان ها و بقیه هم مربوط به دیگر شهرهای کشورمان است. در ماه آبان حجم معامله های خرید مسکن در شهر تهران به میزان 27 درصد کاهش نسبت به ماه مهر را شاهد بود و در مراکز استان ها هم به کاهش 30 درصدی رسید. در شهرهای کوچک و متوسط هم تعداد واحدهای مسکونی خریداری شده در ماه آبان نسبت به ماه مهر به میزان 24 درصد کمتر شد.
میانگین قیمت مسکن در مراکز استان های کشورمان بدون در نظر گرفتن شهر تهران در ماه آبان رقمی معادل 2 میلیون و 750 هزار تومان از طرف دفتر اقتصاد مسکن گزارش شده است که در حال حاضر این سطح از قیمت بر مبنای قراردادهای ثبت شده در سامانه رهگیری، استخراج و محاسبه شده است. برخی گفته ها حاکی از این است که در بعضی از استان های کشور، تعداد قراردادهای ملکی ثبت شده در سامانه، از تعداد معامله های ملک صورت گرفته در بازار کمتر است. میانگین قیمت مسکن در مراکز استان ها بدون در نظر گرفتن شهر تهران در ماه آبان به میزان 4 درصد نسبت به ماه مهر با افزایش مواجه بود. این شیب رشد ماهانه 2 واحد درصد کمتر از تورم ماهانه ملکی در شهر تهران در طول همین مدت زمان بوده است. در شهرهای کوچک و همچنین شهرهای متوسط، آن چیزی که موجب شده است نبض معاملات ملک مسکونی بهتر از تهران و شهرهای بزرگ ایران بتپد، به سه موضوع اصلی بر می گردد.
اولین موضوع «شیب کمتر رشد قیمت مسکن» در این شهرها است که این مسئله نشأت گرفته از موضوع «مصرفی بودن» بازار مسکن در شهرهای کم جمعیت و همین طور هیجان کمتر تقاضای مصرفی برای خرید در این منطقه های شهری است. سومین مسئله نیز به «اثر گذاری وام خرید» در شهرهای کوچک آن هم در این مدت زمان که قیمت ها در تمام شهرها زیاد تر شده است، ارتباط پیدا می کند. تحقیقات گسترده بیانگر این موضوع است که : وام خرید مسکن با وجود این که در شهر تهران و در کلان شهرهای دیگر ایران تا حدودی کاربرد خود را از دست داده است و بازار معامله های خرید آپارتمان با استفاده از وام بانکی، به مانع «قدرت صفر تسهیلات» برخورده نموده است، اما در شهرهای کوچک جریان خرید خانه با استفاده از وام بانکی همچنان ادامه دارد.
در ماه قبل بالاترین تورم نقطه ای بازار مسکن مراکز استان ها در مورد شهر تهران به نرخ 91 درصد ثبت شد و دومین مرکز استان هم در این دسته بندی شهر قم بود. میانگین قیمت مسکن در مرکز استان قم در ماه آبان امسال به میزان 84 درصد نسبت به ماه آبان سال قبل بالاتر رفت. میانگین قیمت واحد مسکونی در شهر قزوین هم در طول این مدت به میزان 45 درصد رشد داشت و در اردبیل، تبریز و اصفهان به ترتیب 43 درصد، 38 درصد و 24 درصد زیادتر شده است. تورم نقطه ای ملک در شهر کرج، ایلام، بوشهر و اراک هم به بالای 30 درصد و در شهر مشهد، اهواز، و شیراز به بالای 40 درصد و در شهر کرمانشاه بالاتر از 50 درصد بوده است. تحولات نقطه ای متوسط قیمت مسکن در ماه آبان هم در شهر رشت به میزان 10 درصد و در شهر ساری به میزان 25 درصد و در شهر بندرعباس به میزان 31 درصد اعلام شده است.
منبع: دنیای اقتصاد