اصطلاح سرقفلی مغازه به چه معناست؟

اصطلاح سرقفلی مغازه به چه معناست؟

سرقفلی مغازه نوعی مالکیت غیر مالی است که از حقوق مستاجر دفاع می کند. سرقفلی که در قانون قدیمی روابط موجر و مستاجر، با نام حق کسب و پیشه یا تجارت شناخته می‌شد، حقی است که قانون‌گذار برای مستاجران اماکن تجاری در نظر گرفته بود تا از آن‌ها به نحوی ویژه حمایت کرده باشد.

در این مقاله خواهید خواند:

سرقفلی مغازه چیست؟

برای بیان مفهوم سرقفلی می بایست این نکته را بدانیم که این اصطلاح تنها برای املاک تجاری معنا پیدا می کند. این مفهوم نشان دهنده ارزش افزوده ملک تجاری و شهرت آن مغازه در میان افراد محلی می باشد. به عبارتی وقتی فردی به عنوان کاسب و یا فروشنده در یک ملک تجاری، کالا و یا خدماتی را ارئه می دهد پس از مدتی ملک مورد نظر برای دسترسی به آن کالا و یا خدمات شهرت یافته و پس از آن سودی را به سبب این شهرت دریافت خواهد کرد. این مفهوم به منظور حمایت از حقوق فعالان بخش تجاری و فعالیت آن ها قانون گذاری شده و بایستی توسط مالکین و مستاجرین واحد های تجاری در نظر گرفته شود. 

به عبارتی می توان مفهوم سرقفلی را این گونه بیان کرد که وقتی فردی به عنوان کاسب در یک واحد تجاری مشخص در موقعیتی از شهر و محله مشغول فعالیت می شود پس از مدتی واحد تجاری مورد نظر برای آن رسته شغلی معروف شده و شهرتی بدست خواهد آورد. این شهرت و ارزش افزوده بدست آمده که حاصل فعالیت چند ساله فرد در آن محل می باشد موجب افزایش درآمد و سود فرد از تجارت مورد نظر می شود. به همین منظور مستاجر در زمان تخلیه ملک می تواند مبلغی را به عنوان سرقفلی ملک از مالک و یا مستاجر جدید دریافت کند.

بر اساس نکات گفته شده و به منظور حمایت از حقوق کسبه و فعالان بخش تجاری و فعالیت چندین ساله آن ها، در سال 1356 قوانینی برای روابط موجر و مستاجر تدوین و اجرایی شد. قوانین تدوین شده در سال 1356 با عبارت "حق کسب و پیشه" شناخته شده و تفاوت هایی با مفهوم سرقفلی دارد. در سال 1376 تغییراتی در قوانین مربوطه به وجود آمد که بر این اساس قرارداد های مربوط به سال های پیش از 1376 می بایست به قوانین تدوین شده در سال 56 رجوع کرده و با توجه به قوانین آن زمان بررسی های لازم را انجام داد اما برای قرارداد های مربوط به سال های پس از سال 76 قوانین جدید را ملاک قرار داده و با آن ها بررسی های لازم انجام می شود. 

در مجموع برای سرقفلی می توان موارد زیر را به طور خلاصه بیان کرد:

  • این مفهوم تنها برای املاک تجاری معنا پیدا می کند.
  • سرقفلی ملک قابل روئت نبوده و در عین حال به عنوان ارزش برای ملک به شمار می رود.
  • می بایست از طرف موجر و به سبب ارزش افزوده واحد تجاری مورد نظر به مستاجر پرداخت شود.
  • برای قرارداد های مربوط به سال های پیش از 1376 می بایست به قوانین تدوین شده در سال 56 رجوع کرد.
  • برای قرارداد های مربوط به سال های پس از 1376 می بایست به قوانین تدوین شده در سال 76 رجوع کرد.

سرقفلی مغازه

حق کسب و پیشه یا تجارت چیست؟

همان طور که گفته شد پیش از سال 76، ارزش افزوده ملک تجاری به سبب تجارت انجام شده در آن محل با عنوان "حق کسب و پیشه" شناخته شده و برای حمایت از مستاجران واحد های تجاری آن زمان قوانین مشخصی تدوین و اجرا شده است. بر اساس قوانین تدوین شده در سال 56 به موجب مفهوم حق کسب و پیشه یا تجارت در صورت اتمام مدت اجاره، قرارداد بدون نیاز به بررسی مجدد به طور خودکار تمدید شده و بر این اساس مالک واحد تجاری مورد نظر اجازه بیرون کردن مستاجر را ندارد. بر اساس قوانین ذکر شده و بدون اختیار طرفین قرارداد، مستاجر واحد تجاری، تا هر زمان که بخواهد اجازه فعالیت در ملک مورد نظر را داشته و مالک نمی تواند وی را مجبور به تخلیه واحد تجاری مربوطه کند. این مورد تنها در صورتی امکان پذیر خواهد بود که مالک ملک جهت ارزش ایجاد شده برای واحد تجاری مورد نظر مبلغی را به عنوان حق کسب و پیشه به مستاجر پرداخت کند. به عبارتی می توان این گونه بیان کرد که مالک ملک در صورتی که قصد تخرب واحد مورد نظر را داشته باشد و یا بخواهد شخصا از ملک تجاری خود بهره ببرد می تواند قرارداد اجاره را خاتمه داده و در قبال این عمل مبلغی را به عنوان حق کسب و پیشه به مستاجر پرداخت کند. در غیر این صورت اجازه خاتمه قرارداد را نداشته و بر طبق قانون حقوق مستاجر قابل پیگیری خواهد بود.

برای مفهوم حق کسب و پیشه به طور خلاصه می توان موارد زیر را عنوان کرد:

  • این مفهوم در مورد قراردادهای منعقد شده پیش از سال 1376 به صورت خودبخود برقرار می شود
  • اختیار طرفین قرارداد در چگونگی اجاری این حق تاثیری ندارد.
  • همزمان با عقد قرارداد اجاره مفهوم حق کسب و پیشه برای قرارداد مربوطه و مستاجر آن لحاظ می شود.
  • مالک بدون دلیل اجازه بیرون کردن مستاجر را ندارد.
  • در صورت خاتمه قرارداد بر اساس دلایلی مانند تخریب ملک و یا بهره برداری شخصی از ملک توسط مالک، می بایست مبلغی به عنوان حق کسب و پیشه توسط مالک به مستاجر پرداخت شود.

سرقفلی مغازه

تفاوت حق کسب و پیشه با سرقفلی ملک

همانطور که گفته شد قرارداد های منعقد شده در سالهای قبل و بعد از سال 1376 شامل قوانین متفاوتی بوده و برای هر کدام ارجاعات متفاوتی را شاهد هستیم. این تفاوت های موجود در مورد حق کسب و پیشه با سرقفلی ملک شامل موارد زیر می باشد که در قوانین تدوین شده شاهد آن ها هستیم:

  • حق کسب و پیشه مربوط به قرارداد های پیش از سال 76 می باشد.
  • حق کسب و پیشه هم زمان با عقد قرارداد بین مالک و مستاجر ایجاد شده و نیازی به عنوان کردن و یا توافق بر سر آن نبوده است.
  • اختیار طرفین قرارداد دخالتی در ایجاد حق کسب و پیشه ندارد.
  • سرقفلی ملک برای قرارداد های منعقد شده بعد از سال 76 می باشد.
  • سرقفلی ملک بر خلاف حق کسب و پیشه به صورت خودکار ایجاد نمی شود.
  • برای اجرا شدن سرقفلی برای یک واحد تجاری می بایست در زمان عقد قرارداد مالک و مستاجر بر سر این موضوع به توافق رسیده و شرایط مربوطه را در قرارداد مورد نظر درج کنند. در غیر این صورت حقی به نام سرقفلی برای مستاجر ایجاد نشده و در زمان تخلیه ملک نمی تواند آن را طلب کند.
  • حق کسب و پیشه مربوط به واحدهای تجاری دارای کاسب می باشد ولی حق سرقفلی برای واحد های فعال و غیر فعال ثابت می باشد.
  • میزان مبلغ حق کسب و پیشه توسط قاصی و کارشناس مربوطه تعیین می شود ولی حق سرقفلی بر اساس عرف و توسط مالک تعیین می شود.

سرقفلی مغازه

انواع سرقفلی مغازه

سرقفلی اصلی مغازه

سرقفلی مغازه که بنا بر حق کسب و کار ایجاد می شود، از اجاره های سال 76 و قبل از آن شروع شده است. تا قبل از سال 1376، عده زیادی از حقوقدانان و قضات، اعتقادی به تفاوت سر قفلی و حق کسب پیشه نداشتند. در این نوع سرقفلی، مالک، ملک خود را به کس دیگری نمی فروشد بلکه، سرقفلی مغازه خود را به کس دیگری واگذار می کند؛ یعنی ملک، یک مالک دارد و یک صاحب سر قفلی.  

نکته: در ازای واگذار کردن سرقفلی مغازه، مالک سرقفلی، مالک مغازه نیست ولی حق کسب و کار در مغازه را دارد؛ بدین صورت که، مالک، اجاره ای با مبلغی نسبتا پایین را از صاحب سرقفلی دریافت می کند و ملک را با شرایطی، به او واگذار می کند.

عوامل تعیین‌کننده میزان سرقفلی واقعی، محل ملک، نوع و مساحت و گنجایش و امکاناتی از قبیل برق، آب، تلفن و… است. به عبارتی می توان این گونه بیان کرد که برخی از مغازه ها به سبب موقعیت یا مساحت بیشتری که دارند برای برخی از کسب و کارها مناسب بوده و به همین سبب کیفیت اشتغال فرد بهبود بخشیده می شود. به عنوان مثال اگر یک واحد تجاری در پاساژی تحت عنوان پاساژ موبایل ارائه شود ملک مورد نظر از همان ابتدا دارای اعتباری برای این منظور می باشد و لذا به سبب قرارگیری در این پاساژ داراری سرقفلی واقعی می باشد اما سرقفلی مجازی یا همان حق کسب و پیشه را ندارد چرا که تاکنون در آن فعالیتی مشخص با هدف ارائه کالا یا خدمات صورت نگرفته است.

نکاتی پیرامون سرقفلی اصلی مغازه:

  • سرقفلی امتیازی است که موجر ضمن عقد اجاره به مستأجر می‌دهد
  • برای ایچاد این نوع سرقفلی بایستی در زمان عقد قرارداد اجاره ذکر شود که عقد اجاره با سرقفلی یا بدون سرقفلی واقع شده است.
  • عوامل موثر بر میزان سرقفلی واقعی شامل محل ملک، نوع و مساحت و گنجایش و امکاناتی از قبیل برق، آب، تلفن و… می باشد.
  • مبلغ دریافت شده از مستاجر به عنوان سرقفلی می بایست در پایان قرارداد به صورت بروز بازگردانده شود.
  • سرقفلی ملک قابل انتقال به مستاجر بعدی می باشد و مبلغ مورد نظر بایستی توسط مستاجر جدید به کاسب قبلی پرداخت شود.

سرقفلی مجازی

منظور از سرقفلی مجازی، همان حق کسب و پیشه می باشد. به عبارتی این نوع سرقفلی به سبب فعالیت کاسب در حیطه ای مشخص از بازار ایجاد شده و به عبارتی همان شهرت مغازه به نوع کسب می باشد. این نوع سرقفلی به تدریج حاصل شده و بسته به مدت زمان فعالیت فرد و کیفیت آن متفاوت خواهد بود. چرا که بر اساس این مورد سود کاسب متفاوت از زمانی خواهد بود که ملک شهرت گفته شده را نداشته باشد. می توان این گونه نیز بیان کرد که شهرت مغازه مورد نظر به حدی است که می تواند درآمد کاسب و یا مستاجر را افزایش دهد و به عبارتی ملک دارای حق کسب و پیشه و یا سرقفلی مجازی می باشد.

 سرقفلی یا حق کسب پیشه همانطور که گفته شد، تا پیش از سال 1376، تفاوتی بین سر قفلی و حق کسب پیشه وجود نداشت ولی امروزه، پس از تصویب قانون در این سال، اعتقاد به تفاوت سرقفلی و حق کسب پیشه در میان صاحب نظران تقویت شد؛ به طوری که در حال حاضر دادگاه ها در ارزیابی حقوق مستاجرین نسبت به عین مستاجره به شدت وسواس به خرج داده و صراحتاً، ارزیابی یکی از این حقوق یا هر دوی آنها را به کارشناسی ارجاع می دهند و کارشناسان نیز، حسب ارجاع دادگاه سرقفلی یا حق کسب پیشه یا هر دو این حقوق را ارزیابی می کنند و در نهایت، بعد از اعتراض های طرفین در تخلیه محل های سرقفلی این نظریه های کارشناسی مبنای حق مستاجر، قرار می گیرند.  

سرقفلی مغازه

چگونگی تعیین مبلغ سرقفلی و عوامل موثر بر آن

همان طور که ذکر شد مبلغ سرقفلی در مواردی که مستاجر و موجر به توافق برسند پرداخت شده و این موضوع در قرارداد مورد نظر درج خواهد شد. اما در زمان تخلیه ملک و اتمام قرارداد اجاره می بایست مبلغ دریافت شده توسط موجر به مستاجر به صورت بروز پرداخت شود. اما این مبلغ بر چه اساس تعیین شده و چه شرایطی برای پرداخت و یا بازپرداخت آن وجود دارد؟

در صورتی که مالک و مستاجر در زمان عقد قرارداد توافق کنند که ملک مورد نظر تا چند سال متوالی در اختیار مستاجر قرارد گیرد و در زمان اتمام قرارداد در اختیار همان فرد باشد. در این حالت اگر مالک قصد اتمام قرارداد را داشته باشد بایستی مبلغی را به عنوان سرقفلی به مستاجر پرداخت کند. اگر طرفین قرارداد توافق کنند که مبلغ اجاره در سال های بعد افزایشی نداشته باشد و با همان مبلغ قبلی در اختیار همان فرد قرار گیرد نیز می بایست در زمان تخلیه ملک با اراده مالک، مبلغی به عنوان سرقفلی به مستاجر پرداخت شود.

اگر مستاجر در زمان شروع قرارداد مبلغی را به عنوان سرقفلی به مالک پرداخت کرده باشد می تواند در زمان تخلیه ملک مبلغ مورد نظر را طلب کرده و به عبارتی سرقفلی ملک را به مالک بازگرداند.

اما مبلغ مورد نظر بر چه اساس تعیین شده و چه عواملی در آن دخیل است؟ از جمله این عوامل می توان موارد زبر را ذکر کرد:

  • موقعیت ملک و شرایط محلی موجود
  • میزان رفت و آمد افراد و تردد متقاضیان آن نوع تجارت
  • معروف بودن محل و خیابان مورد نظر برای آن رسته شغلی
  • شرایط ساختمان از نظر کیفیت و مساحت آن
  • متناسب بودن شرایط ملک با نوع کسب
  • دکوراسیون مغازه سامل قفسه ها، کمد ها، پراتیشن بندی ها و دگر اشیا که توسط کاسب تعبیه شده باشد.
  • شرایط درج شده در اجاره نامه و در نظر گرفتن مزایایی برای مستاجر و کاسب
  • نوع تجارت انجام گرفته در محل مورد نظر
  • مدت زمان فعالیت کاسب در آن محل 
  • میزان شهرت بدست آمده در طول فعالیت کاسب

سرقفلی مغازه

نکات مربوط به سرقفلی و نحوه پرداخت آن

قرارداد اجاره واحد تجاری به سبب شرایط متفاوت این نوع املاک دارای مقرارتی متفاوت می باشند که بایستی توسط طرفین قرارداد رعایت شوند. از جمله این مقررات که برای حمایت از کسبه و حقوق آن ها در نظر گرفته شده است می توان موارد زیر را نام برد:

  • حق سرقفلی تنها برای قرارداد های اجاره امکان پذیر است.
  • حق سرقفلی واقعی در ابتدای قرارداد اجاره توسط مستاجر از موجر خریداری شده و در زمان تخلیه ملک مجدد به وی برگردانده می شود.
  • قراردادهای صلح مشمول قوانین مربوط به سرقفلی نمی شوند.
  • حق سرقفلی واقعی مربوط به ملک و حق سرقفلی مجازی یا همان حق کسب و پیشه مربوط به کاسب یا فروشنده می باشد.
  • حق سرقفلی واقعی و مجازی ملک تجاری، قابل انتقال به غیر می باشد.
  • در صورت پرداخت حق سرقفلی دقت کنید که مبلغ مورد نظر تنها تحت همین عنوان پرداخت و توسط موجر دریافت شود.
  • در صورت واگذاری مالکیت ملک تجاری به فرد دیگر، مالک جدید مجبور است تمامی شرایط مربوط به قرارداد اجاره را بپذیرد.
  • توافقات ذکر شده در قرارداد اجاره با مالک قبلی پابرجا بوده و تغییری نخواهد کرد
  • نیازی به نوشتن مجدد قرارداد با مالک جدید نمی باشد.
  • در صورت نوشتن قراردادی جدید تمامی حق و حقوق مستاجر و مالک طبق روال قبل ادامه خواهد داشت.
  • باید توجه داشته باشید که در صورت عقد قرارداد با تاریخ جدید، قوانین روابط موجر و مستاجر که در سال 76 تدوین شده است، برای قرارداد شما اجرا خواهد شد.
  • در صورتی که قصد اجرای حق سرقفلی را دارید می بایست در قرارداد جدید به این موضوع به صورت واضح اشاره شود.
  • در قرارداد های جدید و بعد از سال 76 حق سرقفلی به صورت خودبخود برقرار نمی شود.
  • اگر مستاجر واحد تجاری قصد تخلیه ملک را داشته باشد می تواند سرقفلی ملک را با خود ببرد.
  • در صورتی که کاسب حق کسب و پیشه را با خود ببرد، مالک اجازه ندارد در محل تجاری مورد نظر فعالیتی مشابه را راه اندازی کند.
  • در صورتی که حق کسب و پیشه و یا سرقفلی مجازی ملک در ازای مبلغی مشخص، به مالک ملک منتقل شود، مالک اجازه فعالیت در همان زمینه را داشته و می تواند همان نوع فعالیت را ادامه دهد.
  • دقت داشته باشید که در صورت انتقال حق کسب و پیشه و یا سرقفلی مجازی ملک، آن را رسمی کرده و برای آن سند رسمی دریافت کنید.
  • اگر بر طبق قرارداد اجاره تمامی حقوق مربوط به مستاجر پرداخت نشود، مالک نمی تواند ملک مورد نظر را به فرد دیگری اجاره دهد

    موارد تخلیه مغازه سرقفلی توسط مالک کدام ها هستند؟

    • انتقال سرقفلی مغازه به غیر: اگر حق انتقال سرقفلی در سند مالکیت یا قرارداد قید نشده باشد، همانطور که گفته شد، مالک می تواند با پرداخت نصف حق سرقفلی (به نرخ روز) از صاحب سرقفلی درخواست کند که ملک را تخلیه کند.
    •  تغییر شغل برای صاحب سرقفلی مغازه: اگر در قرار داد یا سند سرقفلی ذکر شود که صاحب سرقفلی اجازه ایجاد کسب و کار خاصی را ندارد، صاحب سرقفلی بدون رضایت مالک نمی تواند تغییر شغل دهد. زیرا که در این صورت حق سرقفلی خود را از دست می دهد و مالک می تواند بدون پرداخت هیچ مبلغی بابت سرقفلی درخواست تخلیه ملک را بدهد.
    • از حد گذشتن یا کوتاهی کردن صاحب سرقفلی: این موارد که با نام تعدی و تفریط شناخته می شوند به این معنی هستند که:
    1. صاحب سرقفلی مغازه کاری را انجام دهد که در قرارداد یا سند سرقفلی ذکر نشده است، که به انجام عملی بر مال غیر، احتساب شود.
    2. صاحب سرقفلی مغازه در انجام امور مربوط به ملک که در قرار داد ذکر شده است، کوتاهی کند. علاوه بر موارد گفته شده، شرایط دیگری نیز در این باره وجود دارد.
    3. عدم پرداخت اجاره توسط صاحب سرقفلی مغازه: صاحب سرقفلی مغازه باید مبلغ اجاره را نهایتا تا دهه اول ماه پرداخت کند. در غیر این صورت مالک می تواند با مراجعه به مراجع قضایی درخواست پرداخت اجاره را بدهد. اگر پس از سه بار اقدام به درخواست اجاره (با فرستادن اظهارنامه رسمی) صاحب سرقفلی از دادن اجاره سر باز زند مالک می تواند از طریق دادگاه تخلیه ملک را انجام دهد.  

    نکته: طبق آنچه که گفته شد، اگر فردی ملکی را از مالک اصلی خریداری کند که دارای مستاجر سرقفلی باشد و این حق به وی انتقال داده شده باشد تمامی حقوق مالک قبل برای مالک جدید نیز تعریف می شود (نه بیشتر و نه کمتر). و مالک جدید ملزم است تمامی توافقات صاحب سرقفلی با مالک قبلی را رعایت کند.

    سرقفلی مغازه

    شرایط و ضوابط انتقال  سرقفلی یک مغازه چگونه است؟

    صاحب سرقفلی تنها در صورتی می تواند حق سرقفلی را انتقال دهد که این حق در سند سرقفلی ذکر شده باشد. در صورت ذکر این مورد در سند، صاحب سرقفلی مغازه می تواند برای انتقال حق سرقفلی پس از اتمام مدت اجاره ،اجاره نامه جدیدی را تنظیم کرده و پس از استقرار حق قانونیِ سرقفلی برای خود، سند سرقفلی را به مالک جدید انتقال دهد. حق سرقفلی مغازه به سه صورت منتقل می شود که در این مقاله به توضیح آنها خواهیم پرداخت.

    • انتقال اختیاری سرقفلی مغازه: در این انتقال، سرقفلیِ مغازه با سند رسمی و رضایت کامل صاحب سرقفلی، به مالک جدید انتقال داده می شود.
    • انتقال قضایی سرقفلی مغازه : در این نوع، انتقال سرقفلی با حکم دادگاه انجام می شود.
    • انتقال قهری سرقفلی مغازه : در صورت فوت صاحب سرقفلی، تمامی حقوق وی از اجاره سرقفلی مغازه، به شخصی که ورثه محسوب می شود انتقال می یابد.   علاوه بر موارد گفته شده در مورد انتقال سر قفلی، شرایط دیگری نیز دراین باره وجود د ارد که دانستسن آنها لازم است.  

    انتقال سرقفلی در صورتی که سند سرقفلی، عادی باشد

    هنگامی که سند حق کسب عادی است و حق انتقال در آن قید شده، صاحب آن می‌تواند حق کسب ملک را منتقل کند؛ مشروط به اینکه انتقال جدید با سند رسمی انجام شود. به عبارت دیگر حتی با وجود حق انتقال، مالک (حق کسب و پیشه) نمی‌تواند با سند عادی این حق را منتقل کند.

    انتقال سرقفلی، در موارد رسمی بودن سند

    در صورتی که سند سرقفلی رسمی باشد، باید دید مالک سرقفلی حق انتقال به غیر را دارد یا خیر؟ اگر مالک سرقفلی حق انتقال به غیر را داشته باشد، می‌تواند با سند رسمی، حقوق قانونی خود را به شخص ثالث منتقل کند. البته حتی با وجود حق انتقال به غیر، مالک سر قفلی نمی‌تواند با سند عادی، سرقفلی را به شخص ثالث انتقال دهد و در این مواقع مالک سرقفلی الزاماً باید با سند رسمی نسبت به انتقال سرقفلی ملک اقدام کند.  

    سرقفلی مغازه

    انتقال سرقفلی توسط شخص بدون داشتن حق انتقال به غیر

      اشخاصی که بدون داشتن حق انتقال سرقفلی اقدام به انتقال آن می‌کنند، مرتکب تخلف شده‌اند و با طرح دعوا از طرف مالک، سقوط نصف حق کسب و پیشه آنها حتمی است. علاوه بر این، نصف دیگر حق کسب و پیشه به قیمت روز، به مستأجر متخلف پرداخت خواهد شد. برای اینکه مالک حق انتقال به غیر را داشته باشد، لازم است عبارت«حق انتقال به غیر را دارد» در سند قید شود. به عبارت دیگر مسکوت گذاشتن مساله انتقال به معنای ممنوعیت انتقال خواهد بود. در صورتی که در سند عبارتی مبنی بر انتقال سند قید نشود، مالک حق انتقال سرقفلی را نخواهد داشت.  

    تکلیف مالک در صورت نبود حق انتقال و عدم رضایت مالک

    در صورتی که در سند سرقفلی، حق انتقال به غیر تصریح نشده و مالک راضی به انتقال سرقفلی نباشد و خود نیز از خرید خودداری کند، برابر قانون، مالک می‌تواند برای اخذ مجوز انتقال به دادگاه مراجعه کند. زمانی که به مالک دسترسی نباشد، مالک می‌تواند با مجهول‌المکان اعلام کردن مالک از طریق دادگاه نسبت به اخذ مجوز انتقال سرقفلی به طرفیت مالک ملک اقدام کند. 

    وضعیت انتقال سند در هنگام موروثی شدن آن

    هنگامی که صاحب سرقفلی فوت می کند، حق سرقفلی به وراث آن انتقال می یابد و پس از آن نیز، از آنجایی که طبق قانون، وراث شریک یکدیگر محسوب می شوند، می توانند سرقفلی ملک موروثی را هرگونه که موافق باشند ، بین خود تقسیم کنند و یا اینکه آن را به کس دیگری واگذار کنند. اصطلاح سرقفلی یکی از اصطلاحات متداول در زمینه خرید و فروش املاکتجاری است. دانستن مطالب فوق، می تواند کمک بسیار بزرگی به کسانی باشد که می خواهند، کسب و کار خود را شروع کنند و از امنیت کاری نیز برخوردار باشند.  

    برای کسب اطلاعات بیشتر، با مشاورین مسکن صدف تماس حاصل فرمایید.

    به این نوشته امتیاز دهید 1 2 3 4 5 (4 رای)