چرا بانک ها وام ودیعه مسکن 1401 نمی دهند ؟
چرا بانک ها وام ودیعه مسکن 1401 نمی دهند ؟
املاک صدف : امروز ۱۲ خرداد سال ۱۴۰۱ نامنویسی از متقاضیان دریافت وام ودیعه مسکن سال ۱۴۰۱ آغاز شد. متقاضیان باید از طریق سامانه وزارت راه و شهرسازی برای دریافت این تسهیلات اقدام کنند.
سال گذشته ستاد ملی کرونا برای حمایت از خانوارهای مستاجر طرح وام ودیعه مسکن را تصویب کرد.در این طرح وام ودیعه مسکن ۵۰ تا۱۵۰ میلیون تومانی به افراد واجد شرایط پرداخت شد که بنابه گفته مسئولان وزارت راه و شهرسازی سال گذشته از ۸۰۵ هزار نفر مشمول طرح وام ودیعه مسکن تنها ۲۱۴ هزار نفر وام ودیعه مسکن رادریافت کردند.امسال نیز وام ودیعه مسکن ادامه پیدا کرده و ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای آن پیشبینی شدهاست.
پرداخت وام ودیعه مسکن اولویتبندی شد
مقام مسئول وزارت راه و شهرسازی گفت: اولویت پرداخت وام ودیعه مسکن با متقاضیانی است که از این تسهیلات استفاده نکرده اند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم پروانه اصلانی یادآور شد: بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار، سقف وام ودیعه مسکن در تهران 100 میلیون تومان، در مراکز استانها 70 میلیون و در سایر شهرها 40 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که چه کسانی میتوانند از وام ودیعه مسکن استفاده کنند، اعلام کرد: قطعا کسانی که تاکنون از وام ودیعه مسکن استفاده نکردند در اولویت استفاده قرار دارند. یکی از اولویت های بهرهمندی از وام ودیعه مسکن این است که متقاضیان قبلا از این وام استفاده نکرده باشند.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن تصریح کرد: افرادی که متقاضی دریافت تسهیلات ودیعه و اجاره مسکن هستند باید دارای اجارهنامه و کد رهگیری باشند. هدف این است که واقعا وام تسهیلات ودیعه مسکن صرف کمک ودیعه اجاره مسکن شود و نه صرف خرید کالاها و خدمات دیگر که آثار تورمی دارند.
وی ادامه داد: تصمیم بر آن است که حتما پس از دریافت کد رهگیری وام ودیعه مسکن پرداخت شود. بنابراین میتوان مراحل اولیه توافقات بین موجر و مستاجر در دفاتر مشاوران املاک انجام بشود و در نهایت وام ودیعه به متقاضیان واجد شرایط تعلق بگیرد.
اصلانی در خصوص افرادی که سالهای گذشته وام ودیعه دریافت کردهاند در خصوص تکمیل موجودی و رسیدن به سقف مصوب تسهیلات، اعلام کرد: منبع تامین تسهیلات کمک ودیعه مسکن محدود است و بنابراین اولویتبندی حتما باید در نظر گرفته بشود تا کسانیکه تا به حال از وام ودیعه مسکن استفاده نکردهاند در اولویت قرار بگیرند. در زمان حاضر افرادی در اولویت دریافت وام ودیعه مسکن و معرفی به بانک هستند که سالهای گذشته وام ودیعه را دریافت نکردهاند.
وی تاکید کرد: از آنجاییکه رقم وام در سطوح مختلف شهری متفاوت است تعداد افرادی که میتوانند از این وام بهرهمند شوند بر اساس درخواست است. با این حال سقف در نظر گرفته شده برای پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن 40 هزار میلیاردتومان است. همچنین با توجه به اینکه وام ودیعه مسکن در تهران، مراکز استانها و سایر شهرها 100، 70 و 40 میلیون تومان است بسته به اینکه تقاضاها در کدام شهرها و چه تعداد باشد قطعا روی تعدادی که میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند تاثیر میگذارد.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن گفت: برای استفاده از این وامها و در کل تسهیلات حوزه مسکن متقاضیان باید به نشانی سامانههای حمایتی وزارتی راه و شهرسازی به نشانی saman.mrud.ir مراجعه کنند و در بخش تقاضای تسهیلات ودیعه مسکن ثبتنام کنند.
به گزارش تسنیم، قرار است ثبت نام مستأجران برای کمک ودیعه وام مسکن با سود 18 درصدی از فردا 12 خرداد ماه آغاز شود.
وام ودیعه مسکن چقدر است؟
به موجب مصوبه شورای پول و اعتبار و از محل تسهیلات ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن به منظور حمایت از مستاجران در سال جاری تا سقف ۴۰ هزارمیلیاردتومان تسهیلات کمک ودیعه مسکن از طریق معرفی وزارت راه و شهرسازی توسط بانکهای عامل پرداخت میشود. سقف تسهیلات کمک ودیعه مسکن در تهران،مراکز استانها و سایر نقاط شهری به ترتیب ۱۰۰، ۷۰ و ۴۰ میلیون تومان مصوبه و به شبکه بانکی کشور ابلاغ شده است. نرخ سود تسهیلات ودیعه مسکن ۱۸ درصد و طول دوره بازپرداخت ۵ ساله است.
هفته گذشته شورای عالی پول و اعتبار افزایش وام ودیعه مسکن ال ۱۴۰۱ را به تصویب رساند. بر این اساس مستاجران تهرانی واجد شرایط میتوانند تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان وام دریافت کنند. این وام برای مستاجران مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر به ترتیب ۷۰ میلیون و ۴۰ میلیون تومان است.
پرداختوامهای ودیعه مسکن از بعد پاندمی کرونا شروع شد، امسال سومین دوره پرداخت این تسهیلات است. پیش از این نیز دولت برای سال ۱۴۰۱ سقف معینی را برای افزایش اجاره مسکن تعیین کرد.
براساس این مصوبه، صاحبخانههای تهران مجاز به افزایش ۲۵ درصدی کرایه خانه هستند، همچنین در کلانشهرها و شهرهای کوچک سقف افزایش اجاره ۲۰ درصد و ۱۵ درصد اعلام شده است.
سیر تا پیاز وام ودیعه مسکن 1401
شهرزاد دانشمندی، مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی افزود: حسب مصوبات ستاد کرونا در ۲۲ خردادماه ۱۴۰۰، مقرر شده بود که بانکها تا سقف ۱۰ هزار میلیارد تومان (۱۰۰ هزار میلیارد ریال) تسهیلات ودیعه اجاره مسکن پرداخت کنند؛ بنابراین سقفی که ستاد کرونا تعیین برای این تسهیلات تعیین کرده بود، بیشتر از ۱۰ هزار میلیارد تومان نبوده است.
وی گفت: تا به امروز ۸۷۰۰ میلیارد تومان از این تسهیلات پرداخت شده است و ۱۳۰۰ میلیارد تومان هم در دست اقدام برای پرداخت است. این در حالی است که قرار بود ثبت نام متقاضیان بر اساس این سقف، انجام شود، اما ثبتنامهایی که انجام شده تا سقف ۲۳۴ هزار میلیارد ریال یعنی بیش از دو برابر سهمیهای است که ستاد کرونا تعیین کرده است؛ بنابراین بدیهی است که قطعا عدهای ناراضی خواهند بود، زیرا ثبتنام بیش از دو برابر سهمیهای است که قرار است پرداخت شود. در نتیجه این بودجه دولت نیست و از طریق منابع بانکها و بخشی هم از محل آزادسازی سپرده قانونی است.
به گفته این مقام مسئول در بانک مرکزی؛ ستاد کرونا در سال گذشته ۲۰۰ هزار میلیارد ریال برای تسهیلات ودیعه مسکن تعیین کرده بودند، که عملا به خاطر تعداد کم متقاضیانی که ثبت نام کرده بودند، ۴۷ هزار میلیارد ریال پرداخت شد. این در حالی است که بعد از آن، پرداخت تسهیلات به دلیل نبود متقاضی ثبت نامی، متوقف شد.
دانشمندی افزود: منابعی که ستاد کرونا تعیین کرده، دو سوم از محل منابع عادی بانکها و یک سوم هم از محل آزادسازی سپرده قانونی است. یعنی به ازای هر پرداختی که انجام میشود، یک سوم از محل افزایش نقدینگی انجام میشود؛ بنابراین در سال گذشته، به خاطر شرایط کرونا، ستاد کرونا تشخیص داد که حتما این حمایت از متقاضیان آسیب دیده از کرونا چه بابت ودیعه مسکن و چه برای سایر رستههای شغلی انجام شود.
وی در ادامه در خصوص افزایش این سقف تسهیلات گفت: ما فراتر از مصوبات ستاد کرونا نمیتوانیم اقدامی انجام دهیم و این در حالی است که بر اساس مصوبه ستاد، تا کنون همان سقف ۱۰۰ هزار میلیارد ریال است. وی همچنین در خصوص افزایش سقف این تسهیلات افزود: با توجه به تبعات افزایش نقدینگی به دلیل آزادسازی سپرده قانونی بانکها، موضوع افزایش سقف تسهیلات ودیعه مسکن در کارگروه تخصصی ستاد کرونا، تا به حال رای نیاورده و تایید نشده است.
مرکز آمار و بانک مرکزی نرخ تورم اجاره مسکن در دی ۱۴۰۰ را منتشر کردند. بررسی این آمارها که با دادهها و فرمولهای متفاوتی محاسبه شده اند. رشد قیمت اجاره مسکن را نشان میدهد.
مرکز آمار اعلام میکند که نرخ تورم در بخش اجاره نسبت به ماه قبل، ۴.۴ درصد و نسبت دی ۹۹ حدود ۲۸.۶ درصد رشد داشته است. این درصد تورم در دهکهای مختلف جامعه نیز متفاوت گزارش شده است.
نرخ تورم مسکن که در بانک مرکزی منتشر شده، مربوط به تهران است. این تورم در تهران ۵۱ تا ۵۴ درصد گزارش شده است. جداول این تورمها در ادامه قابل مشاهده است.
در میان اعلام آمارهای متناقض و همچنین بررسی های میدانی بر قیمت های بازار اجاره مسکن، معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی متوسط اجاره بهای هر متر مربع مسکن در پایتخت طی آذر امسال را، ۸۴ هزار تومان اعلام می کند.
یعنی مستأجر یک واحد ۵۰ متری در پایتخت باید ماهانه ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و یک واحد ۱۰۰ متری ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان اجاره بها پرداخت کند! در مهر سال ۹۸، متوسط اجاره هر متر مربع واحد مسکونی در تهران ۴۰ هزار تومان بود.
بسیاری از کارشناسان معتقدند اگر دولت طرح تعیین سقف اجاره را در پیش میگرفت و اجرای آن را با جدیت بیشتری دنبال میکرد. شاید هم اکنون وضعیت اجاره این چنین با نوسان و افزایش قیمت روبرو نمیشد.
دولت دوازدهم و همچنین سیزدهم با در نظر گرفتن شیوع کرونا، سقف افزایش اجاره بها در کلانشهرها و سایر شهرها را به ترتیب ۲۵، ۲۰ و ۱۵ درصد تعیین کرده بودند، ولی بررسیهای میدانی از همان زمان تا کنون نشان میدهد این مصوبه اجرایی نشد.
مصطفی قلی خسروی - رئیس اتحادیه مشاوران املاک کشوری به خبرنگار ما می گوید: تعیین سقف اجاره برای بازار اجاره و مستاجران به شدت مشکل ساز بوده چرا که بسیاری از مستاجران در سال گذشته پیش از اعلام سقف اجاره کمتر از ۲۵ درصد نرخ اجاره را تعیین کرده بودند، اما بعد از اعلام سقف مالکان نرخهای اجاره خود را افزایش دادند و همین خود باعث برهم ریخته شدن بازار اجاره شد.
بر اساس مصوبه این ستاد در راستای حمایت از مستاجران، تمامی اجاره نامهها مصوب و تمدید شده تلقی میشوند مگر آن استثناهای ۸ گانه ذکر شده در مصوبه ستاد ملی؛ از طرفی اگر مستاجر و موجر با هم توافق کنند، کسی مانع آن نخواهد شد، اما هیچ مالکی نمیتواند مستاجر خود را ملزم به افزایش اجاره بها بیش از ۲۵ درصد کند.
تداوم صعود قیمت اجاره بها در بازار مسکن و همچنین شیوع گسترده سویه اُمیکردون در کشور منجر شده تا مسئولان وزارت راه و شهرسازی به دنبال پیشنهادی به دولت باشند.
محمود محمود زاده - معاون مسکن و ساختمان وزیر راه وشهرسازی گفت: طرح سقف ۲۵ درصدی نرخ اجاره خود میتواند بازار اجاره را آرام کند. برای کنترل بازار اجاره، افزایش پرداخت وام ودیعه مسکن و ادامه یافتن این وام در سال ۱۴۰۱ را به دولت پیشنهاد داده ایم.
به گفته معاون وزیر راه وشهرسازی اجرای طرح اجاره داری حرفهای و همچنین اخذ مالیات از خانههای خالی خود میتواند مسئله افزایش نرخ اجاره را تا حدی کنترل کنند.
یک مستاجر درخصوص پرداخت وام ودیعه مسکن گفت: بسیاری از افرادی که این وام ۷۰ میلیون تومانی در تهران را دریافت کرده اند معتقدند دولت برای پرداخت این وام هیچ کنترل و یا نظارتی بر بانکهای عامل نداشته و دریافت این وام خود تبدیل به یک معضل برای متقاضیان شده است.
حسینی یکی دیگر از مستاجران گفت: ما ۵ سال پیش مستاجر در منطقه ستارخان بودیم در سال ۹۵ یک واحد ۹۰ متری نوساز را ۷۰ میلیون تومان رهن کردیم، اما بعد از گذشت دو سال هر سال نرخ اجاره و رهن افزایش یافت. به طوری که در سال گذشته نرخ پیش پرداخت واحدمان به ۲۵۰ میلیون و اجاره ماهی ۵ میلیون تومان رسید. به همین دلیل به حاشیه شهر رفتیم تا شاید با پرداخت اجاره کمتر مشکل را حل کنیم.
بازار اجاره با نزدیک شدن به انتهای سال با رشد قیمت مواجه شده و اگر تا یک ماه آینده تمهیدات لازم برای کنترل آن به کار گرفته نشود. در ابتدای سال ۱۴۰۱ و به ویژه تابستان سال بعد نرخ اجاره به گفته بسیاری از کارشناسان و مستاجران سر به فلک کشیده خواهد شد.
بنابر اعلام معاون وزیر راه و شهرسازی، پیشنهاد گسترش کمک ودیعه مسکن در قانون بودجه ۱۴۰۱ ارائه شده که قرار است ۱۰ درصد تسهیلات مصوب در قانون به حوزه اجاره اختصاص پیدا کند.
تسهیلات کمک ودیعه مسکن که در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به برخی مستاجران پرداخت شده بنا بر پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی احتمالاً در سال آینده گسترش پیدا میکند. این خبر را محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده و هدف از ارائه آن را ساماندهی بازار اجاره و تسهیلگری در پرداخت هزینه های اجاره برای مستاجران دانسته است.
وی با یادآوری این مطلب که طی دو سال گذشته مصوباتی از ستاد ملی کرونا برای ودیعه مسکن اخذ شده است افزود: افزایش قیمت اجارهبها در توان پرداخت قشر مستاجر نیست. به همین منظور امسال پیشنهاداتی در قالب قانون بودجه تنظیم و ارایه شده تا نهایی و مصوب شود. با تصویب این پیشنهادها در قانون بودجه در نظر است تا اعتبار مناسبی برای تسهیلات کمک ودیعه مسکن در اختیار مستاجران قرار بگیرد.
محمودزاده ادامه داد: در نظر است تا در قانون بودجه امسال، تسهیلات ودیعه مسکن گسترش یابد و با ساختار قویتری کار پیش برود.
وی تصریح کرد: باید ابزار مناسب قانونی برای وزارت راه و شهرسازی فراهم بشود تا این کمکها در اختیار مستاجران قرار بگیرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با یادآوری اینکه بازار مسکن و اجارهبها متاثر از اقتصاد کلان کشور است، توضیح داد: تلاش بر این است تا فاصله بین قیمت اجاره و توان مستاجران با پرداخت کمک ودیعه اجاره جبران شود. چنانچه پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی در قانون بوجه ۱۴۰۱ مصوب شود کمک قابل توجهی به مستاجران میشود.
وی در خصوص جزئیات پیشنهاد ارایه شده گفت: پیشنهاد شده است تا ۱۰ درصد تسهیلات حوزه مسکن مصوب در قانون در قالب ودیعه اجاره هزینه شود. این پیشنهاد ارایه شده و مورد تایید بخشهای اولیه قرار گرفته است. امید است تا در بودجه نهایی این رقم تثبیت بشود که کمک خوبی برای مستاجران است.
محمودزاده همچنین گام دیگر وزارت راه و شهرسازی را در موضوع ساماندهی بازار اجاره، موضوع اجارهداری حرفهای برشمرد و افزود: موضوع اجارهداری حرفهای که توسط وزارت راه و شهرسازی تدوین شد و در کمیسیونهای تخصصی مجلس در دست بررسی است نیز از سنوات گذشته آغاز شده و در حال پیگیری است که با تصویب و اجرایی شدن آن بازار اجاره ساماندهی خواهد شد.
وزارت راه و شهرسازی در حالی گسترش وام اجاره را در دستور کار قرار داده که طی دو سال گذشته به دلیل سختگیری بانکها در پرداخت وام اجاره، بسیاری مستاجران از این تسهیلات بی نصیب ماندند. در حالی که تاکید ستاد کرونا این بود که با حداقل وثایق و با حداکثر تسهیل، پرداخت تسهیلات به مستاجران انجام شود. اما مستاجران با موضوعات جدیدی درگیر شدند و هر بانکی شرایط خاص خود را پیش پای آنها قرار می داد.
تا روز ۱۸ مهرماه ۱۴۰۰ یک میلیون و ۳۳۷ هزار و ۱۲۷ نفر به عنوان متقاضی ثبت نام وام ودیعه مسکن در سامانه tem.mrud.ir ثبت نام کردند اما تا تاریخ ۲۲ آذر ماه فقط ۴۰۳ هزار نفر تسهیلات را دریافت و ۵۵۷ هزار نفر به سیستم بانکی معرفی شده بودند.
ثبتنام از متقاضیان وام کمک ودیعه مسکن از ۲۶ خرداد آغاز شده بود و تا ساعت ۲۴ امروز ۳۰ آذر ماه ادامه پیدا کرد.
سقف مبلغ این تسهیلات کمک ودیعه مسکن در سال ۱۴۰۰ برای کلان شهر تهران ۷۰ میلیون تومان، سایر کلان شهرها ۴۰ میلیون تومان و سایر شهرها ۲۵ میلیون تومان تعیین شده بود.
بنا بر اعلام بانک مرکزی در دیماه امسال نرخ رشد سالیانه اجاره بها در کل کشور ۵۴ درصد و در شهر تهران ۵۱ درصد بوده است. از آذر تا دیماه نیز طبق گزارش مرکز آمار، اجاره بها ۴.۶ درصد افزایش یافته که پس از دخانیات و غلات، بازار اجاره رتبه سوم تورم ماهیانه را به خود اختصاص داد.
از سوی دیگر برخی گزارشهای غیررسمی حاکی از آن است که تعداد مستاجران در شهر تهران که تا سال ۱۳۹۸ به میزان ۴۲ درصد بوده است به بالای ۵۰ درصد رسیده و در واقع تعداد مستاجران از مالکان بیشتر شده است.
جواب استعلام وام ودیعه مسکن
افرادی که فرایند درخواست دریافت وام ودیعه مستاجران را در سامانه طرح های مسکن حمایتی ثبت کرده اند، اکنون پیگیری اطلاع از جواب استعلام وام ودیعه مسکن مستاجران هستند تا ببنند مدارک و شرایط آن ها مورد تایید وزارت راه و شهرسازی برای دریافت این وام قرار گرفته است یا خیر.
این افراد برای استعلام کافیست وارد سامانه پیگیری وام ودیعه مسکن ۱۴۰۱ شده و با وارد کردن کد ملی و کدی که به شماره تلفن همراه آن ها ارسال می شود، از جواب استعلام وام ودیعه خود مطلع شوند و در صورتی که جزو پذیرفته شدگان دریافت این وام بودند، برای طی کردن سایر روند دریافت این وام اقدام نمایند.
شماره تلفن پیگیری وام ودیعه مسکن
همان طور که گفته شد، یکی از راه های پیگیری وام ودیعه مسکن، وارد کردن کدملی می باشد و بدون وارد کردن کد ملی امکان مشاهده جواب استعلام دریافت این وام وجود ندارد . حال، افرادی که پیگیر مشاهده استعلام وام ودیعه مسکن 1401 هستند و به هر دلیل نمی توانند برای پیگیری وام ودیعه مسکن با کدملی اقدام نمایند می توانند با شماره تلفن پیگیری وام ودیعه مسکن تماس بگیرند.
وزارت راه و شهرسازی این امکان را برای متقاضیان ایجاد کرده تا بتوانند با شماره تلفن پیگیری وام ودیعه مسکن به شماره های 02188646390، 02188646391، 02188646392، 02188646393 و 02188646394 در ساعات اداری تماس گرفته و جواب سوالات خود را دریافت کنند.