پدیده ی توسعه پایدار پروژه های منطقه 22

پدیده ی توسعه پایدار پروژه های منطقه 22

پروژه های منطقه 22 تهران و پدیده ی توسعه پایدار

از اولین باری که برج های بلندمرتبه در منطقه 22 و اطراف دریاچه قد علم کردند، زمان زیادی نمی گذرد. وجب به وجب زمین های اطراف دریاچه ارزش طلا پیدا کردند و عنوان ویوی ابدی یا چشم انداز دریاچه به دایره ی اصطلاحات مشاورین املاک منطقه اضافه شد. هر روز امتیاز یا سهام واحدهای مسکونی پروژه و ارگانی جدید در بازار بورس شد و خریدارها و فروشنده های خود را یافت و منطقه 22 روز به روز شلوغ تر شد. برخی پروژه ها بالا آمدند و ساخته شدند و واحدها تحویل اعضا شد. برخی نیز در اواسط کار متوقف شدند و پروژه به خواب زمستانی رفت. آنها که واحدهایشان را تحویل گرفتند کامیاب شدند و آنها که به در بسته خوردند خستگی راه نرفته بر تنشان ماند و دفترچه در دست بنگاه به بنگاه راه افتادند بلکه شاید بخشی از پول و سرمایه از دست رفته شان را زنده کنند.

اینکه در تراژدی بالا چه کسانی و به چه اندازه ای نقش داشته اند و ندانسته نقش شان در به هم خوردن شیرازه ی چند زندگی تا چه حد بوده است بماند و اصلا در حوصله ی این بحث نیست. به هر حال در این نقطه لازم می دانم تعریفی از توسعه پایدار داشته باشم. در مدیریت کلان شهری زمانی یک جامعه شهری به توسعه پایدار می رسد که تمامی زیرساخت های لازم برای داشتن یک جامعه شهری را فراهم و مدیریت کرده باشد. زیرساخت هایی که همه جوانب یک زندگی شهری را در بر بگیرد مانند امکانات و ملزومات زیربنایی، طراحی و تدوین طرح هادی، جانمایی صحیح و منصفانه کاربری ها، فرهنگ سازی پایه ای چندسویه و ... تمامی شاخصه هایی که یک شهر را تبدیل به آرمانشهر می کند.

منطقه 22 تهران در این میان داستان دیگری دارد. این منطقه راه پر پیچ و خمی را طی کرده است تا به این جایگاهی که هم اکنون دارد، برسد. منطقه 22 تهران زمانی دور یعنی پیش از انقلاب اسلامی به نیت توسعه پایتخت شکل گرفت و به دلیل پتانسیل جغرافیایی بالایی که داشت یعنی پارک چیتگر به عنوان یک منبع غنی گردشگری، خود را کل تهران به مسافران درون شهری و مسافران تفرجگاه های حاشیه شهری شناساند.

این شروع بسیار خوبی برای یک منطقه تازه شکل گرفته بود و طی دو سه سال چنان مسیری جهت پیشرفت و توسعه طی کرد که کمتر منطقه ای در تهران شاهد چنین سابقه ای داشته است. با ساخته شدن دهکده المپیک منطقه 22 تهران همچنان در مسیر خود در حال پیشروی بود که داشت تبدیل به یکی از پربازدیدترین مناطق پایتخت می شد. این پیشرفت از چشم برنامه ریزان کلان شهری در آن زمان دور نماند و به همین دلیل بود که طرح احداث یک دریاچه مصنوعی را در دست بررسی و برنامه ریزی جهت اجرا قرار دادند اما به وقوع انقلاب اسلامی و پس از آن هشت سال جنگ تحمیلی، تمامی این طرح به دست فراموشی سپرده و بایگانی شد.

با توسعه تهران به سمت غرب در طی دهه ی اخیر و افزایش جمعیت پایتخت نشین و بحران مسکن، دوباره نظر مدیران کلان شهری به غرب تهران و منطقه 22 و پتانسیل های بالای آن معطوف شد. طرح احداث دریاچه مصنوعی دوباره در دستور کار قرار گرفت و طی دو سه سال اجرایی شد و دریاچه شهدای خلیج فارس نام گرفت.

دریاچه شهدای خلیج فارس یک نقطه عطف طلایی در منطقه 22 تهران بود و پس از آن بود که برج های بلندمرتبه و مرتفع یکی پس از دیگری از زمین سربرآوردند و تعاونی مسکن سازمان ها و ارگان های دولتی به دنبال خرید زمین های اطراف دریاچه در منطقه 22 اقدام به گودبرداری و نصب اسکلت کردند و منطقه 22 تبدیل به منطقه ای شد که فرصتهایی طلایی را یکی پس از دیگری نصیب دست اندرکاران و آنها که با اعتماد به سازندگان صاحبخانه می شدند، نمود. به قدری فرصت ها و سودها بالا و سرشار بود که امتیازها و دفترچه های واحدهای مسکونی برج ها در منطقه 22 خرید و فروش میشد و بازار بسیار بزرگ و پرخرید و فروشی ایجاد شد از امتیاز تعاونی های مختلف که برج های مسکونی و تجاری اداری کنار دریاچه و اطراف آن می ساختند. دفاتر معاملات ملکی بسیاری در منطقه 22 ایجاد شد و به هر کدام که مراجعه می کردی ویترین رنگارنگی از دفترچه های پیشفروش را در برابر دیدگانت ردیف می کردند.

برج ها یکی پس از دیگری ساخته شدند و دفترچه ها تبدیل به سند تکبرگ مالکیت شدند. هر دانه ای که صحیح و با بررسی در بازار مسکن و پیشفروش منطقه 22 کاشته میشد، تبدیل به خوشه ای شد و بسیار خوش اقبالها بودند که راه صدساله را شش ماهه و یک ساله رفتند.

هم اکنون بازار ملک و مسکن در منطقه 22 مسلم است که به داغی و پرحرارتی آن روزها نیست اما با اطمینان می شود گفت که حجم خرید و فروش در منطقه 22 تهران از دیگر مناطق بسیار بالاتر است و هنوز بسیاری از پروژه ها در دست ساخت و پیشرفت هستند و همچنان منطقه 22 تهران به سمت غرب در حال پیشرفت و پیشروی است. به عقیده نگارنده آینده ی منطقه 22 و فرصت های طلایی همچنان در 3 شهرک چیتگر، شهیدخرازی و مرواریدشهر نهفته هستند.

منطقه 22 همچنان در حال توسعه است اما با یک تفاوت. آن روزها کسی شاید باور نداشت که می شود از خاک و بیابان به سود و توسعه رسید اما امروز و در منطقه 22 تهران ثابت شده است که سود در حاشیه است. هنوز دیر نیست. زمین هست ... برج های تازه شروع به ساخت هستند ... دفترچه برای خرید و فروشنده وجود دارد... سرنخ را هم که دادم و از همه مهمتر... مشاور آگاه و آشنا به منطقه و با تدبیر هم در مسکن صدف آماده به خدمت هست... موفق باشید و پایدار.

 

 

نگارنده ؛ بزرگمهر کیانی

به این نوشته امتیاز دهید 1 2 3 4 5 (1 رای)