مراحل صدور جواز ساخت آپارتمان
در این مقاله خواهید خواند:
- پروانه ساختمان و اهمیت دریافت آن
- اطلاعات موجود در پروانه ساخت
- انواع پروانه ساختمان
- مراحل صدور پروانه ساختمان
پروانه ساختمان و اهمیت دریافت آن
امروزه برای سازندگان و ساختمان های مربوطه دفترچه هایی تحت عنوان شناسنامه ساختمان صادر می شود که شامل پروانه ساختمان، نداشتن خلافی و گواهی پایان کار بطور همزمان می باشد.
پروانه ساختمان یا به عبارتی همان جواز ساخت، مجوزی است که پیش از اقدام به هر گونه عملیات ساخت و ساز بایستی از مراجع مربوطه مانند شهرداری دریافت کرد. این مجوز تایید کننده قانونی بودن عملیات اجرایی بوده و در صورت صادر نشدن آن هرگونه ساخت و سازی غیرقانونی تلقی خواهد شد. علاوه بر تایید عملیات ساخت از نظر قانونی، صدور پروانه های ساخت اهمیت بسیاری برای سازندگان و مالکان مربوطه دارد که از جمله آنها می توان به موراد زیر اشاره کرد:
- قانونی بودن ساخت و ساز و مطابقت آن با آیین نامه ها و ضوابط طرح جامع شهر
- بهره مندی از تسهیلات بانکی
- بیمه شدن افراد مشغول به کار در صورت بروز حوادث ساختمانی
- بیمه شدن ساختمان
- حضور ناظرین و رعایت اصول فنی برای جلوگیری از بروز حوادث ساختمانی
- استفاده از تجارب فنی و مهندسی در تمامی مراحل ساخت
- بهره مندی از انشعابات آب، برق، گاز
اطلاعات موجود در پروانه ساخت
پروانه های ساختمان شامل اطلاعاتی از ملک و مالک مربوطه هر دو می باشد و بطور کامل تر موارد زیر را برای آن شاهد هستیم:
- نوع پروانه، شماره و تاریخ صدور
- مشخصات زمین و زیربنای ساختمان
- موقعیت و محل احداث ساختمان
- کروکی و مساحت زمین
- مشخصات ساختمان مانند نوع کاربری، نوع اسکلت، تعداد طبقات، میزان تراکم، وضعیت پارکینگ
- مشخصات کامل متقاضی صدور پروانه
- نوع مالکیت
- نام مهندس ناظر
- اصلاحات و تغییرات و نحوه تمدید عوارض گوناگون وصول شده
پروانه های ساختمان دارای اعتبار مشخصی می باشند که در صفحه اول آن درج می شود. این مدت اعتبار قابل تمدید بوده و در صورت لزوم می توان با مراجعه به شهرداری ها آن را تغییر داد.
انواع پروانه ساختمان
همانطور که گفته شد برای انجام هرگونه عملیات ساختمانی نیاز به دریافت مجوز می باشد که بسته به نوع عملیات مربوطه انواع گوناگونی را شامل می شود
تخریب و بازسازی
این نوع پروانه برای عملیاتی که طی آن ساختمانی قدیمی تخریب و بنای جدیدی احداث می شود، صادر شده و مشخصات بنای جدید در آن درج خواهد شد.
اضافه اشکوب
این نوع پروانه مربوط به عملیاتی می باشد که قصد اضافه کردن طبقه بر روی طبقات موجود ساختمان را دارند و به عبارتی ساختمان مربوطه طی انجام عملیات، از نظر ارتفاع توسعه پیدا می کند.
تبدیل
در این پروانه شرح عملیاتی را شاهد هستیم که طی آن یک واحد مسکونی به دو واحد مسکونی تبدیل شده و در برخی مواقع هم ملک مسکونی و یا بخشی از آن به واحد اداری و یا تجاری تبدیل می شود.
تغییرات و یا تعمیرات
اگر مالک ساختمان قصد تعمیرات و یا تغییراتی کلی و یا جزئی در فضای ساختمان را داشته باشد پروانه صادر شده تحت عنوان تعمیرات یا تغییرات خواهد بود.
مراحل صدور پروانه ساختمان
تشکیل پرونده
به منظور دریافت پروانه ساختمان بایستی ابتدای امر مالک و یا وکیل وی به شهرداری و یا دفاتر خدمات الکرتونیکی مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کند. در این مرحله از روند صدور پروانه نیاز به مدارک زیر می باشد:
- اصل و کپی سند مالکیت
- اصل و تصویر کارت شناسایی معتبر( کارت ملی یا شناسنامه)
- برگه تسویهحساب عوارض نوسازی و عوارض شهرداری سال جاری و سالهای پیشین
دستور صدور بازدید
پس از تشکیل پرونده و ثبت درخواست پروانه، مامورین مربوطه به موقعیت ملک مراجعه کرده و شرایط محیطی از جمله ابعاد ملک، عرض خیابان و ساختمان های مجاور را بررسی کرده و براساس معیار های گفته شده تعداد طبقات نیز مشخص خواهد شد.
بررسی گزارش مأمور فنی و کاربری ملک
در این مرحله گزارش صادر شده توسط مامور فنی با طرح های شهرسازی مربوط به هر منطقه تطابق داده شده و ملک مربوطه بر اساس معیارهایی مانند پروژه های عمرانی و... بررسی می شود. پس از بررسی های لازم میزان تراکم ملک مشخص و یا اصلاح خواهد شد.
دستور نقشه
پس از بررسی های ذکر شده و مشخص شدن شرایط محیطی ملک مربوطه بر اساس گزارش مامور فنی دستور تهیه نقشه داده می شود و مالک مربوطه بایستی بر اساس مساحت زمین و تعداد طبقات اعلام شده در دستور مربوطه، نسبت به طراحی ساختمان اقدام کند
تهیه نقشه و دریافت تاییدیه شهرداری
همانطور که گفته شد پس از دستور نقشه، مهندس معمار مربوطه بایستی نقشه ساختمان را طراحی کرده و تمامی فضاها از جمله پارکینگ، واحدها و طراحی داخلی آنها را به بهترین نحو اجرا کند. پس از تهیه نقشه مربوطه و ارسال آن به شهرداری، نقشه ساختمان بررسی و اصلاحات آن به مهندس معمار اطلاع داده می شود. معمار ساختمان موظف است تغییرات و اصلاحات اعلام شده را انجام و نقشه جدید را جهت تایید به شهرداری ارسال کند.
پرداخت عوارض شهرداری
بر اساس نقشه تایید شده، واحد صدور پروانه در شهرداری ها، عوارض نوسازی و عوارض مربوط به شهرداری را محاسبه کرده و به مالک مربوطه اعلام می کنند. عوارض ذکر شده بر اساس متراژ طبقات و همچنین نوع کاربری ساختمان مورد نظر تعیین شده و پس از پرداخت آن می توان پیش نویس پروانه ساخت را تهیه کرد.
تهیه پیش نویس
برای تهیه پیش نویس پس از ارائه مدارک مورد نیاز، بایستی فرم درخواست تعیین ناظر توسط مالک تکمیل شود تا ناظر مربوطه مشخص شود. پس از تعیین ناظر و بسته شدن قرارداد مربوطه بین مالک و ناظر بایستی برگه های سهمیه بهمراه قرارداد بسته شده ارائه شود. علاوه بر این تعهد رعایت اصلاحی و تعهد اخذ تأییدیه نما نیز باید تهیه شود. در مواردی نیز باید تأییدیه نقشههای سازه، تأییدیه گزارش آزمایش مکانیک خاک، تأییدیه نقشههای تأسیسات برق و مکانیک از سوی سازمان نظاممهندسی دریافت شود که این موارد در ساختمان هایی با متراژ بالاتر از 2000 مترمربع ضروری می باشد.
مدارک لازم جهت تهیه پیش نویس:
- برگه سبز مهره شده ۴ رشته یا همان برگه های سهمیه خدمات مهندسی شامل سازه، معماری، برق و مکانیک
- برگه سهمیه ناظر به همراه قرارداد مالک و ناظر
- تعهدنامه اصلاحیه و تأیید نما، فایلهای نقشه سازه، برق و نقشه مکانیک
- چک لیستهای مبحث ۱۹ و ۶ بارگذاری و زلزله
- تعهدنامه مشاوره ژئوتکنیک و تأییدیه خاک
چاپ پروانه ساختمان
در مجموع با طی مراحل بالا، برای چاپ پروانه ساختمان نیاز به تاییدیه های زیر می باشد:
- تأییدیه نقشههای چهار رشته
- تأییدیههای دفتر خدمات شهری
- تأییدیه طرح تفصیلی بر و کف
- تأییدیه رئیس صدور پروانه ساختمان
- معاون شهرسازی و معماری
- تأییدیه شهردار