شرح وظایف سرایدار ساختمان
در این مقاله خواهید خواند:
- سرایدار کیست؟
- ضوابط استخدام سرایدار
- وظایف سرایدار
- مهارتهای مورد نیاز برای شغل سرایداری
- محل اقامت سرایدار در ساختمان
- حقوق سرایدار
- مدت زمان قرارداد سرایدار
- عدم تخلیه سوئیت سرایداری توسط سرایدار
- شرایط گرفتن مرخصی توسط سرایدار
- آیا انجام امور شخصی ساکنان جزء وظایف سرایداری است؟
امروزه با توجه به افزایش جمعیت و گسترش روزافزون آپارتمان نشینی و برج نشینی بالاخص در کلان شهرهایی چون تهران، استخدام یک سرایدار ماهر و کاربلد امری مهم و بسیار ضروری می باشد به طوریکه نقش سرایدار خبره در رونق دادن به یک ساختمان و همینطور خرید و فروش آسان و سریعتر واحدهای مسکونی بسیار حائز اهمیت است. در مجموع می توان گفت سرایدار نقشی کلیدی را در هر ساختمانی چه از بعد امنیت و آسایش ساکنین و چه از نظر نظم ساختمان ایفا می کند.
سرایدار کیست؟
سرایدار به فردی اطلاق می شود که توسط فرد یا افراد ساکن در یک مجتمع مسکونی، اداری و یا هر ملکی به منظور حفظ امنیت و نگهداری از ملک و هر آنچه مرتبط با ملک مورد نظر استخدام می شود.
ضوابط استخدام سرایدار
ماده 35 قانون تملک آپارتمان ها به طور صریح درباره ویژگی ها و ضوابط استخدام یک سرایدار توضیح داده است، این ویژگی ها عبارتند از:
- سرایدار بایستی مرد، ترجیحا متاهل با حداکثر یک فرزند باشد.
- اگر سرایدار مجرد است، از لحاظ سنی بایستی کمتر از 50 و بیشتر از 60 سال سن داشته باشد.
- ارائه گواهی عدم اعتیاد و گواهی عدم سوء پیشینه
- معرفی یک ضامن معتبر و ارائه چک بانکی برای تضمین تخلیه ملک سرایداری
وظایف سرایدار
در هر شغلی قوانین و وظایف مشخصی وجود دارد که شغل سرایداری نیز از این قاعده مستثنی نیست. از آنجاییکه شغل سرایداری به طور مستقیم با امنیت و آسایش مجموعه ای از افرادی که در یک ساختمان زندگی می کنند در ارتباط است، لذا آشنایی با وظایف سرایداری برای کسانی که این شغل را به عنوان شغلی جهت امرار معاش خود بر می گزینند امری ضروری می باشد و چنین افرادی بایستی به وظایف خود آگاه بوده و بسیار مسئولیت پذیر باشد زیرا در غیر این صورت نظم ساختمان و به طبع آن آسایش ساکنین به هم ریخته و می تواند صدمات جبران ناپذیری را برای تمامی افراد ساکن ایجاد کند.
از مهمترین این وظایف می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نگهبانی 24 ساعته از ساختمان مورد نظر حتی در روزهای تعطیل
- برقراری حفظ امنیت در ساختمان
- نظافت ساختمان به طور منظم که شامل نظافت محوطه داخلی و بیرونی ساختمان مانند راهرو، پله، پارکینگ، آسانسور، محوطه بیرون و غیره می باشد.
- مراقبت روزانه از فضای سبز ساختمان و آبیاری آنها
- مراقبت از تجهیزات ساختمان مانند آسانسور، تاسیسات گرمایشی و موتورخانه و ... به طور پیوسته و جلوگیری از خسارت احتمالی
- تمیز کردن حیاط، پارکینگ و محوطه بیرونی ساختمان هنگام بارش برف و باران
- بررسی وضعیت پشتبام و کولرها برای جلوگیری از اتفاقاتی چون نشت آب
- تمیز کردن دیوارهای داخلی ساختمان یک یا دو بار در سال
- جمعآوری شارژ و سایر هزینههای مرتبط با ساختمان با هماهنگی مدیر ساختمان
- جمعآوری کیسه های زباله واحدهای مسکونی در ساعت مشخص
- انجام جزئی ترین کارها چون روشن کردن سیستم روشنایی، روغنکاری دربها، تعویض لامپهای سوخته و ...
مهارتهای مورد نیاز برای شغل سرایداری
یک سرایدار در کنار تمامی موارد ذکر شده در قسمت وظایف، بایستی دارای مهارت هایی نیز باشد تا بتواند امور مربوط به سرایداری را به نحو احسنت انجام دهد. این مهارت ها عبارتند از:
- داشتن روابط عمومی خوب و توانایی برقراری ارتباط موثر با دیگران
- آشنایی با قوانین ایمنی ساختمان
- آشنایی با نحوه استفاده از وسایل شوینده و بهداشتی
- آشنایی با سیستم های مونیتورینگ و کنترل تردد
- آشنایی با تعمیرات و قوانین ایمنی ساختمان
- آشنایی با روشهای اطفای حریق
- آشنایی با باغبانی و روش های نگهداری از گل و گیاه
شرایط محل اقامت سرایدار در ساختمان محل سرایداری
با توجه به شرایط کاری سرایدار که تمام وقت می باشد، با هماهنگی مدیر با هیئت مدیره ساختمان، سوئیتی با عنوان سوئیت سرایداری که غالبا در طبقه همکف و یا منفی یک است، با اخذ تعهدات کامل از فرد استخدام شده و به عنوان محل زندگی سرایدار به وی واگذار می گردد. ذکر این نکته حائز اهمیت است که طبق ماده 45 قانون، این مکان جزء مشاعات بوده و در نتیجه هرگونه تغییر کاربری به اموری غیر از محل زندگی سرایدار، بایستی با هماهنگی و رضایت تمامی مالکان صورت گیرد.
حقوق سرایدار
بر طبق ماده ۳۴ قانون تملک آپارتمان ها، چنانچه فردی که دارای صلاحیت است و با قوانین کلی ساختمان منافاتی ندارد، به عنوان سرایدار و مستاجر سوئیت سرایداری انتخاب گردیده و با ایشان قراردادی تنظیم شود، با توجه به توافقات مدیر ساختمان و شخص انتخاب شده، در ازای اجارهی ماهیانه، سرایدار تعهد میدهد که خدماتی را به عنوان سرایدار انجام دهد و یا علاوه بر در اختیار قرار دادن سوئیت سرایداری مبلغی ماهیانه به ایشان تعلق می گیرد.
در ضمن، با توجه به ماده ۴۱ قانون، سالانه در مجمع مدیران، برای قدردانی از زحمات سرایدار مبلغی مشخص میشود که در صورت رضایت مدیر و ساکنین از عملکرد سرایدار به صورت ماهانه و از محل شارژ قابل پرداخت می باشد.
مدت زمان قرارداد سرایدار
در هنگام استخدام سرایدار، بر اساس ماده 40 قانون جهت همکاری وی با ساختمان و ساکنین قراردادی سه ماهه با وی تنظیم می شود و چنانچه مدیر و دیگر افراد ساکن در ساختمان از عملکرد وی رضایت داشته باشند، این قرارداد برای دوره های سه ماهه بعدی توسط مدیر تمدید می گردد، در غیر اینصورت بر اساس ماده 44 قانون، در متن قرارداد ذکر شده است که در صورت عدم رضایت مدیر و ساکنین ساختمان، سرایدار موظف و متعهد به تخلیه سوئیت سرایداری در طی مدت حداکثر 15 روز می باشد.
عدم تخلیه سوئیت سرایداری توسط سرایدار
در صورت عدم رضایت ساکنین از سرایدار، چنانچه سرایدار از تخلیه سوئیت سرایداری سرباز زند، مدیر ساختمان با مراجعه به مراجع قانونی و به اجرا گذاشتن چک ضمانتی می تواند نسبت به تخلیه سوئیت اقدام نماید.
شرایط گرفتن مرخصی توسط سرایدار
با توجه به مسئولیت های مهمی که سرایدار دارد و شغل وی تمام وقت می باشد و طبق ماده 37 قانون که سرایدار حتی در روزهای تعطیل مانند تعطیلات سال نو، مکلف به حضور تمام وقت در محل کار خود می باشد، در صورتی که سرایدار نیاز به مرخصی داشته باشد، بر طبق ماده 39 و 42 قانون، وی می تواند با هماهنگی و موافقت مدیر ساختمان و با جایگزین کردن فرد مورد اطمینان دیگری به جای خود برای انجام وظایف سرایداری، حداکثر به مدت 10 روز در سال را مرخصی بگیرد.
آیا انجام امور شخصی ساکنان جزء وظایف سرایداری است؟
پاسخ روشنی برای این سوال وجود دارد و آن اینکه سرایدار هیچ وظیفه ای در قبال امور شخصی ساکنین به عهده ندارد و تنها در صورتیکه انجام چنین کارهایی مانند نظافت منزل، نظافت اتومبیل، خرید و ... مخل انجام به موقع و صحیح وظایف وی نباشد، ساکنین می توانند از سرایدار کمک گرفته و زحمات او را با توافقی که بین آن ها شده است، جبران نمایند.