انواع چیلر و کاربرد آنها
در این مقاله خواهید خواند:
چیلر چیست؟
چیلر یکی از انواع سیستم های سرمایشی می باشد که در تاسیسات ساختمان ها مورد استفاده قرار گرفته و به نوعی یکی از امکانات ساختمان به شمار می رود. چرا که این سیستم خنک کننده در مقایسه با انواع مشابه خود کارکرد بهتر و قوی تر دارد. بطوری که در صورت استفاده از چیلر به صورت مرکزی امکان خنک کردن هوای تمام واحد ها و فضای ساختمان فراهم شده و براحتی موجب رفاه ساکنین خواهد شد.
سیستم و چگونگی کارکرد این دستگاه به گونه ای است که با استفاده از فرایند تراکم بخار و انتقال و حذف گرما از آب سبب خنک شدن هوای محیط می شود. این سیستم سرمایشی برای محیط های گوناگون کاربرد داشته و از راندمان بسیار خوبی برخوردار است. از جمله کاربرد های این گونه از خنک کننده ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دستگاههای سرد كننده خانگی
- تهویه مطبوع و تهویه صنعتی
- نگهداری مواد غذایی
- صنایع شیمیایی
انواع چیلر و ویژگی های آنها
این سیستم سرمایشی بر اساس نوع کارکرد دستگاه و منبع انرژی آن دارای دو نوع تراکمی و جذبی می باشد که در این میان چیلر های تراکمی با انرژی برق و چیلر های جذبی با انرژی حرارتی کار می کنند. در زمان انتخاب نوع چیلر بایستی به مواردی از جمله عملکرد، بازده، تعمیر و نگهداری، و اثرات زیست محیطی چرخه عمر دستگاه توجه کرد. بر همین اساس با توجه به نوع دستگاه و چگونگی کارکرد آن، انوع جذبی به دلیل استفاده از انرژی حرارتی و کاهش هزینه های مصرفی، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
چیلرهای تراکمی
کارکرد چیلر های تراکمی به گونه ای است که کمپرسور دستگاه ابتدا گاز را متراکم کرده و این گاز پس از ورود به کندانسور خنک و به مایع تبدیل می شود. گاز مایع شده توسط اواپراتور به محیط مورد نظر منتقل شده و با گرفتن حرارت و گرمای محیط دوباره تبخیر می شود. گاز تبخیر شده مجدد به کمپرسور رسیده و با متراکم شدن در آن قسمت، فرایند دوباره تکرار می شود. این گرفتن گرما از محیط توسط کاز مایع موجب خنک شدن فضا و ایجاد دمای مطلوب در خانه می شود.
- قابلیت کنترل سیستم و با استفاده از دستگاه های الکترونیکی
- قابلیت استفاده در محیط های بسته
- صرفه جویی در هزینه ها با کاهش مصرف برق در مدل های پیشرفته
- قابلیت استفاده در تمامی نقاط آب و هوایی
- قابلیت تنظیم دستگاه برای استفاده از بخشی از ظرفیت آن
- راندمان بالا
چیلرهای جذبی
مزیت چیلر های جذبی در مقایسه با چیلر های تراکمی استفاده از شعله مستقیم و انرژی حرارتی است. بطوری که در این دستگاه از انرژی حرارتی مانند بخار، شعله مستقیم و یا آب گرم استفاده می شود.
در چیلرهای جذبی از محلول لیتیوم بروماید برای بالابردن راندمان کار استفاده شده است. این محلول که بصورت غلیظ می باشد بخار آب را در قسمت جذب کننده دریافت کرده و در قسمت مولد حرارتی به بخار تبدیل می کند. بخار تولید شده به کندانسور منتقل و در آنجا به حالت مایع در می آید. این مایع برای تبخیر مجدد گرمای لازم را از میحیط دریافت کرده و با تبدیل شدن به بخار در قسمت جذب کننده مجدد جذب لیتیوم بروماید می شود و به این ترتیب روند تکرار می شود.
جذب گرما توسط آب موجب خنک شدن هوای محیط شده و در نتیجه دما کاهش می یابد. از مزایای این نوع چیلرها می توان موارد زیر را نام برد:
- کاهش سروصدا به دلیل حذف کمپرسور
- کاهش آسیب ها و مخاطرات زیست محیطی
- کاهش تولید آلاینده ها به دلیل عدم استفاده از برق
- عدم نیاز به تجهیزات برق اضطراری
- کاهش هزینه ها بدلیل استفاده از انرژی حرارتی
- افزایش راندمان سیستم با افزایش دمای هوای در فصول گرم
مقایسه چیلرهای جذبی و تراکمی
- همانطور که پیش از این اشاره شد نوع جذبی در مقایسه با چیلر های تراکمی طرفدار بیشتری داشته و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله دلایلی که این نوع چیلر با اینکه قیمت بالاتری دارد اما در بین خریداران طرفدار بیشتری دارد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش هزینه ها در نوع جذبی به دلیل استفاده از سوخت های فسیلی در مقایسه با چیلر های تراکمی که از برق استفاده می کنند.
- کاهش آلاینده های زیست محیطی در نوع جذبی در مقایسه با چیلر های تراکمی
- هزینه نصب کمتر در نوع جذبی در مقایسه با چیلر تراکمی
- کاهش آلودگی های صوتی در چیلر های جذبی در مقایسه با چیلرهای تراکمی
- حذف سی اف سی ها و محافظت از محیط زیست در نوع جذبی