تاثیر کرونا بر بازار مسکن
در این مقاله خواهید خواند:
- تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد
- تاثیر کرونا بر بازار مسکن
- بازار رهن و اجاره در دوره کرونا
- آینده بازار مسکن در سال آینده
تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد
با شیوع ویروس کرونا و تبعات آن بر سلامت افراد شاهد تغییرات بسیاری در روند زندگی و کاری مردم در تمام دنیا بوده ایم. در کنار این چالش های ایجاد شده دولت ها برای حفظ سلامت افراد جامعه و کنترل بیماری اقدامات متعددی را صورت داده و به همین سبب تعطیلات اجباری، قرنطینههای بیسابقه، بسته شدن راههای حمل و نقل، تعطیلی صنایع و رشد بیکاری را رقم زده است. تمامی این افاقات به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم بر اقتصاد کشورها و از جمله ایران تاثیر گذاشته و شرایط را به صورت بحرانی برای کسب و کارهای کوچک و بزرگ رقم زده است.
در شرایط کرونا بسیاری از خدمات با مشکل مواجه شده و به تبع آن اتفاقاتی دیگر پیش آمده است. به عنوان مثال ممنوعیت سفرهای داخلی و خارجی، کاهش بالای صادرات و واردات کشور و همچنین تعطیلی های اجباری و متعدد ضربه بزرگی به تولیدات صنایع زده و با کاهش تقاضا در بخش های دیگر چرخه اقتصاد را با مشکلات فراوانی همراه کرده است. در این میان ایران نیز مانند دیگر کشور ها با چالش های بسیاری روبرو بوده و لذا مشکلات زیادی از جمله گرانی در بخش های متعدد، بسته و تعطیل شدن بسیاری از کسب و کارها، کاهش تولیدات صنایع در بخش های مختلف و.... را برای اقتصاد ایران شاهد هستیم.
در کنار تمامی مشکلات ایجاد شده برای سلامت افراد بازارهای مختلف از جمله بازار مسکن، بورس، بازار ارز و ... با چالش های بسیاری همراه بوده اند. در این میان بازار مسکن به سبب وابسته بودن به برخی صنایع و کاهش تولیدات آن ها با مشکلات بسیاری همراه بوده است که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
در همین رابطه بخوانید:
بازدید ملک در دوران کرونا
تاثیر کرونا بر بازار مسکن
بازار مسکن مانند سایر بازارهای مالی تحت تاثیر کرونا و تبعات نناشی از آن بوده و از جنبه های مختلف با چالش همراه بوده است. تاثر کرونا بر بازار مسکن چه به صورت مستقیم و چه غیر مستقیم تاثیری منفی بوده و با کاهش فعالیت های وابسته به مسکن قیمت مسکن و همچنین تعداد معاملات را تحت الشعاع قرار داده است. در مجموع برای بررسی تاثیر کرونا بر بازار مسکن می بایست جوانب زیر را در نظر گرفت.
قیمت مصالح ساختمانی
یکی از فاکتورهای اصلی و تاثیرگذار در مسکن، نهادههای ساختمانی است و پیشبینی روند قیمتی مسکن در کشور وابستگی بسیاری به متغیرهای کلانی همچون رشد نقدینگی، نرخ تورم و رشد اقتصادی کشور دارد و باید گفت این عوامل بر همه ارکان ساخت مسکن مانند مصالح ساختمانی و سازههای فولادی همچون تیرآهن و میلگرد و سیمان اثرگذار است. در کنار تمامی عوامل تاثیرگذار بر تولید و همچنین قیمت مصالح ساختمانی مانند افزایش نرخ ارز و تورم حاکم بر اقتصاد کشور، وجود کرونا و تعطیلی های متعدد صنایع و کارخانه ها در طی دوره کرونا و همچنین عدم امکان دورکاری در شرایط موجود، موجب شده تا قیمت مصالح ساختمانی مانند سیمان، میلگرد، و تیرآهن با افزایشی دو چندان روبرو شود.
در کنار افزایش قیمت مصالح وجود دیگر شرایط نیز مزید بر علت شده و کاهش تولید مسکن را در ابعاد گسترده شاهد هستیم.
کاهش تولید مسکن
با شیوع کرونا و تاثیرات آن بر زندگی افراد شاهد کاهش تقاضا در بازار مسکن بودیم که در کنار تورم و بحران های اقتصادی پیش آمده مزید بر علت شده و کاهش تولید مسکن را در پی داشته است. تولید مسکن نیازی ضروری برای کنترل قیمت ها در بازار مسکن می باشد که در صورت کاهش آن تبعات بسیاری را در پی خواهد داشت. در روند تولید مسکن عوامل متعددی مانند صرفه اقتصادی، حضور نیروی کار و همچنین تامین مصالح ساختمانی اهمیت بالایی دارد و از آنجا که تمامی این موارد در دوره کرونا تحت الشعاع بوده، مشکلات فراوانی را در روند تولید مسکن شاهد هستیم. با توجه به کاهش تولید مسکن در دوره کرونا پیش بینی می شود تا مدت زمانی تبعات ناشی از این اتفاق همچنان بر بازار و قیمت ها تاثیری منفی داشته باشد.
کاهش قدرت خرید مردم
طی سال های گذشته نرخ مسکن با افزایش چندبرابری همراه بوده و به سبب نوسانات بازارهای مالی شاهد تغییرات گستره ای در روند خرید فروش ملک بوده ایم. افزایش قیمت ها طی سال های اخیر موجب شده تا بخش مصرفی بازار و به عبارتی افرادی که با هدف سکونت به دنبال خرید ملک هستند از بازار کناره گرفته و توان همراهی بازار و قیمت های موجود را نداشته باشند. در این میان به سبب ترس افراد برای حفظ ارزش پول در شرایط به وجود آمده برای اقتصاد کشور حضور سرمایه گذاران پر رنگ تر شده و شاهد دلالی های بسیاری در این بازار بوده ایم. حضور دلالان در بازار مسکن در کنار دیگر عوامل تاثیر گذار بر قیمت ملک شرایط را نامساعد کرده و چرخ بازار را بر علیه خریداران چرخانده است.
علاوه بر این تورم کشور و تاثیر نوسانات نرخ ارز در دوره کرونا بر قیمت تمامی کالاها و خدمات مشهود بوده و نتیجه ای جز کاهش قدرت خرید افراد جامعه در تمامی بازارها، نداشته است. با کاهش قدرت مردوم برای خرید، تقاضا به شدت کاهش یافته و بازار مسکن وارد رکود می شود که این شرایط خود باعث عم جذابیت بازار برای تمامی گروه های درگیر با تولید و عرضه مسکن خواهد بود. به عبارتی تصمیات و زندگی سرمایه گذاران، سازندگان، نیروی کار و همچنین مشاوران املاک تحت تاثیر این اتفاق قرار داشته و لذا شرایط مالی نا امنی را برای هر دو سمت عرضه و تقاضای بازار، شاهد خواهیم بود.
علاوه بر این ها دوره کرونا به سبب تعطیلی های پیاپی و تاثیر منفی آن بر کسب و کارها، موجب شده تا درآمد افراد به خصوص در بخش خصوصی و مشاغل آزاد با کاهش شدیدی همراه باشد. به همین سبب کاهش قدرت خرید مردم از چند سو نشات گرفته و شاهد کم شدن تقاضای مصرفی در بازار خرید و فروش مسکن هستیم.
در همین رابطه بخوانید:
دلیل گرانی مسکن در دوران تعطیلات کرونایی
بازار رهن و اجاره در دوره کرونا
افزایش قیمت ها در تمامی بازارها و بر روی تمامی کالا و خدمات در دوره کرونا بسیار مشهود بوده است که با توجه به مسائل و نکات ذکر شده از جنبه های مختلفی نشات گرفته است. با توجه به افزایش قیمت ها و کاهش قدرت خرید مردم بازار مسکن بیش از پیش تحت تاثیر بوده و برای برخی از گروه ها حتی با داشتن سرمایه لازم دست نیافتنی شده است. در این شرایط و با توجه به آمارهای اعلام شده از سوی سازمان ها شاهد افزایش اجاره نشینی در شهرها بوده ایم. افزایش قیمت مسکن و تقاضا برای املاک استیجاری موجب شده تا در ماه های گذشته شاهد افزایش چند برابری قیمت رهن و اجاره املاک در بازار مسکن باشیم. با وجود تاکید دولت بر کنترل قیمت ها و عدم افزایش بی رویه آن، تدابیر صورت گرفته با موفقیت همراه نبوده و در حال حاضر می بنیم که مسکن و هزینه های آن بخش بزرگی از درآمد افراد را بلعیده و در شرایط کنونی کشور و با وجود کرونا عرصه بر مردم بسیار تنگ شده است. نکته ای که دولت باید به آن توجه کنند این است که مادامی که تولید مسکن از تقاضا عقب باشد و همواره با تقاضای انباشته مواجه باشیم نمی توان با اقدامات دستوری و یا اتفاقاتی مشابه شیوع ویروس کرونا منتظر یک معجزه برای کاهش قیمت مسکن، کالایی که همواره یک کالای سرمایه ای بوده باشیم.
آینده بازار مسکن در سال آینده
با توجه به شرایط پیش آمده و تاثیر آن بر اقتصاد کشور آینده بازارها وابسته به عوامل بسیاری بوده و پیش بینی آن به سبب اتفاقات سیاسی و وضعیت جامعه بسیار دشوار است. اتفاقات اخیر و به خصوص کرونا تاثیر زیادی بر اقتصاد کشور داشته و تحریم ها و سیاست های غلط و ناکارآمدی دولت ها نیز در کنار آن شرایط بحرانی را برای بازارهای مختلف ایجاد کرده است. در این میان بازار مسکن از دو سمت عرضه و تقاضا هر دو ضربه خورده و نمی توان بهبود شرایط در آینده را نیر برای آن پیش بینی کرد.
با توجه به کاهش عرضه مسکن و همچنین قیمت مصالح و هزینه های ساخت، امید برای کاهش قیمت ها چندان مورد توجه نبوده و نباید برای آن برنامه ریزی کرد. با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی کشور، پیش بینی می شود قیمت ها در طول زمان با نوساناتی جزئی همراه باشد اما تعداد معاملات و فعالیت بازار قابل توجه نباشد. رکود بازار مسکن در سال های پیش رو بسیار محتمل بوده و با فرض ادامه چندماهه شرایط بحرانی فعلی یک رکود معاملاتی ادامهدار، کاهش کوتاهمدت قیمتها و پس از آن یک رکود تورمی سنگین در بازار مسکن، محتملترین سناریویی خواهد بود که با اطلاعات فعلی میتوان انتظار داشت.